23 / 12 / 2024

Tayyip Erdoğan'ın Araplara konut pazarlaması ve körfez sermayesi!

Tayyip Erdoğan'ın Araplara konut pazarlaması ve körfez sermayesi!

Olaylara sorduğumuz sorulara göre cevap alırız. Bu değerlendirmemde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Arap ülkeleri ile ilişkisinin siyasal, dini, coğrafi vs nedenlerine bakmıyorum



Sorduğum soru “Başbakan Erdoğan, Araplara konut pazarladı mı?” sorusudur. Cevabım, “Evet pazarladı”…   Nasıl pazarladı derseniz,  Erdoğan’ın Araplarla ilişkisinin kısa tarihine bir bakalım:


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlık görevine başladığı 15 Mart 2003 tarihinden sonra 2011 yılına kadar 84 ülkeyi ziyaret ediyor ve  Arap ülkelerinden Suriye'ye 11 kez, Suudi Arabistan'a 10, Katar'a 5, Lübnan'a 4, Libya'ya 3 ve Mısır'a 2 kez gidiyor. 


 Erdoğan’ın Arap dünyası ile ilişkisine New York Times yazarı Thomas Friedman, “Türkiye bölgede liderlik için boşluğu gördü” değerlendirmesini  yapıyor. 


 Ancak, Türkiye’nin bölgede liderlikten çok bölgenin yatırımlarını Türkiye’ye çekmeye ihtiyacı var.   

Anadolu Ajansının 06.02.2012 tarihli haberine göre “son 10 yılda Körfez ülkelerinden Türkiye'ye 30 milyar dolarlık yatırım gelirken, Türkiye'ye gelen Körfez fonları, bir yıllık Körfez potansiyelinin sadece binde birini oluşturuyor.”  


Körfez fonlarının toplam değeri 2,5 trilyon doları, yurt dışı yatırımları ise 1.8 trilyon doları geçtiği tahmin ediliyor. Türkiye’nin birkaç milyar dolar için IMF’nin peşinden koşup uzun yıllar bu fonlarla ilgilenmemesi anlaşılır gibi de değil.

2009 yılında Davos’taki toplantıda yaşanan “one minute” olayından sonra, Başbakanın girişimleri Arap dünyasında, Arap sokaklarında karşılık buluyor.  Arap sokaklarda Erdoğan ile ilgili pankartlar taşınıyor, sloganlar atılıyor, dualar ediliyor, şarkılar besteleniyor. Gittiği her Arap ülkesinde kahraman gibi karşılanıp, algılanıyor.


Arapça yayın yapan El Cezire televizyonu Başbakan Erdoğan'la ilgili kapsamlı bir belgesel yayınlıyor. Belgeselde, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı tutumlarının, onu Türklerin ve Arapların gözünde kahraman haline getirdiği" belirtiliyor.


Ntvmsnbc’nin 22 Kasım 2011 tarihli haberine göre “ Her yıl anketlerle Arap dünyasının nabzını dünyaya taşıyan ABD'nin Maryland Üniversitesi, bölgedeki yeni gelişmeleri ve bakışları yansıtan ''2011 Arap Kamuoyu Araştırması''nı tamamladı. Ankete göre, Arap Baharı'ndan en kazançlı çıkan ve ''en yapıcı'' görünüm sergileyen ülke Türkiye olurken, "en fazla hayran olunan dünya lideri'' ve ''aranılan Başbakan'' da Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yüzde 22 oyla en fazla hayran olunan lider sıralamasında birinci oldu. Araplar ülkelerinde en çok başbakan olarak görmek istedikleri kişi olarak da Erdoğan'ı işaret etti.” 


Erdoğan’ın Arap dünyasındaki itibarı Google arama moturuna da yansıyor. Arapça yapılan aramalarda Tayyip Erdoğan adı Trends listesine ilk kez 2009'da girerken, 2011'de peş peşe iki kez arama rekorları kırıyor. 


