04 / 05 / 2024

TBMM binası eski haline uygun yenilenecek!

TBMM binası eski haline uygun yenilenecek!

TBMM binasının 'eski haline' döndürülmesi için 5 yıl sürecek restorasyonun ilk adımı olan röleve çalışmaları başladı. 8 ay sürecek olan röleve çalışmasında lazer tekniği kullanılıyor..



1961'de hizmete açılmasının ardından pek çok 'eklenti' yapılarak anıtsal özelliği zarar gören TBMM binasının 'eski haline' döndürülmesi için 5 yıl sürecek restorasyonun ilk adımı olan röleve çalışmaları başladı. 

Yapımına 1937'de Atatürk'ün talimatıyla başlanan TBMM Ana Binası'nın inşaatı araya 2.Dünya Savaşı'nın girmesi nedeniyle ancak 1961'de tamamlanmıştı. Aradan geçen 52 yılda binada ciddi bir tadilat yapılmamasına karşın zamanla ihtiyaçların artması ile çok sayıda 'eklenti' yapıldı. 'Demokrasinin simgesi' sayılan binanın geçen yıl tescillenmesinin ardından bu yü da kalıcı bir restorasyon yapılması için düğmeye basıldı. 5 yılda tamamen elden geçirilmesi planlanan TBMM Ana Binası'nın 8 ay sürecek röleve çalışmaları sırasında orijinal planda bulunmayan, daha sonra eklenen yerler tek tek tespit edilecek. Bu teknikte orijinal olmayan yerlerin üzerine siyah kare şeklinde işaret konuluyor. Röleve çalışmasında lazer tekniği kullanılıyor. 


Genel Kurul'a dokunulmayacak Röleveyle mevcut durum tespit edildiktan sonra restitüsyon, yani eskiye dönük olarak orijinal proje ortaya konulacak. Ardından restorasyon yapılacak. Dış cephedeki kirli taşların temizliği yapılacak. Bugüne kadar hiç bakılmayan elektrik hatları elden geçirilecek. Vestiyer olarak yapılan bazı yerlerin bile oda olarak kullanıldığı ifade ediliyor. 

Meclis'in orijinal halinde milletvekillerinin halen kullandığı odaların bulunduğu A ve B blok bulunmuyordu. 

Yeni ek binanın hizmete girmesinin ardından önce A, daha sonra B blok yıkılarak yeşil alan yapılacak. TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, özellikle komisyon çalışmaları nedeniyle odaların bölündüğünü ve orijinalliği bozulmasın diye kaldırılabilecek şekilde ahşaptan bölmeler yapıldığını söyledi. Neziroğlu, "Yeni çalışmamızla binayı eski orijinal haline getireceğiz. Genel Kurul Salonu'na dokunmayacağız" dedi. 


Radikal


Geri Dön