23 / 12 / 2024

Tayyip Erdoğan: Bakkallar AVM'lerin bayiisi gibi çalışsın

Tayyip Erdoğan: Bakkallar AVM'lerin bayiisi gibi çalışsın

Başbakan Tayyip Erdoğan, TESK öncülüğünde bakkalların ortak tedarik merkezleri oluşturabileceğini söyledi



Başbakan Erdoğan, TESK öncülüğünde bakkalların ortak tedarik merkezleri oluşturabileceğini, bu yolla AVM ve süpermarketlerle rekabet edebileceğini söyledi

Başbakan Tayyip Erdoğan, "Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm ve Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nı (ESDEP) açıkladı. ESDEP, 7 öncelik ve 30 tedbiri içeriyor. Başbakan Erdoğan, eylem planını Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenen toplantıyla açıkladı.
Erdoğan, halen esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, "vergiden muaf esnaf belgesi" uygulaması getirileceğini bildirdi. Başbakan, Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkârlara kullandırılan krediye erişimin artırılması ve kolaylaştırılması için yüzde 50 faiz desteğine devam edeceklerini bildirdi.
Başbakan Erdoğan, sektörün önemli oyuncuların karşı çıktığı alışveriş merkezleri (AVM) ve hipermarketlere ilişkin tasarıyla ilgili hazırlanan yasanın en kısa zaman içinde Meclis'e gönderileceğini bildirdi.
Tayyip Erdoğan, bakkallarla ilgili bir soru üzerine de bakkalları yalnız bırakmaktan yana olmadıklarını, ancak değişim ve dönüşümün de gerekli olduğunu söyledi.
Erdoğan, "Artık değişim, dönüşümden bahsediyoruz. Gerekirse alışveriş merkezi veya süpermarketlerin bakkallarla işbirliğine girmek suretiyle, onları oralarda gerekirse kendi bayi gibi çalıştırmalarını sağlayacak, onları sermaye yükünden kurtaracak bazı adımların atılması sağlanabilir. Hem taze ürünü hem daha ucuz ürünü bu şekilde temin ederek satmalarını sağlayabilirler" dedi.

`Ucuz, taze ürün alıyor'
"`Artık AVM'leri bir kenara koyalım, AVM olmasın, AVM'ler pazar günü çalışmasın', böyle bir anlayışın olması mümkün değil" diye konuşan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz burada halkın talebini öncelikli olarak düşünmek durumundayız. Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM'ye gidiyor. Hem daha ucuz, hem taze ürününü alıyor. Bu vatandaşın, halkın ciddi önemli talebi."
TESK öncülüğünde bakkalların ortak tedarik merkezleri oluşturabileceğini ifade eden Erdoğan, bunun yapılması durumunda bakkalların taze ve ucuz ürünü temin etme imkânı bulabileceklerini söyledi. Bunun İnegöl'de bir örneği bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bunun benzeri olduğuna göre, orada başarılı olduğuna göre bunu ülkemizde yaygınlaştırmak suretiyle yapılabilir" dedi.

`Bakkalım'la bu model denendi
Başbakan Erdoğan'ın sözünü ettiği sistemin bir benzeri 2000 yılında Migros tarafından `Bakkalım' adıyla uygulanmaya başladı. Bu yolla bakkalların bayilik sistemiyle güçlendirilmesi hedeflenmişti. Bakkal cirolarının yüzde 10 artışı planlanıyordu. Projede bakkalara Migros'un bilgi birikimi aktarılıyor, dükkânlar yeniden tasarlanıyor ve stok-ciro incelenerek dükkânda bulunması gereken mal çeşidi ve miktarı hakkında tavsiye niteliğinde bilgiler veriliyordu. Bakkalların siparişlerine uygun olarak dükkânlara 2-3 günde bir mal sevkiyatı yapılıyordu. Ancak bu proje zaman içinde yürümedi, yaygınlaşamadı ve rafa kalktı. İngiltere'deki Londi's, Seven-Eleven, Kanada'da IGA Foodstores bu tarz programların en başarılı örnekleri arasında gösteriliyor

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN MESAJLAR
Emek sömürüsü yapılıyor TOBB çözmezse biz çözeriz
İşsizliğin yapısal bir sorun olduğu hatırlatıldığında Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "(İşsizlik) Bana göre yapısal bir sorun değil, sanal bir sorun, insani bir sorun. Çünkü şu anda Anadolu'nun birçok yerinde bu işin başında olanlar, insani olarak, işadamlarımızı söylüyorum, olaya yaklaşımda ne yazık ki parasal çıkar noktasındaki adımlarını birinci derecede ön plana çıkarıyor. "Ben nasıl  daha fazla kazanırım" derken, orada insanımızın sömürüsü yapılıyor, emek sömürüsü yapılıyor. Özellikle bunu tekstil sektöründe çok acımasızca görüyoruz. Bunu bayanların istihdam edildiği yerlerde çok acımasızca görüyoruz."
"Bunu TOBB olarak siz çözdünüz çözdünüz, çözmediğiniz takdirde bundan böyle dolaştığım illerde, arkadaşlarım olarak bakanlar dolaştığımız illerde, sanayi ve ticaret odalarıyla birebir görüşeceğiz. Biz görüşeceğiz" diyen Erdoğan, "Onlarla bu işi birebir konuşarak anlaşacağız. Çünkü bu, artık çözülmek durumundadır. Böyle 'emeği sömürerek, ben zengin oldum' demek olmaz. Çalıştıracaksın, hakkını vereceksin" şeklinde konuştu.

`1 kişi alsalar işsizlik 3 puan düşer'
Başbakan Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerinin (1.3 milyon) her birinin birer kişiyi işe alması halinde işsizlik oranının 3 puana yakın düşeceğini söyledi. Daha önce de bu teklifi gündeme getiren Erdoğan, yüzde 13'lerde seyreden işsizlik oranının bu yöntemin uygulanması durumunda 10 puana otomatikman ineceğini ifade etti.

`Fırıncı belediye ekmeğiyle rekabet etsin'
Belediyelerin ekmek üretmesinin esnafı zor durumda bıraktığı hatırlatıldığında Başbakan Erdoğan, "Şu anda yoksulluk sınırının nerede olduğunu biliyorsunuz. Yeri geliyor belediyelerimiz bedava ekmek dağıtıyor. Burada yapacağımız şu, bu bir rekabet alanıdır diyeceğiz. Rekabet alanı içinde fırıncılar da kendini gösterecek. Belediyeler ekmek ihtiyacının tamamını karşılayacak durumda değil" dedi.
Ekmekte fiyat artışı olmayışının sürekli olmasına yönelik değerlendirme üzerine Erdoğan, "Zam olmaması mümkün mü? Siyasetçinin işine gelir. O zaman çiftçiye ne diyeceğiz? Çiftçi, hiç zam almadan duramıyor. Her yıl zam bekliyor. Yıl içinde 3-4 kez zam olacak iş değil tabii" diye konuştu.