Erdoğan’ın Arap dünyasındaki bu prestijini dünya ülkeleri ilgiyle izliyor.  Amerika’da çevrilen ve İslam dinine hakaret eden bir film nedeniyle Arap sokakları karışıyor. Ve Obama Erdoğan'dan yardım istiyor. Vatan Gazetesinin - 15.09.2012 tarihli haberine göre “Obama, Ortadoğu'daki ABD konsolosluklarına saldırılarla ilgili Başbakan Erdoğan'dan yardım istedi…Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Ortadoğu'daki bazı Amerikan diplomatik misyonlarına saldırılarla ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, şiddete karşı tepkinin ortaya koyulmasında yardımını isteyen bir kişisel mesaj gönderdiğini söyledi.”


Erdoğan, Arap ülkeleri ile ilişki sürecini yönetirken Araplara Türk-Arap tarihi ile ilgili mesajlar veriyor.  Mısır ziyareti sırasında Arap Birliği bakanlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Bizler aynı bedenin ve aynı ruhun unsurlarıyız" diyerek, ortak geleceğe sahip çıkma zamanının geldiğini söylüyor  ve "Bizler geçmişte bugünleri ve gelecekleri ortak çizilmiş milletleriz." diyor. 


Hürriyet gazetesinin 5 Haziran 2012 tarihli haberine göre “Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya toplantıları başladı. Davos'ta 2009 yılında "one minute" çıkışıyla toplantıyı terk etmesiyle olay olan Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul'daki toplantıların açılış konuşmasını yaptı. Erdoğan, katıldığı konuşmasını bitirmesinin ardından kürsüden indikten sonra dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar bir anda etrafını sardı. Erdoğan kendisine tebrik ve teşekkürlerini sunan katılımcıların her biriyle tek tek konuştu. Kendisine söylenenleri çevirmeni aracılığıyla dinleyen Erdoğan, “Welcome”, “Thank you”, “Ehlen ve sehlen”, “Şukran” diyerek herkesle elinden geldiğince kendi dilinde anlaşmaya çalıştı.”


Başbakanın Arap dünyası ile ilgili çalışmaları Türk Konut Sektörü için sonuçlarını vermeye başlıyor: 


KANALD haberine göre “Şehircilik ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar: Araplar dairelerin kaporasını verdiler diyor.”  

Dubai Şeyhi, Maçka'da otel alıyor, Şeyh El Maktum'un Dubai'deki ultra lüks yelken otelini de işleten şirketi Jumeirah Maçka'ya geliyor.  


Kuveyt’in  Ankara  Büyükelçisi Abdullah El Duveyk, “Türkiye’den gayrimenkul edinmek isteyen kişisel olarak tanıdığım 300′den fazla insan var” diyor. 


Suudi Arabistan Kralı’nın yeğeni ve Kingdom Holding Yönetim Kurulu Başkanı 57 yaşındaki Prens El Suud, Gökova  Koyu’dan 600 dönümlük araziyi satın almak için geziyor.


Habertürk Gazetesinin 11 Haziran 2012 tarihli haberine göre “Büyükşehir Belediye Meclisi, Suudi Kralı’na satılan Kandilli’deki Sevda Tepesi’ni imara açtı” … 


Ve…  Ağaoğlu satış yapıyor.  Dünyanın en büyük ikinci emlak fuarı olan Dubai Cityscape'de projenin lansmanını yapan Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, projenin 500 dairelik iki kulesini Abudabi veliaht prensi Mohammed Bin Zayed Al Mahyan'a satacaklarını açıkladı.


Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  yeni  Mütekabiliyet yasasını Araplara tanıtmak için Arapların sevdiği Türk dizi yıldızları ile reklam filmi hazırlıyoruz diyor.  Oysa Türk Konut Sektrönünün Araplara pazarlanmasında en önemli Aktör Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır.  Tanıtım ve reklam projeleri hazırlarken bu faktörü nasıl değerlendireceğinizi düşünmenizde fayda vardır…


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com



Geri Dön