05 / 07 / 2024

İzmir'deki 1009 okul binası deprem testinden geçirilecek!

İzmir'deki 1009 okul binası deprem testinden geçirilecek!

İzmir'de geçtiğimiz yıllarda 285 okul deprem testinden geçirildi, 39 bina yıkılarak yenilendi, 111 okulda ise güçlendirme çalışmaları yapıldı. Şimdi de 1009 okul, deprem testinden geçirilecek.



İzmir'de birçok okulun bina yaşının 20'nin üzerinde olması ve uzmanların Ege Bölgesi'nde yaşanabilecek olası bir deprem için sık sık uyarıda bulunması,  İzmir  İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Okulların depreme dayanıklı olup olmadığını tespit etmek amacıyla çalışma başlatan müdürlük yetkilileri, il genelinde toplam bin 9 okulda tarama başlattı. Tüm ilçelerden deprem testi yaptırılması düşünülen okulların listesinin alınmasının ardından tarama çalışmalarının başladığı öğrenildi. Kısa sürede tamamlanması planlanan tarama çalışmaları sayesinde, yaklaşık 2 bin okul binasının bulunduğu İzmir'de, eğitim kurumlarının büyük çoğunluğu deprem testinden geçirilmiş olacak. İzmir'de geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar kapsamında 285 okul deprem testinden geçirilmiş, bunun sonucunda 39 bina yıkılarak yenilenmiş, 111 okulda ise güçlendirme çalışmaları yapılmıştı.

 

BAKANLIĞA SUNULDU

Birinci derecede deprem bölgesi olan İzmir'de, deprem testinden geçirilmesine karar verilen bin 9 okulun listesi, 9 Eylül 2015 tarihinde Bakanlığa sunuldu. Bakanlığa gönderilerin yazıya istinaden de aynı tarihte Pamukkale Üniversitesi ile, 11 Kasım 2015 tarihinde de Prota Mühendislik, Proje ve Danışmanlık ile protokoller imzalandı. Anlaşmaların ardından gerekli işlemlerin başladığı ve çalışmaların sürdüğü belirtildi. 


SONUÇLAR AÇIKLANMALI

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Demir, okullarda başlatılan deprem testi çalışmalarının büyük önem taşıdığını söyledi. Tarama çalışmalarının bir an önce bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, ailelerin için rahat bir şekilde çocuklarını okula göndermesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Demir, "Her aile, çocuğunu gönül rahatlığıyla okula göndermek ister. Uzmanlar, İzmir'in deprem riski altında olduğuna dikkat çekiyor. Bu noktada okullarımızın depreme dayanıklı olup olmadığının belirlenmesi çok önemli. Ortaya çıkan sonuçlar da kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Depreme dayanıksız olduğu belirlenen okullarda gerekli çalışmalar hemen başlatılmalı. Sonuçta depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz" dedi. 



Habertürk Egeli 


Geri Dön