7 MADDELİK PAKET NE ANLAMA GELİYOR?
1-  Esnafın kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi     Bu kapsamda Halk Bankası tarafından kullandırılan krediye erişimi artırmak ve kolaylaştırmak için esnaf ve sanatkârlara uygulanan yüzde 50 faiz desteği sürecek. 2009 yılı itibariyle kullanılan kredi miktarı 3.3 milyar TL'ye ulaştı. Kredi üst sınırı kooperatifin mali yapısına göre 35 bin-50 bin TL'ye kadar yükseldi. Geçen yıl '100 bin KOBİ Destek Kredisi' programıyla 2.5 milyar liralık kredi hacmi oluştu.

2- Vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması     İstihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılmasıyka kayıt dışıyla mücadele amaçlanırken, bütçe imkânları doğrultusunda esnafın üzerindeki yüklerin kaldırılması hedefleniyor. Esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, "vergiden muaf esnaf belgesi" uygulaması getirilecek. Motorlu taşıt kullanmaksızın işyeri açmadan perakende satış yapanlar, dışarıdan işçi almaksızın evinde örgü, dantel gibi üretim yapanlar bu kapsamda yer alıyor.

3- Altyapı, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi    Küçük sanayi sitelerinin altyapı inşaatlarının tamamına, üstyapı inşatlarının ise yüzde 70'ine kadar olan kısmına kredi desteği sağlanıyor. Projenin yapıldığı bölgeye göre yüzde 1 ile yüzde 6 arasında değişen faiz oranı ve 11 ile 15 yıl arası değişen geri ödeme şartlarıyla küçük sanayi sitelerinin yapımına katkı verilecek. TOKİ'nin imkânlarını kullanılacak. İmkânlar, özellikle küçük sanayi sitelerinin oluşumunda kullanılacak. TOKİ, devletin arazilerini bedelsiz kullanabiliyor.

4- Yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi KOSGEB aracılığıyla, esnaf ve sanatkârın değişim ve dönüşümüne katkı sağlayacak yenilikçilik ve girişimcilik projeleri desteklenecek. Ar-Ge desteklerine inovasyon ve ürün geliştirmeye yönelik bir adım daha eklenerek esnafın değişim ve gelişimine rehberlik edilecek.

5- Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi    İhtiyaç alanları tespit edilerek esnaf ve sanatkârlara yönelik mesleki eğitim geliştirilecek. Uyum kursları düzenlenecek. Çıraklık eğitimi kapsamındaki sorunların giderilmesine yönelik mevzuat düzenlenmesi yapılarak, eğitim süresi ve içerik sorunlarının çözülmesi sağlanacak

6- Hukuki düzenlemelerin yapılması  Esnafı temsil eden 3 bin 125 oda, 82 birlik, 13 federasyon ve 1 konfederasyonun bir arada toplanması hedefleniyor. Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununda değişiklik yapılacak.

7- Esnaf ve sanatkârların AB programlarından faydalanmasının sağlanması Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programını hazırlanıyor. Buna göre yaklaşık 14 milyon euro'luk kaynak esnaf ve sanatkârların proje hazırlama ve geliştirme kapasitesini artırmak için kullanılacak.
Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Esnafa 30 maddelik paket açtı, alışveriş merkezinde pazar tatiline vize vermedi
Başbakan Tayyip Erdoğan, esnaf için 7 ana başlıkta 30 tedbir sıraladığı toplantıda, alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapanmasına karşı çıktı. Erdoğan, `Artık AVM olmasın, AVM'ler pazar günü çalışmasın' gibi bir anlayışın mümkün olamayacağını söylerken, "Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM'ye gidiyor" dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 1 milyon 900 bin esnaf ve sanatkarı yakından ilgilendiren Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı (ESDEP) açıklarken, alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günleri kapanmayacağını söyledi. `AVM olmasın, AVM'ler pazar günü çalışmasın' anlayışını eleştiren Erdoğan, öncelikle halkın talebini düşünmek durumunda olduklarını vurguladı. Erdoğan, "Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM'ye gidiyor" derken, bunun halkın talebi olduğuna dikkat çekti.
Erdoğan, bu eylem planıyla esnafın zayıf yanlarını güçlendirmek, güçlü yönlerini ise daha da güçlendirmenin mümkün olacağını anlattığı konuşmasından sonra, soruları yanıtladı. Alışveriş merkezleri ve hipermarketler yasasına ilişkin bir soru üzerine, konunun henüz meclise sevk edildiğini hatırlatan Erdoğan, ancak şu anda anyasa değişikliği çalışmaları nedeniyle gündemde sarkma olduğunu, en kısa sürede yasanın meclise gönderileceğini belirtti.
AVM'ler bakkalı bayi yapsın
Bakkallara ilişkin bir soru üzerine, "Artık değişim, dönüşümden bahsediyoruz" diyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu değişim dönüşüm içinde sivil toplum kuruluşlarının gerekirse bu bakkallar arasında temin eden, teşvik eden adımları olabilir. Gerekirse alışveriş merkezi veya süpermarketlerin bakkallarla işbirliğine girmek suretiyle, onları oralarda gerekirse kendi bayi gibi çalıştırmalarını sağlayacak, onları sermaye yükünden kurtaracak bazı adımların atılması sağlanabilir. Hem taze ürünü hem daha ucuz ürünü bu şekilde temin ederek satmalarını sağlayabilirler."
Önemli olan vatandaşın talebi
"Ama şunu kabul etmek lazım. `Artık AVM'leri bir kenara koyalım, AVM olmasın, AVM'ler pazar günü çalışmasın', böyle bir anlayışın olması mümkün değil. Biz burada halkın talebini öncelikli olarak düşünmek durumundayız" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM'ye gidiyor. İşleri o kadar ilerlettiler ki çocukların başına eğitmenini de koyuyorlar. Öbür tarafta hem daha ucuz, hem taze ürününü alıyor. Bu vatandaşın, halkın ciddi önemli talebi."

