28 / 04 / 2024

TaşYapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı aspirden ve atık yağlardan biyodizel üretecek!

TaşYapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı aspirden ve atık yağlardan biyodizel üretecek!

TaşYapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı Sanayicilerin gayrimenkul sektörlerine olan ilgisi giderek arttığı bir dönemde Türkiye'nin önde gelen inşaatçılarından biri sanayici oldu. TaşYapı Yönetim Kurulu Başkam Emrullah Turanlı, 75 milyon Euro yatır



.Kartepe'de yakında büyük bir biyodizel üretim tesisi açmaya hazırlanan Turanlı, şu anda 5 kentte aspir ekimine öncülük ediyor. ABD ve Avrupa'da hızla çoğalan ve gelişen biyodizel üretimini ülkede yaygınlaştırmak için kolları sıvadıklarını belirten Turanlı, aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğü yeni yatırımım şu sözlerle anlatt.ı rektiğini anladım. 50 milyon Euro'luk yeni yatırım yapıyoruz. 

Sonrasında 25 milyon Euro'luk yatırım daha yapacağız dedi. 


Çiftçide Kazanacak!

Bizim yeni tesis için toplanan atık yağ yetmeyecek. Bize yılda 50 bin ton atık yağ lazım. Kapasitemiz 75 bin ton. Toplayabildiğimiz atık yağ yıllık 15-20 bin ton. Çözüm olarak aspir ve kanola gibi yağlı tohumların ekimini planladık. Bu konu Türkiye'de daha önce denenmiş ama yürümemiş. Biz, aspir için harekete geçtik. Çiftçi ile sözleşmelerimizi yaptık ve Sivas, Tokat, Ankara, Kayseri, Kırşehir'de ekim başlattık. Aspir için kıraç arazi (susuz tarım) yeterli olduğu için bu bölgeleri tercih ettik. 

Geçen yıl mahsul alacaktık ki çiftçi hasat zamanı ürünü bize vermedi. Biz tonunu 750 TL'ye almak için anlaşmıştık. Ürün piyasada 800 TL'ye yükselmişti. 

Biz buna da sevindik. Çünkü çiftçi bu işten para kazanacağını anladı. Geçen yıl ekim 3'e katlandı. 2015'te de katlanacak. 

Bize göre sulama sorunlu arazilerde Türkiye genelinde 150 bin hektarda ekilebilir ve 1 milyon tonluk üretim olsa yine alıcı bulur. Çünkü aspir ilaç ve kozmetik sanayicilerinin de kullandığı önemli bir ürün. Biz şu anda ikinci bir cins aspir tohumu getiriyoruz ki onun yağ oram iki kat daha yüksek. Avrupa ve Kanada bu işi çok iyi biliyor. 

Atık yağ toplama işlemiyle 10 numara yağ sorununun çözümüne katkı koyacaklarını söyleyen Turanlı, "Bu ülkede atık yağ toplayanlar bunlardan genellikle 10 numara yağ yapıyorlar ve onun da ne kadar büyük felaket olduğunu hepimiz gördük. Bu soruna da bizim ki gibi tesisler çare olacak. Bakanlık yağ toplayanları çok iyi izlemeli" dedi. Emrullah Turanlı, KKTC'de yürüttüğü bazı inşaat projeleri nedeniyle adaya da sık sık gittiğini ve onlara da aspir ekimi önerdiğini belirterek şöyle konuşuyor: "Kimseden destek istemiyoruz. Çiftçimiz üretsin, getirsin, parasını alsın. Kıbrıs'ta da bu olabilir. Oraya gittiğimde gördüm ki araziler ekilmiyor. Çünkü su yok. Onlara da alım garantisi, gübre ve tohum veriyorum. Kıbrıs'ta yılda 60 bin ton üretim yapılabilir. Bu ürün Türkiye'nin nadasa bırakılan, sulama yapılamayan topraklarına ve Kıbnsın arazilerine ilaçtır." "İki yıl önce Mustafa Ezici ile tanıştık. Dilovası'nda evsel atık yağ işleyen bir imalathanesi vardı ama zor durumdaydı. Bana işi anlattı. Çevreyi mahveden atık yağları toplayıp işliyormuş, sanayiye ham madde olarak satıyormuş. İşi çok beğendim. Bana cami yaptırmaktan bile daha hayırlı bir iş gibi göründü. 'Ne kadar lazım' diye sordum. '2 milyon TL yeter abi' dedi. 'Tamam' dedik, başladık. 2 senede işe 13 milyon lira aktarmış durumdayım. Bu kadar para harcadıktan sonra bu işi daha büyük ölçekli yapmak ve sanayileştirmek gerektiğini anladım. Karadeniz'in çayı varsa İç Anadolu aspiri olacak Endüstrinin yeni gözdesi bitkisel yağların kanola, aspir, soya, mısır, ayçiçeği, haşhaş, pamuk, fıstık gibi bitkilerin tohumlarından elde edildiğini anlatan Emrullah Turanlı, kurak arazide suya ihtiyaç duymadan yetişebilen aspir bitkisinin, biyodizel üretiminde kanoladan daha verimli olduğunu söyledi. Aspir bitkisinin, atıl durumdaki kurak ve çorak arazilerinde yetiştirilebileceğini tespit ettiklerini anlatan Turanlı, 'Nasıl Karadeniz çay ile anlıyorsa, İç Anadolu'da aspirle anılacak" dedi. Anadolu'da ve KKTC'de aspir bitkisi ekimine yöneldiklerini ifade eden Turanlı şöyle devam etti: "Suya gereksinim duymadan kurak arazide yetişen aspirden, tohum satışı, yağ çıkarılarak biyodizel elde edilmesi ve yağının gıda amaçlı kullanılması olmak üzere üç ekonomik çıktıda verimli olarak yararlanabileceğini tespit ettik. Dekar başına 130 kilo aspir elde edilebiliyor. Aspir kurak, çorak ve verimi düşük olan arazilerde yetişebilir, bakım gerektirmez, yabani hayvanlar zarar veremez. Ülkenin atıl arazilerinde aspir ekimi hedeflenmelidir." Aspir bitkisinin tohumlarının satılması yerine biyodizel üretildiğinde yaklaşık 2,35 kat fazla kazanç elde edildiğine işaret eden Turanlı, aspirin buğday üretiminde aspir bitkisinin kullanılması halinde enerjide Türkiye'nin dışa bağımlılığının kısmen azalacağını, ülke ekonomisine kırsal alandaki sosyal ve ekonomik yaşama katkı sağlanacağını belirtti.

Kuraklığa dayanıklı bitki grubu içinde yer alan yağlık bitki aspirin, alternatif enerji sektöründeki yeri de gittikçe artıyor. Biyodizel ve jet yakıtın yam sıra yemeklik yağ üretiminde de kullanılan aspir, Türk çiftçisi tarafından son yıllarda yoğun ilgi görüyor. 

Yılda iki kez üretimi yapılabilen aspirin son yıllarda daha fazla ilgi görmesinde, üretimine verilen devlet desteği primiyle yetiştirilmesinin kolay ve zahmetsiz oluşunun etkili olduğu ifade ediliyor. 



Sözcü


Geri Dön