28 / 04 / 2024

Tatilcinin yeni favorisi yazlık evler oldu!

Tatilcinin yeni favorisi yazlık evler oldu!

Otellerde fahiş fiyatlar tatilciyi kiralık yazlıklara yöneltti. Talebi gören ev sahipleri ise kira fiyatlarına yüzde 50 zam yaptı.



Turizmciler adetinden yine vazgeçmedi. Yabancıdan istenen fiyatın üç katı vatandaşa çıkartıldı. Otelde fahiş fiyatlar tatilciyi kiralık yazlıklara yöneltti. Talebi gören ev sahipleri yüzde 50 zam yaptı ancak yazlıklar otellere göre hala avantajlı olarak görülüyor. 

Takvim Gazetesi'nden Özlem Kamer Tercanlı'nın haberine göre; turizm sektörü bu yıl adeta bayram havası yaşıyor. Sektörün yerli turiste bakış açısında bir değişiklik yapılmadı. Oteller, yabancılara ucuza verdikleri odaları, Türk vatandaşına üç katına satıyor. Cep yakan otel fiyatlarıyla karşılaşan yerli tatilci yeni arayışlara girdi. Kimi yerli tatilci pansiyonlara, kimi yazlık evlere, kimi de çadırlara yöneldi. 2018 yılında yüzde 26.5 artış göstererek konaklama türü galibi olan yazlıklar, bu yıl da yükselişine devam ediyor.

Tatilcinin yeni favorisi yazlık evler oldu!

FAVORİ YAZLIK

Bu yazın yeni gözdesi olan yazlık evlerde de canlanma gören ev sahipleri, fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 60'a varan oranda artış gösterdi. Otellere göre yine de fiyat avantajı sunan yazlık evler tatilcinin favorisi oldu. Büyüklüğüne göre birkaç aile kiralanabilen yazlıkların fiyatlarında da, son dakika zamları görüldü. Günlük ve aylık kiralanabilen konutların fiyatları; oda sayısına, konforuna, konumuna ve özellikle tarihe göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca erken davranıp Nisan ayında yapılan rezervasyonlar ile tatile 1-2 hafta kala yapılan rezervasyonlar arasında, yüzde 60'a varan fiyat farkı görüldü. Marmaris'te Nisan ayında Temmuz için kiralanan 6 kişilik evlerin ortalama günlüğü 350-700 lira iken aynı evlerin şu anki kiraları 580-1.800 lira arasında yer alıyor.

YABANCIYA BİN LİRA YERLİYE 3 BİN LİRA

Otel sahiplerinin ve turizmcilerin Türk-Yabancı ayrımı sürüyor. Erken rezervasyon yaptırsa bile Türk vatandaşlarına farklı fiyat uygulaması artış gösterek süryor. Türk vatandaşları rezervasyon yaptırdıklarında ise 3 katı fiyat çekiliyor. Sezon öncesi ortalama 500- 1000 lira olan günlük odalar, şimdi 2 bin liranın üzerinde satılıyor. Oysa yabancılar yurt dışı acenteler vasıtasıyla geldikleri için bu fiyatların üçte birini ödeyerek tatillerini yapıyor. Kurun yüksek olması da ayrı bir avantaj olduğu için dünya ortalamalarının çok daha altında fatura ödüyorlar. Türkiye'deki otellerin ikinci fiyat oyunu ise kur ile belirleniyor. Otellerin fiyatları ise dövizle belirliyor.


Geri Dön