Esnaf ve sanatkâr için 7 öncelik belirlendi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan,  esnaf için belirledikleri 7 önceliği şöyle sıraladı: "Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi. Vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması. Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi. Yenilikçilik ve girişimciliğin desteklenmesi. Altyapı, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi. Hukuki düzenlemelerin yapılması. Esnaf ve sanatkarların AB programlarından faydalanmasının sağlanması."

`Çok çok küçük' esnafa `Vergiden muaf' belgesi
BİR taraftan kayıtdışıyla mücadele ederken diğer taraftan esnafın üzerindeki yükleri kaldırmanın gayreti içinde olacaklarını anlatan Tayyip Erdoğan, "Yıllık bilançosu, bütçesi `çok çok küçük' olan esnafımız vergiden muaf olacak. Nereye kadar? Belirli çizgiyi yakalayınca vergi dairesine gidecek. Yani kademelendirme gibi bir şey diyebiliriz" dedi. Erdoğan, diğer çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
Belgeli usta korunacak
Maliyetleri azaltmaya yönelik adımlar atılacak. Bu kapsamda TESK'in Milli Prodüktivite Merkezine ödediği aidatı kaldıracak.
Ustalık gerektiren işlerin, usta olmayan kişilerce yapılmasını engellenecek. Böylece hem ustalık belgesi sahipleri hem de tüketici korunacak.
14 milyon Euro'luk kaynak
AB Katılım Öncesi Yardım Aracından yararlanmak için, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı hazırlandı. Bu programa göre, yaklaşık 14 milyon Euro'luk kaynaktan, esnaf ve sanatkar da yararlanabilecek.
Bundan sonra küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ'nin imkanları da kullanılacak.
Nokta atışı yapılacak
Esnaf ve sanatkarlar, KOSGEB destek programlarında öncelikli hale gelecek.
Yeni destek projeleri, `nokta atışı' olacak, KOBİ'lerin ve esnafın çağa uygun yapısal dönüşümlerini hızlandıracak. Destekleyici olduğu kadar yönlendirici de olacak.

İşsizlik insani bir sorun
Tayyip Erdoğan, işsizlikle ilgili bir soru üzerine, "İşsizlik bana göre yapısal bir sorun değil, sanal bir sorun, insani bir sorun" dedi. Anadolu'da bazılarının `Ben nasıl daha fazla kazanırım' derken, emek sömürüsü yaptığını söyleyen Erdoğan, "Bu kadar açık konuşuyorum. Özellikle bunu tekstil sektöründe, özellikle bayanların istihdam edildiği yerlerde çok acımasızca görüyoruz. Sıkıştırdıkça bu defa feryada başlıyorlar. Bu, artık çözülmek durumundadır. Böyle `emeği sömürerek, ben zengin oldum' demek olmaz. Çalıştıracaksın, hakkını vereceksin."

Her TOBB üyesi 1 kişiyi işe alsa işsizlik 3 puan düşer
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerinin her birinin birer kişiyi işe almasını önerdi. Erdoğan, "TOBB, `1.3 milyon üyem var' diyorsa biz de diyoruz ki sizler 1 kişiyi şu anda ilave alsanız bu üyelerinizi batırır mı hayır batırmaz. Üstelik işsizlikte 3 puana yakın düşüş olur 10 puanın altına düşeriz" diye konuştu.

Dağınıklığın maliyeti 400 milyon lira
Tayyip Erdoğan,  "Esnafı temsil eden 3 bin 125 oda, 82 birlik, 13 federasyon ve 1 konfederasyon dağınık bir yapı oluşturuyor"
derken. "Sadece bu yapıyı sürdürmenin yıllık maliyeti 400 milyon lira. Bu sorunu çözmek için kanun değişikliği yapacağız" dedi.

Bakkala İnegöl örneği verdi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) öncülüğünde bakkalların bu süreç içinde ortak tedarik merkezleri oluşturabileceğini, bunun yapılması durumunda bakkalların taze ve ucuz ürünü temin etme imkanı bulabileceklerini söyledi. Bunun İnegöl'de bir örneği bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bunun benzeri olduğuna göre, orada başarılı olduğuna göre bunu ülkemizde yaygınlaştırmak suretiyle yapılabilir" dedi.
Hürriyet

Esnafa vergi affı ve kredi desteği geliyor 
Başbakan Tayyip Erdoğan, esnafla ilgili yapılan ilk ve en kapsamlı çalışmayı kamuoyuna açıkladı.
Esnaf ve Sanatkarlara Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı adını taşıyan pakete göre, Halk Bankası kredi imkanlarını kolaylaştıracak. Banka, faiz ödemeleri konusunda esnafa destek vermeye devam edecek. Meslek kolları için 'vergiden muaf esnaf belgesi' uygulaması getirilecek. Küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ'nin imkanları kullanılacak. Esnafın kamu ihalelerine katılması kolaylaştırılacak. Projenin 8 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirten Başbakan Erdoğan, esnaf ve sanatkârın yeni dönemde bir araya gelerek güçbirliği yapmasını istedi. İşsizlik probleminin Türkiye'de yapısal değil, sanal bir mesele olduğunu kaydeden Başbakan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne de göndermede bulundu: "Şayet siz TOBB olarak Anadolu'da bunu çözmezseniz, biz sanayi ve ticaret odalarıyla kendimiz görüşürüz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan 'Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın (ESDEP) tanıtımını yaptı. İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde düzenlenen toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve GAP'tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile esnaf birliklerinin yöneticileri katıldı. Burada konuşan Başbakan Erdoğan, dünyada hızlı bir değişim yaşandığını, bu süreçte esnaf ve sanatkârın da değişime ayak uydurması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin özellikle bu grupları değişime zorladığını kaydederken, bu kapsamda Sanayi Bakanlığı, ilgili kamu kurumları, meslek kuruluşları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, ESDEP'i hazırladıklarını ifade etti.

