22 / 11 / 2024
fuzul

TAV Havalimanları rotasını Nijerya ve Fildişi'ne çevirdi!

TAV Havalimanları rotasını Nijerya ve Fildişi'ne çevirdi!

Türk firmalarının gözdesi haline gelen Afrika'ya yatırımlar başladı. TAV rotasını Nijerya ve Fildişi'ne kaydırırken MNG Holding eğitim, tarım, enerji ve sağlık alanlarında yatırım yapmak için Nijerya'da görüşmelere başladı




Uluslararası şirketlerin yeni gözdesi haline gelen Afrika'da Türk işadamları yatırımlarını artırıyor. TAV Havalimanları rotasını Nijerya ve Fildişi'ne yönlendirirken, MNG Holding ise Burkina Faso'da altın madeni aldı, Liberya'da da sağlık, turizm yatırımları yapacağını açıkladı. 


Yerel ortakla girecek 

Dünyanın en büyüğü olmaya hazırlanan 3'üncü Havalimanı'nın devreye girecek olmasıyla rotasını yurtdışına çeviren TAV'ın hedefi ise Sahraaltı Afrika. TAV, radarındaki iki hedeften biri olan 180 milyona yakın nüfuslu Nijerya'da havalimanı işletmek istiyor. Yerel ortaklarla görüşen TAV, kamu projeleriyle ilgileniyor. Türk işadamlarının da bulunduğu büyükelçilik heyeti bunun için Nijerya'nın Havacılık Bakanı Hadi Sirika ile de görüşme gerçekleştirdi. Türk şirketi TAV Havalimanı Holding'in Nijerya ile yakından ilgilendiğini söyleyen Bakan Sirika, "Yerel ortaklarla da işbirliği yapılabilir" mesajını verdi. Bakan Sirika, "Nijerya'da havacılık potansiyeli olan bir sektör" dedi. Abuja'da bulunan Nmandi Azikiwe Uluslararası Havalimanı'nın kamu ortaklı şekilde TAV'ın işletebileceğini dile getiren Sirika, "Ek olarak yeni proje geliştirmek istiyoruz. TAV ve Hükümet işbirliği yapabilir" diye konuştu. 


'Afrika ilgilendiğimiz pazar'

TAV CEO'su Sani Şener, geçtiğimiz ay şirketin İstanbul'a yapılacak yeni havalimanı ihalesini kaybetmesinin kendileri için çok önemli sonuçlar içerdiğine değinerek, "Atatürk havalimanı devreden çıktığında FAVÖK kaybımız yüzde 50 olacak. Dikey büyümeyle bunu önleyeceğiz. Bu da eskiden sadece bize hizmet veren servis şirketlerimizi dışa açmakla olacak. Afrika odaklandığımız pazarlardan. Şimdiden yüzde 20'lik açığı kapattık. 5 yılda geri kalanı da kapatmayı planlıyoruz" diye konuşmuştu. 


Çimentoya odaklandılar

Afrika'da son dönemde en önemli sanayi yatırımlarına imza atan şirket Limak Holding oldu. Limak, 250 milyon dolara Afrika'nın iki ülkesi Mozambik ve Fildişi Sahili'ne iki ayrı çimento fabrikası için düğmeye bastı. Fildişi Sahili'nde süren ve 55 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşmesi planlanan Limak Afrika'nın çimento tesisinin ardından Mozambik Maputo'da da bu alanda bir fabrika kurulması için çalışmalar sürüyor. Limak'ın bu yatırımı diğer Türk şirketlerini de bu alanda yatırıma cesaretlendirdi. Fildişi Sahili'de Abidjan'da İnci Grup ve Sanko Holding tarafından yeni kurulan beton fabrikası açıldı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen 20 milyon dolara mal olan tesisin açılışını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara yaptı.


MNG Burkina Faso'da altın madeni aldı

Altın madeni yatırımlarıyla Afrika'ya odaklanan MNG Holding ise Burkina Faso'da bir işleme imza attı. MNG Gold adıyla altın madenciliği yapan holding, Burkina Faso'da Youga Altın Madencliği'ni bünyesine kattı. MNG Gold, Burkina Faso'daki altın madenini Kanadalı Endeavour Mining şirketinden 25 milyon dolara satın aldı. MNG geçen yıl da Batı Afrika ülkesi Liberya'da ilk madeni Kokoya Altın Projesi'ni üstlenmişti. MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal, Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf ile de görüştü. Sirleaf, "MNG'nin farklı alanlarda yatırım yapmasını da istiyoruz. Ülkede fırsat var" dedi. MNG'nin fakrlı alanlarda da yatırımları olduğunu hatırlatan Mehmet Nazif Günal ise "Liberya'da enerji, turizm, tarım ve eğitim alanlarında yatırım yapabiliriz" diye konuştu.



Sabah 


Geri Dön