23 / 12 / 2024

TBMM ana binasının yıkılacağı iddiası meclis gündeminde!

TBMM ana binasının yıkılacağı iddiası meclis gündeminde!

TBMM Ana Binanın yıkılacağı iddiası meclis gündemine taşındı. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP'li Hüsnü Bozkurt sorularını Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a iletti..



TBMM ana binasının yıkılacağı iddiası meclis gündeminde!


CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, TBMM Ana Binanın yıkılacağı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bozkurt sorularını Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a sordu.


Bozkurt önergesinde "Milletvekillerine gönderdiğiniz 23 Mayıs 2017 tarihli yazınızda, Meclis binası ile ilgili yapılan son çalışmalara ilişkin bilgi vermenizin yanı sıra, yeni bir Meclis binası gerektiği iddianız "İsmail Kahraman yeni Meclis binası istiyor" başlığıyla basında yer almıştır.


Keza geçtiğimiz nisan ayında Beykoz Mecidiye Kasrı'nın açılışını yaptığınız konuşmada da Meclis binasının artık ihtiyaca yanıt vermediğine yönelik sözleriniz kamuoyuna yansımıştır." diyerek bu bağlamda 5 soru sordu


Bozkurt'un soruları

1) Milletvekillerine gönderdiğiniz, mevcut Ana Bina projesinin 1937'de yapıldığını, harp ve mali imkansızlıklar sebebiyle inşaatın 1960'da tamamlanabildiğini belirttiğiniz bahse konu yazınızda, "57 yıllık binamız ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Muhakkak ki Gazi Meclisimiz, devletimiz ve misyonumuzla mütenasip güzel bir binaya kavuşmalıdır." demektesiniz. Bu talebinizin Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi ve Gazi Meclisimizin özgörevi ile bağdaştığını düşünüyor musunuz?


2) Halihazırda kullanılmakta olan ABD Kongre Binası'nın 1793'de inşasına başlandığı ve 1800'de hizmete açıldığı, 1722-1728 yılları arasında yaptırılan Bourbon Sarayı'nın 1799'dan beri Fransa Ulusal Meclis Binası olarak kullanıldığı, 1834 yılında çıkan yangın sonrası, 1840-1864 yılları arasında yeniden inşa edilip onarılan Westminster Sarayı'nın İngiliz Parlamento Binası olarak halen hizmet verdiği göz önüne alındığında, 1961 yılında kullanıma açılan 3. Meclis Binası hangi ihtiyaçları karşılayamamaktadır?


3) TBMM, 11 Ocak 1937 tarihinde onayladığı bir yasa ile Ankara'da "...üslûbunun mükemmelliyeti, haricî tutumunun ahengi ve yirminci asrın icabatını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını tecessüm ettirecek bir âbide" olabilecek bir meclis binası yapımına karar vererek bir proje yarışması açmış, 14 projenin katıldığı ve 28 Ocak 1938'de sonlanan yarışma neticisinde Atatürk'ün de katılımıyla Clemens Holzmeister'e ait olan projenin uygulanması kararlaştırılmıştır. Mevcut binanın özgün mimarisi yanında, ağır başlı, zarif, doğa ve çevre ile uyumlu ve dayanıklı olduğu da göz önüne alındığında, yeni bir bina inşa etmek, tıpkı Yeni Halkla İlişkiler Binası gibi Gazi Meclis'imizin ve Cumhuriyetimizin ruhuna aykırı bir durum yaratmayacak mıdır?


4) Mimar Clemens Holzmeister'ın da onayından geçtikten sonra 1980 sonrası yapımına başlanan ünlü mimar Behruz Çinici ve eşi Altuğ Çinici'nin projesi olan ve 1984 yılında dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılan ödüllü A ve B Blok halkla ilişkiler binalarının, "Tadilat çalışmaları" adı altında, 15 Temmuz'dan hemen sonra yıkılıp yok edildiği göz önüne alındığında, defaatle dile getirdiğiniz "Yeni bina" talebi, mevcut ana binanın da yıkılıp yok edileceği anlamına mı gelmektedir?


5) Mevcut TBMM binası gibi, anıt niteliği almış ve tarihi değeri olan yapıların bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de korunması gerektiğini düşünüyor musunuz?





Geri Dön