Erdoğan, projeyle ilgili olarak, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bugüne kadar esnafla ilgili yapılan ilk ve en kapsamlı çalışmaya imza attık." dedi. Küresel krizi en az zararla atlattıklarını belirterek, 2010 ve 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alacakları öngörüsünde bulunan Başbakan, 2009 yılında dünya ticaret hacmi daralırken, Türkiye'nin doğu ve güneyindeki 22 ülkeyle ticaretini ortalama yüzde 100 artırma başarısını gösterdiğini söyledi. Erdoğan, ekonomiye ilişkin de, "Ekonomiyi göstergelerden, grafiklerden, dijital ekranlardan değil, sokaktan, çarşıdan, pazardan, ekonomik gelişmelerin insanımıza yansımasından takip ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin henüz istenilen noktada bulunmadığının da farkında olduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Elbette ideal noktada değiliz. Elbette, yoksulluk, işsizlik problemini çözdüğümüz iddiasında değiliz. Ancak gerek makro ekonomik politikalarımız gerekse sosyal politikalarımız sayesinde Türkiye'nin bu kronik problemleri de değişim sürecine girmiş, çözüm umutları daha da güçlenmiştir. Enflasyon gibi toplumun artık çözüme ilişkin umutlarını kaybettiği bir sorun, iktidarımız döneminde Türkiye'nin öncelikli sorunu olmaktan çıkmış, tek haneli oranlara çekilerek çözüm yoluna girmiştir. Bütün bunlara ek olarak köylerimize kadar götürdüğümüz altyapı hizmetleri, eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, tarım, konut, enerji gibi alanlarda yaptığımız yatırımlar yaşadığımız değişimin bariz yansımaları olmuştur."

Recep Tayyip Erdoğan, yeni projenin 8 milyon kişiyi ilgilendirdiğini aktardı. Türkiye'de faaliyet gösteren milyonlarca esnafa 'bir araya gelin ve güçlerinizi birleştirin' çağrısında bulunan Erdoğan, bu girişimin sağlanması halinde büyük rakiplerle kıyasıya rekabet edilebileceğini anlattı. Esnaf ve sanatkârların kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi için çalışma grubu oluşturacakları bilgisini veren Başbakan, bu faaliyet için gereken tüm kaynağın KOSGEB tarafından karşılanacağını açıkladı. Halk Bankası'nın esnafa ve sanatkâra sağladığı yüzde 50'lik faiz desteğinin devam edeceğini ifade eden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Esnafımızın kullanabileceği kredinin üst sınırını 5 bin TL'den kooperatifin mali yapısına göre 35 bin ya da 50 bin TL'ye kadar çıkardık. 2009 yılının Ocak ayında çıkardığımız sicil affıyla, Merkez Bankası nezdindeki negatif kayıtları sildik, böylece esnaf ve sanatkârlarımıza yeniden kredi kullanabilme imkânı oluşturduk. KOSGEB aracılığıyla esnaf ve sanatkârımıza da kredi kanalları açtık. 2003 yılından bu yana KOSGEB'in oluşturduğu kredi hacmi 7 milyar TL'yi aşmış durumda."

AVM'ler pazar günü kapanmayacak
Başbakan Erdoğan, gazetecilerin 'alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günleri kapatılması ve bakkalların durumu' hakkındaki soruları üzerine, "Gerekirse AVM veya süpermarketlerin bakkallarla işbirliğine girmek suretiyle onları sermaye yükünden kurtaracak bazı adımların atılması sağlanabilir. Ama şunu kabul etmek lazım. 'Artık AVM'leri bir kenara koyalım, AVM olmasın, pazar günü çalışmasınlar'; böyle bir anlayışın olması mümkün değil. Biz burada halkın talebini öncelikli olarak düşünmek durumundayız. Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM'ye gidiyor." cevabını verdi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkâra yönelik eylem planını olumlu karşıladıklarını söyledi. Palandöken, planın hemen bugün olmasa bile 1 yıl içerisinde esnaf ve sanatkârın özellikle haksız rekabet sebebiyle yaşadığı sıkıntılara derman olabileceğini belirtti. Ancak Palandöken, bakkallar, manavlar ve kasaplar gibi bireysel işletmelerin güç birliğine gitmesinin zor olduğunu ifade etti. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz ise, "İnşallah bu açıklamaların içi doldurulur. Doldurulursa, gelecekteki esnaf ve sanatkârın çalışmalarında çok rahatlama olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Esnaf planında neler var?
Halk Bankası'nın kullandırdığı kredi imkânları kolaylaştırılacak.
Halen esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için vergiden muaf esnaf belgesi uygulaması getirilecek.
Küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ'nin imkânları kullanılacak. Esnafın kamu ihalelerine katılması kolaylaştırılacak.
Vergi, istihdam ve diğer yükümlülükler azaltılacak.
Eğitim ve danışmanlık hizmetleri geliştirilecek, esnaf ve sanatkâr, yenilikçilik ve girişimcilik gibi konularda teşvik edilecek.
Esnaf ve sanatkârların AB programlarından faydalanması sağlanacak.
Bayram Kaya / Zaman

'İşsizlik sanal, bu işi TOBB çözmezse ben çözeceğim'
Dün İstanbul'da konuşan Başbakan Erdoğan, 'Türkiye'de yapısal değil, sanal işsizlik var. İşadamları daha çok para kazanma peşinde. Her TOBB üyesi, bir kişiyi işe alsa işsizlik 3 puan azalacak. TOBB olarak bu işi çözdünüz çözdünüz, yoksa ben devreye gireceğim' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nı (ESDEP) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. ESDEP olarak isimlendirilen planın 7 ana başlıktan ve 30 alt başlıktan oluştuğunu belirten Başbakan Erdoğan ''Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bugüne kadar esnafla ilgili yapılan ilk ve en kapsamlı çalışmaya imza attık' dedi.

AŞIRI KAZANMA HIRSI VAR
Toplantıda konuşan Erdoğan, Türkiye'deki işsizliğin yapısal değil sanal olduğunu belirterek işadamlarına yüklendi. Erdoğan 'Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 1 milyon 300 bin üyesi var. Her üye bir kişiyi istihdam etse, işsizlik oranı 3 puan azalacak. Bunu TOBB olarak çözdünüz çözdünüz. Bundan sonra gittiğim yerlerde odaları başkanlarıyla ben görüşüp çözeceğim' dedi. Özellikle Anadolu'da işadamlarının daha çok para kazanma hırsıyla hareket ettiğini kaydeden Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü: 'Özellikle tekstil sektöründe ve kadınların yoğun olarak çalıştığı sektörlerde bu sömürü çok daha üst düzeyde. Kayıtdışı % 50'ye ulaştı. Türkiye'nin tek geliri vergi, ülkemizde verginin yüzde 85'ini büyük işletmeler veriyor. Bu böyle sürmez.'

AVM'LERİ HALK İSTİYOR
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bakkalların çağa ayak uydurması gerektiğini yineledi. Büyük Mağazalar ve Alışveriş Merkezleri Yasası'nın Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü ancak anayasa çalışmaları nedeniyle takvimin uzadığını belirten Erdoğan yakın zamanda yasanın yürürlüğe gireceğini söyledi. Halkın alışveriş merkezlerini artık sosyal mekanlar olarak kullandığını da belirten Erdoğan 'Halkımızın bu talebini görmezden gelemeyiz' dedi.

