28 / 04 / 2024

Tavium Antik Kenti'nde Arkeo-Park yapılıyor!

Tavium Antik Kenti'nde Arkeo-Park yapılıyor!

Yozgat Valisi Yazıcı: "Büyüknefes köyündeki Tavium Antik Kenti'nde bulunan tarihi ve kültürel değere sahip 200 adet taş ve arkeolojik yazıtın sergileneceği, Arkeo-Park yapılacak" dedi...



Yozgat Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan Arkeo-Park Projesi ile Büyüknefes köyünde bulunan Tavium Antik Kenti açık hava müzesine dönüştürülecek.


Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Tavium Antik Kenti’nin bulunduğu Yozgat merkeze bağlı Büyüknefes köyündeki incelemeleri sonrasında yaptığı açıklamada, ilin tarihi ve doğal güzelliklerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.


Büyüknefes köyündeki Tavium Antik Kenti'nin Yozgat Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan ve İl Özel İdaresi ile Müze Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen Arkeo-Park Projesi ile açık hava müzesine dönüşeceğini belirten Yazıcı, şu bilgileri verdi:


"Büyüknefes köyündeki Tavium Antik Kenti'nde bulunan tarihi ve kültürel değere sahip 200 adet taş ve arkeolojik yazıtın sergileneceği, arkeopark yapılacak. Bu arkeopark 2 bin 620 metre kare açık alandan oluşacak. Arkeo-Park'ın etrafı 200 metre uzunluğunda, 1,20 metre yüksekliğinde duvar ile çevrilecek. Arkeo-Park içerisinde seçilen muhtelif boşluklara tarihi eser kaidesi yapılarak, yaklaşık 200 adet eserin yerleştirilmesi sağlanacaktır. Arkeo-Park'ın güvenliğini sağlamak üzere hazır paket kamera sistemi kurulacaktır. Ayrıca altyapıyı güçlendirmeye yönelik Arkeo-Park alanına, sekiz adet aydınlatma direği yerleştirilecek. Gelen ziyaretçilerin kullanımlarına yönelik de 2 adet kamelya ve 8 adet banktan oluşan sosyal alan yapılacak. Proje uygulama alanında uygun noktalara, proje ve Arkeo-Parkı tanıtıcı ve yönlendirici tabelalar yerleştirilecektir." 


 Proje için Kültür ve Turizm Bakanlığından gerekli parayı talep ettiklerini dile getiren Yazıcı, projenin toplam maliyetinin 71 bin 340 lirayı bulacağını söyledi.


 Proje ile ilin tarih ve kültür turizminin gelişmesine katkı sağlamak istedikleri söyleyen Yazıcı, "Arkeo-Park’ın oluşturacağı katma değer ve turizm gelirlerinden köy halkı başta olmak üzere tüm bölge halkı faydalanacak. Arkeo-Park’ı yılda en az 15 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesini bekliyoruz. Projeyi 2013 yılı içerinde tamamlamayı planlıyoruz" dedi.


AA


Geri Dön