01 / 01 / 2025

TBMM Ana Binası tadilattan geçirilecek!

TBMM Ana Binası tadilattan geçirilecek!

TBMM Ana Binası tadilattan geçirilecek. Yenilenme işlemi 5 yılda tamamlanacak. Beş bölüme ayrılacak TBMM Ana Binası'nda her yıl bir blok yenilecek, toplamda 5 yılda tamamen yenilenmiş olacak...




Yeni döneme hazırlanan Meclis’teki çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Çiftçi, TBMM Ana Binası’nın kapsamlı bir tadilattan geçirileceğini söyledi.


TBMM Ana Binası'nın yapımına 1937'lerde Atatürk'ün talimatıyla başlandığını ve 1961'li yıllarda bitirildiğini anımsatan Çiftçi, “Bu binada bugüne kadar hiçbir tadilat yapılmamış. Bunu da nereden anladık? Geçen yıl TBMM Başkanı ile Başbakan'ın makam odalarında tadilat yapmıştık. Başkanın odasının altındaki parkeleri kaldırdığımızda 1956 yılından kalma bir gazete parçası gördük” dedi.


Çiftçi, bu anlamda bazı yerlere hızlı bir şekilde el atılarak restorasyonunun yapılması gerektiğini vurguladı.


 Ana binanın köklü ve kalıcı bir restorasyona ihtiyacı olduğunun altını çizen Çiftçi, şöyle konuştu:


“Bu bina, Türkiye için de TBMM için de kıymetli ve önemli bir bina. Bu binaya gözümüz gibi bakmamız lazım. Biz geçen yıl bu binanın tescilli olmasını sağladık. Çünkü bu binanın tarihi bir özelliği vardır, bu binaya çivi çakıldığı zaman bile hassas davranılması gerekiyor.Tescilden sonra bu binanın korunması lazım. Bu manada biz Ana Bina'nın rölevesini çıkartıyoruz. Elimizde doküman, belge niteliğinde bir çalışma olması lazım. Bunun ihalesini gerçekleştirdik. Röleveyle mevcut durumu tespit edeceğiz. Röleveden sonra restitüsyon, yani eskiye dönük olarak, orijinal projesi olarak neydi? Onu ortaya koyacağız. Ardından da binanın restorasyonunu yapacağız. Biz burada değişiklik yapmayacağız, ağırlıklı olarak orijinaline uygun hale getirerek restorasyon yapacağız.


Ana Bina'daki komisyonlar yeni binaya gideceği için buranın yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ama bunu yaparken orijinal haline sadık kalacağız. Koridorlarda oda haline getirilen yerleri yıkarak, orayı eski haline döndüreceğiz. Vestiyer olarak yapılan yerler bile oda olarak kullanılıyor. Bunları da düzelteceğiz.”


 Haydar Çiftçi, dış cephedeki kirli taşların temizliğinin yapılacağını, bugüne kadar hiç bakılmayan elektrik hatlarını elden geçireceklerini ifade ederek, “Çünkü tarihi Galatasaray Üniversitesi'nin binası muhtemelen elektrik hatlarından kaynaklanan bir sıkıntıdan dolayı yanmıştı. Bu manada çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bu tür binaların değeri çok büyük, yandığı zaman geri dönüşü yok. Bu binalar, harcayacağımız her kuruşu hak etmiş binalardır” dedi.


Ana Bina'yı 5 bölüme ayırarak, blok blok elden geçireceklerini kaydeden Çiftçi, “Önce bir blok boşaltılacak ve Halkla İlişkiler binalarından yıkılmayan B bloğa taşınacak. A blok ise yıkılacak ve yeşil alan olacak. Her blokun tadilatı bir yıl sürecek ve toplamda 5 yılda ana binanın orijinaline uygun şekilde restorasyonunu yapmış olacağız. 5 yıl sonra B blok da yıkılacak ve yeşil alan yapılacak” diye konuştu.


TBMM - Coşkun Ergül



Geri Dön