En az 3 çocuk ısrarını sürdürdü
- ESNAFIN beklediği vergi indirimi ve diğer parasal konular için Gelir Vergisi Reformu bekleniyor. Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu iyileştirmelerin en geç 2011'de yürürlüğe girebileceğini söyledi. n ERDOĞAN konuşması sırasında 3 çocuk ısrarını bir kez daha gösterdi. Konuşma metninde Türkiye'de 1.9 milyon esnaf olduğunu bunların aileleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon kişi olduğu yazıyordu. Başbakan burada devreye girerek 'Arkadaşlarım ısrarla 4 kişi diyor ama ben 5 kişide ısrarlıyım' dedi. n BAŞBAKAN, Fırıncılar Odası Başkanı'nın Halk Ekmek'le ilgili önerisini geri çevirdi. Belediyelerin ekmek üretmemesini, isteyen oda başkanına Erdoğan 'Halk Ekmek olmazsa ekmek fiyatları tırmanışa geçer' yanıtını verdi.

İşte 7 başlıktan oluşan destek paketi

KREDİ ve Finansman Şartlarının İyileştirilmesi.
- Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediye erişim artırılacak ve kolaylaştırılacak.

VERGİ, İstihdam ve Diğer Yükümlülüklerin Azaltılması
- KOSGEB desteklerinin daha etkin kullanımı sağlanacak.
- Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan esnafa 'vergiden muaf esnaf belgesi' uygulaması getirilecek
- Basit usulden gerçek usule geçenlerin, şartlar oluştuğunda basit usulde vergilendirilmelerine imkan sağlanacak.

EĞİTİM ve Danışmanlık Hizmetlerinin Geliştirilmesi.
- Mesleki eğitimin geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi sağlanacak.
- İhtiyaç duyulan mesleklerde geliştirme ve uyum kursları açılacak.
- Çıraklık eğitimiyle ilgili mevzuat düzenlenmesi yapılacak.

YENİLİKÇİLİK ve Girişimciliğin Geliştirilmesi.
- Yenilikçi projeler desteklenecek.
- Modern toplu taşımacılık yapılmasına dönük,  geliştirilecek ortak projeler desteklenecek.

ALTYAPI, Kümelenme ve Ortaklık Faaliyetlerinin Desteklenmesi.
- Esnaf ve sanatkarlar ile üniversite işbirliği geliştirilecektir.
- Küçük sanayi sitelerinin yapımında  TOKİ  Başkanlığı imkanları kullanılacak.
- Birleşerek güç birliği oluşturmaları desteklenecek.

HUKUKİ Düzenlemelerin Yapılması.
- 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda değişiklik yapılacak.
- TESK'in Milli Prodüktivite Merkezi;ne ödediği aidat kaldırılacak.
- Kamu ihalelerine katılmalar kolaylaştırılacak.

ESNAF ve Sanatkarların AB Programlarından Faydalanmasının Sağlanması.
- AB programları hakkında detaylı bilgiler verilecek
- Esnaf ve sanatkarların AB fonlarından yararlanabilmelerine yönelik proje üretme kapasiteleri artırılacak.
Esin Gedik / Akşam

Esnafı ayağa kaldıracak eylem planı hayata geçti 
2 milyona yakın esnaf ve sanatkarın rekabet gücünü artıracak `eylem planı' belli oldu. Erdoğan'ın açıkladığı pakette esnafa kredi ve faiz desteği ile vergi muafiyetini de içeren 30 ayrı destek var

Hükümet, 1.9 milyon esnaf ve sanatı ayağa kaldıracak destek paketini açtı. "Esnaf Değişim, Dönüşüm ve Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı" adını taşıyan paketin ayrıntılarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Eylem planı esnafa kredi ve faiz desteği ile vergi muafiyetini de içeren 30 ayrı kolaylık içeriyor. Plana göre hükümet, küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyen KOSGEB'in kaynaklarını esnafa da açacak. Esnafı vergi baskısından kurtarmak için `vergi muafiyet belgesi' verilecek. Ayrıca Halk Bankası aracılığıyla esnafa yüzde 50 faiz desteğine devam edilecek.

ESNAFA `VERGİDEN MUAFTIR' BELGESİ

Kabineden 6 bakanın da katıldığı toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bugüne kadar esnafla ilgili yapılan ilk ve en kapsamlı çalışmaya imza attık. Bu strateji belgesinin temel hedefi, `esnaf ve sanatkârların rekabet gücünün artırılması ile değişim ve dönüşümün desteklenmesi'dir" dedi. Esnafın üzerindeki yükleri kaldırmanın gayreti içinde olacaklarını söyleyen Erdoğan, "Halen esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, `vergiden muaf esnaf belgesi' uygulaması getiriyoruz. Gelir vergisi kanunu tasarısında, basit usulden gerçek usule geçen esnaf ve sanatkarların şartlar oluştuğunda basit usulde vergilendirilmelerini sağlayacak düzenlemelere yer vermeyi planlıyoruz" dedi.

Erdoğan bu uygulamayı şöyle anlattı: "Yıllık durumu nedir, bilançosu bütçesi nedir? Buna dayalı olarak daha çok, çok çok küçük esnafa bir belge vereceğiz ve bunlar vergiden muaf olacaklar. Nereye kadar? Belli çizgiyi yakaladığı anda vergi dairesi çizgisine girecekler. Oraya kadar bunlar muaf tutulacaklar. Bununla ilgili çalışma bitmek üzere.

AVM'ler pazar açık kalacak

Toplantıda soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan alışveriş merkezleri ve hipermarketlere ilişkin yasaya dair bir soru üzerine, en kısa zaman içinde yasanın Meclis'e gönderileceğini ifade etti. Erdoğan "Şunu kabul etmek lazım. `Artık AVM'leri bir kenara koyalım, AVM olmasın, AVM'ler pazar günü çalışmasın', Böyle bir anlayışın olması mümkün değil" dedi.

Emek sömürüsü yapılıyor

Başbakan Erdoğan işsizliğin yapısal değil insani sorun olduğun belirterek "Özellikle tekstilde acımasızca emek sömürüsü yapılıyor" dedi

Başbakan Erdoğan, işadamlarının istihdam sorununa mali yönden baktığını söyledi. Bazı sektörlerde özellikle de tekstil sektöründe emek sömürüsünün yapıldığını belirten Erdoğan bu konuda şunları söyledi: "İşsizlik bana göre yapısal bir sorun değil, sanal bir sorun, insani bir sorun. Çünkü şu anda Anadolu'nun bir çok yerinde bu işin başında olanlar, insani olarak, iş adamlarımızı söylüyorum, olaya yaklaşımda ne yazık ki parasal çıkar noktasındaki adımlarını birinci derecede ön plana çıkarıyor. `Ben nasıl daha fazla kazanırım' derken, orada insanımızın sömürüsü yapılıyor, emek sömürüsü yapılıyor. Bu kadar açık konuşuyorum."

ÜZERİNE GİDECEĞİZ

Erdoğan şöylye devam etti: "Özellikle bunu tekstil sektöründe çok acımasızca görüyoruz. Özellikle bunu bayanların istihdam edildiği yerlerde çok acımasızca görüyoruz. Ve sosyal güvencesi noktasında bile bu tür acımasız davranışların olduğunu görüyoruz. Bu işin üzerine gidiyoruz, gideceğiz."

TESK: Bu plan 1 yıl içinde sıkıntılarımıza çare olur

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlara yönelik strateji belgesi ve eylem planını olumlu karşıladıklarını bildirdi. Palandöken, 2 yıldır bu çalışmanın hazırlanması sürecinde ilgili bakanlıklarla işbirliği içine çalıştıklarını belirterek, planın hemen bugün olmasa da 1 yıl içerisinde esnaf ve sanatkarların yaşadığı sıkıntılara yanıt olabileceğini söyledi. Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman da plandan memnun olduklarını söyledi.

TOBB çözmezse biz çözeriz

Tekstilde emek sömürüsüne dikkat çeken Erdoğan konuşmasında TOBB üyelerinin her birinin birer kişiyi işe alması halinde işsizlik oranının 3 puana yakın düşeceğini de belirtti. Erdoğan "Bunu TOBB olarak siz çözdünüz çözdünüz, çözmediğiniz takdirde bundan böyle dolaştığım illerde, sanayi ve ticaret odalarıyla birebir görüşeceğiz. Biz görüşeceğiz, çözeceğiz" dedi.

ESNAFA 30 AYRI DESTEK

KREDİ MUSLUĞU AÇILACAK

o Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediye erişim artırılacak ve kolaylaştırılacak.

o KOSGEB desteklerinden esnaf ve sanatkarların etkin bir şekilde yararlanması sağlanacak.

EĞİTİM DESTEĞİ VERİLECEK

o Esnaf ve sanatkarlara yönelik mesleki eğitimin geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi sağlanacak.

o İhtiyaç duyulan mesleklerde; esnaf ve sanatkarlara dönük geliştirme ve uyum kursları açılacak.

o Çıraklık eğitimi kapsamındaki sorunların giderilmesine yönelik mevzuat düzenlenmesi yapılacak.

o Çıraklık eğitimi kapsamı dışındaki mesleklerde eğitime standart getirilecek.

o Esnaf ve sanatkarlara ihtiyaçları doğrultusunda eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek.

o Esnaf ve sanatkarlara yönelik yenilikçi projeler desteklenecek.

o Modern toplu taşımacılık yapılmasına dönük, yerel yönetimler ile ilgili esnaf kuruluşunun birlikte geliştirecekleri projeler desteklenecek.

o İşini kaybeden veya bırakan esnaf ve sanatkarlara yönelik dönüşüm projeleri geliştirilecek.

ORTAKLIK TEŞVİK EDİLECEK

o Esnaf ve sanatkarlar ile üniversite işbirliği geliştirilecek.

o Esnaf ve sanatkarın faaliyet gösterdiği mekanların fiziki şartları iyileştirilecek ve yeni alışveriş mekanları oluşturulacak.

o Esnaf ve sanatkarın ihtiyaç duyduğu standartlar geliştirilecek.

o Esnaf ve sanatkarlara yönelik küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ Başkanlığı imkanları kullanılacak.

o Esnaf ve sanatkarlara yönelik atölye, test analiz merkezi, AR-GE merkezi vb. ortak kullanım alanları oluşturulacak.

o Esnaf ve sanatkarların kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi için çalışma grubu oluşturulacak.

o Esnaf ve sanatkarların birleşerek güç birliği  oluşturmaları desteklenecek.

YASAL ATLYAPIYA DÜZEN

o 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda değişiklik yapılacak.

o 5362 sayılı Kanun ile 5174 sayılı Kanun arasında ustalık belgesi istenilmesine ilişkin düzenlemelerde paralellik sağlanacak.

o TESK'in Milli Prodüktivite Merkezi'ne ödediği aidat kaldırılacak.

o Elektrikle ilgili fen adamlarının görev, yetki ve sorumluluk sınırları yeniden değerlendirilecek.

o Ustalık belgesine sahip olan kişilerin, esnaf ve sanatkar işletmelerinde sorumlu yönetici olmasına imkan tanınacak.

o Esnaf ve sanatkarların kamu ihalelerine katılmaları kolaylaştırılacak.

o TESK'in Sosyal Güvenlik Kurumu yönetim kurulunda temsil edilmesi sağlanacak.

VERGİ MUAFİYETİ GELİYOR

o Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kollarının durumu gözden geçirilecek.

o Halen esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, `vergiden muaf esnaf belgesi' uygulaması getirilecek.

o Basit usulden gerçek usule geçen esnaf ve sanatkarların şartlar oluştuğunda basit usulde vergilendirilmelerine imkan sağlanacak.

o Meslek odalarına kayıtlı olmayan esnaf ve sanatkarın kayıt altına alınması için çalışma yapılacak.

AB KAYNAKLARINA ERİŞİM

o Esnaf ve sanatkarlar ve meslek kuruluşları Avrupa Birliği programları hakkında bilgilendirilecek.

o Esnaf ve sanatkarlar ile meslek kuruluşlarının AB

fonlarından yararlanmasına yönelik proje üretme kapasiteleri artırılacak.
Star

Bakkal, marketin bayisi olacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnafın sıkıntılarını azaltacak destek paketini açıkladı. Erdoğan, "Büyük marketlerin bakkalları bayii gibi çalıştıracağı formül üzerinde duruyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nı (ESDEP) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 1 milyon 900 bin esnaf ve sanatkarımızı yakından ilgilendiren eylem planını değerlendirmek üzere bir araya gelindiğini belirtti.

ESDEP olarak isimlendirilen planın 7 ana başlıktan ve 30 alt başlıktan oluştuğunu belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"2008 yılının sonlarından itibaren gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan finans krizi zamanla tüm dünyayı etkileyerek küresel bir krize dönüştü. 2009 yılında dünya ekonomisi ikinci dünya savaşından sonra ilk defa reel olarak küçüldü.

Küresel ekonomiye entegre olmuş hemen her ülkenin bu krizden az yada çok etkilendiğini görüyoruz. Birçok ülkede daralma ve işsizlik olarak finans krizi tezahür etmiştir.

Türkiye bu krizi son derece hazırlıklı şekilde karşılamıştır. 2002'den itibaren yapısal reformlar krizin ülkemiz üzerindeki etkilerini diğer ülkelere nazaran kısıtlı kalmasını sağlamıştır.

Krizin ilk sinyallerini almaya başladığımız ilk andan itibaren daralan piyasaları genişletecek, iç talebi canlandıracak ve reel sektöre ilişkin adımlar attık ve bu konuda kararlılığımızı sürdürdük.

2008 sonundan itibaren geçici bir daralma sürecine giren Türkiye ekonomisi 2009 son çeyreğinde yüzde 6 gibi büyüme kaydetti. 2009 yılındaki daralma yüzde 4,7 ile sınırlı kaldı.

Bu yılın ilk çeyreğinde bütçe performansı, sanayi üretimi, iç talep ve ihracatta yaşanan olumlu gelişmeler gelecek adına umutlarımızın artmasına vesile olmuştur.
Dün İMKB'nin ulaştığı tarihi seviye Türkiye ekonomisindeki hızlı ilerlemenin somut göstergelerinden biri olmuştur. Borsamız tarihinde ilk kez 59 bin seviyesinin üzerine çıkmıştır."

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE EMEK SÖMÜRÜSÜ YAPILIYOR
İstihdam konusunda gerekli yasaların bulunuduğunu söyleyen Erdoğan, işadamlarının istihdam sorununa biraz daha mali yönden baktığını söyledi. Bazı sektörlerde özellikle de tekstil sektöründe emek sömürüsünün yapıldığını da belirten Erdoğan, kadınların çalıştığı sektörlerde emek sömürüsü çok daha fazla yapılıyor. Erdoğan işadamlarına emek sömürerek para kazanamayacaklarını hatırlatarak "Neyse hakkı vereceksin" şeklinde konuştu. Bu sorunların çözülmesi ile ilgili görevin TOBB'da olduğunu belirten Erdoğan, "TOBB çözemezse biz illerdeki ticaret odalarıyla kendimiz görüşürüz. Artık bu konunun üzerine gideceğiz" dedi.

BAŞBAKAN 7 MADDEYİ AÇIKLADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı destek paketindeki 7 ana maddeyi şöyle sıraladı;

- Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi:

Halkbankası tarafındna esnaflara yüzde 50 faiz desteğine devam edeceğiz. KOSGEB destek programlarında esnaf ve sanaatkarlar öncelikli olacak. proje bazında destekleyeceğiz.

- Vergi ve istihdam yükümlülüklerinin azaltılması

Esnafın üzerindeki yüklerin azaltılmasına çalışılacak. Vergiden muaf esnaf belgesi uygulaması getitilecek. Basit usulden gerçek usule geçen esnaflar, şartlar oluştugunda basit usule göre değerlendirilcekler.

Vergiden Muaf Esnaf uygulaması nedir?

Mali tablolarına ve yapılarına küçük esnaflara belirli sınırlar dahilinde vergide bir ayrıcalık sağlanacak. Bu ayrıcalık esnaflar belirli bir seviyeye ulaşana kadar devam edecek.

- Eğitim ve danısmanlık desteklerinin geliştirilmesi:

Esnafların eğitim ve gelişimlerine yönelik yapılan destekler artırılacak.

- Girişimciliğin desteklenmesi

Yenilikçlik ve girişimcilek projelerine destek olup, Esnafın geliştirilmesi için projeler geliştirilecek.

- Altyapı, kümelenme ve ortaklık projelerinin desteklenmesi

Yeni ürün ve üretim modelleri geliştirmek için esnaf lar,sanatkarlar ve üniversiteler arasındaki işbirliğini geliştireceğiz. Küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ'nin imkanları kullanılacak. İşletmeleri bir çatı altında birleştirilecek projeleri destekleyeceğiz.

- Hukuki yapının düzenlemesi

Esnafımızı destekleyen konfederasyon Ode ve Kuruluşlar dağınık bir şekildedir. Bu dağınık yapının maliyeti 400 milyon lirayı buluyor. Bu sorunu çözmek için ilgili kanunda değişiklikler yapacağız. Ustalık belgesi ile iligili yaşanan sıkıntılara son verecek yei düzenlemeler yapılacak.

- Esnaf ve zanaatkarların Avrupa Birliği programlarından faydalanmaları sağlanacak.

Bölgesel rekabet edilebilirlilk programı hazıladık. Yaklşaık 14 milyon Euroluk bir kaynağıesnaf ve sanatkarlar ilie ilgili projeler için kullanacağız.

2050 YILINA KADAR EN BÜYÜK EKONOMİLERDEN BİRİSİ OLACAĞIZ
Orta Vadeli Planda yüzde 3,5 olarak belirlenen 2010 yılı büyüme tahmininin, artık son derece mütevazi bir seviye olarak görüldüğünü kaydeden Erdoğan, bunun da ötesinde Türkiye'nin 2050 yılına kadar dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alabileceğinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Erdoğan, "Bizim Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefimiz, uluslararası kuruluşların yaptıkları bu projeksiyonlarla teyit edilmiş oldu" dedi.

Türkiye'nin aktif dış politikasının ve ülke içindeki istikrarın ekonomiyi doğrudan etkilediğinin de yine bu raporlarda ısrarla vurgulandığının altını çizen Erdoğan, 2009 yılında dünya ticaret hacmi daralırken, ihracat gerilerken, Türkiye'nin doğu ve güneyindeki 22 ülkeyle ticaretini ortalama yüzde 100 oranında artırma başarısını gösterdiğini anlattı.

Erdoğan, ekonomiye ilişkin olarak vurguladığı husus konusunda, "Biz, ekonomiyi göstergelerden, grafiklerden, dijital ekranlardan değil, sokaktan, çarşıdan, pazardan, ekonomik gelişmelerin sokağa, insanımıza yansımasından takip ediyoruz" dedi.

Ekonominin temel ilkelerinden birinin, ihtiyaçlar sınırsız, kaynakların sınırlı olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"İktisat sınırlı kaynaklarla, ihtiyaçları karşılama yöntemidir de. On yıllar boyunca kötü yönetilmiş bir ekonominin mağduru olarak vatandaşlarımızın hak ettikleri seviyelere ulaşma talebini gayet iyi anlıyoruz. Türkiye'nin son 7,5 yıllık gelişimine bakıldığında, ihtiyaçlar noktasında tüketim alışkanlıkları, harcama kalemleri özellikle de alım gücü noktasında ciddi bir değişim yaşadıklarını görüyoruz. Otomobil satışlarına, cep telefonu, internet ve teknoloji kullanımına, tüketim harcama miktarlarına bakıldığında bu söylediklerim çok daha iyi anlaşılacaktır.

Elbette ideal noktada değiliz. Elbette, yoksulluk, işsizlik problemini çözdüğümüz iddiasında değiliz. Ancak gerek makro ekonomik politikalarımız, gerek sosyal politikalarımız sayesinde Türkiye'nin bu kronik problemleri de değişim sürecine girmiş, çözüm umutları daha da güçlenmiştir. Enflasyon gibi toplumun artık çözüme ilişkin umutlarını kaybettiği bir sorun, iktidarımız döneminde Türkiye'nin öncelikli sorunu olmaktan çıkmış, tek haneli oranlara çekilerek çözüm yoluna girmiştir. Bütün bunlara ek olarak köylerimize kadar götürdüğümüz altyapı hizmetleri, eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, tarım, konut, enerji gibi alanlarda yaptığımız yatırımlar yaşadığımız değişimin bariz yansımaları olmuştur."

Başbakan Erdoğan, süreç içerisinde, imkanlar el verdikçe toplumun değişik kesimlerine yönelik iyileştirmeler yapıldığına değinerek, tek başına zorunlu tasarruf ödemeleri, tek başına faizlerin düşmesi, çiftçi kredilerindeki, esnaf kredilerindeki artışlar bile bu çabaları anlatmaya yettiğini söyledi.

TESK'E ZİYARET
Esnaf ve sanatkarların, toplumun tüm kesimlerine yönelik üretimleriyle, ekonomik büyümeye katkı sağladıklarını, sosyal istikrarı ayakta tutuklarını, refahın tabana yayılmasında önemli rol oynadıklarını ve istihdam oluşturduklarını kaydeden Erdoğan, 491 meslek kolunda faaliyet gösteren 1 milyon 900 binin üzerinde esnaf ve sanatkarımız bulunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:"Her ailede ortalama, tabii ben bunu bu şekilde düşünmüyorum ama arkadaşlarım 4 üzerinde nedense ısrar ediyorlar, halbuki ben 5 olarak planlıyorum. Yani 5 kişi bulunduğu varsayılırsa, bu konu 8 milyon vatandaşımı yakından ilgilendiriyor demektir. Her esnafın, kendisi dahil en az iki kişiyi istihdam ettiğini kabul edersek, her beş çalışanımızdan birinin, bu işyerlerinde istihdam edildiğini düşünebiliriz. Bunların da ötesinde biz, esnafımızı ahilik geleneğinin bize bir emaneti olarak değerlendiriyor, sosyal dokumuzun temel taşı olarak görüyor, bu emanete sahip çıkmak için var gücümüzle çalışıyoruz. 7,5 yıllık sürede, esnafımız için, esnafımızı rahatlatmak, sorunlarını çözmek, imkanlarını artırmak için, çok önemli adımlarımız oldu.

2008 yılının başında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna bir ziyaret gerçekleştirdiğini, bu ziyaretin Türkiye'de bir başbakanın TESK'e yaptığı ilk resmi ziyaret olması bakımından da son derece anlamlı ve önemli olduğuna işaret etti.

FİNANSMAN İHTİYACININ KARŞILANMASI
Erdoğan, özellikle finansman ihtiyacının karşılanması, Halk Bankası tarafından sağlanan kredinin şartlarının iyileştirilmesi açısından önemli gelişmelere imza attıklarını bildirerek, şu bilgileri verdi: "2002 yılında Halk Bankası aracılığıyla sadece 154 milyon TL kredi kullanan esnafımızın 2009 yılı itibariyle kullandığı kredi miktarı, 21 kat artışla 3,3 milyar TL'ye ulaştı. Bu dönemde, Türkiye'de oluşan güven ve istikrar ortamının bir sonucu olarak, esnafın fiili olarak ödediği kredi faiz oranları yüzde 47 seviyesinden yüzde 6,5'a kadar indi. Esnafımızın kullanabileceği kredinin üst sınırını da 5 bin TL'den kooperatifin mali yapısına göre 35 bin ya da 50 bin TL'ye kadar çıkardık.

2009 yılının Ocak ayında çıkardığımız sicil affıyla, Merkez Bankası nezdindeki negatif kayıtları sildik, böylece esnaf ve sanatkarlarımıza yeniden kredi kullanabilme imkanı oluşturduk. KOSGEB aracılığıyla esnaf ve sanatkarlarımıza da kredi kanalları açtık. 2003 yılından bu yana KOSGEB'in oluşturduğu kredi hacmi 7 milyar TL'yi aşmış durumdadır. 2008 yılında ortaya çıkan küresel kriz şartları ile birlikte esnafımızın finansmana erişimini temin etmek üzere 'İmalatçı Esnaf Sanatkar Destek Kredisi' programını uygulamaya koyduk, 5 bin 108 işletmemize 129 milyon lira kredi kullandırdık. 2009 yılında uyguladığımız '100 bin KOBİ Destek Kredisi' programından esnafımızın da yararlanmasını sağladık ve toplam 2,5 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk. KOSGEB Kanunu;nda yaptığımız değişiklikle imalatçıların yanı sıra hizmet sektörlerinin de KOSGEB desteklerinden faydalanmalarını sağladık.


"HIZLI DEĞİŞİM ESNAF VE SANATKARI DA DEĞİŞİME ZORLADI"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyadaki hızlı değişim ve özellikle de AB Katılım sürecinin esnaf ve sanatkarı da değişime zorladığını belirterek, 60. Hükümet Programının Eylem Planında, "esnaf ve sanatkarların sorunlarının tespit edilmesi ve bundan sonra izlenecek politikaların belirlenmesi amacıyla esnaf ve sanatkara yönelik strateji ve eylem planı geliştirilmesi" görevini Sanayi ve Ticaret Bakanlığına verdiklerini hatırlattı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili kamu kurumları, meslek kuruluşları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı hazırladığını kaydeden Erdoğan, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bugüne kadar esnafla ilgili yapılan ilk ve en kapsamlı çalışmaya imza attık" dedi.
Radikal


Geri Dön