05 / 05 / 2024

TBMM Deprem Komisyonu'ndan kentsel dönüşüm için imar affı önerisi! İmar affı gelecek mi?

TBMM Deprem Komisyonu'ndan kentsel dönüşüm için imar affı önerisi! İmar affı gelecek mi?

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu raporunda 6.7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiği bildirdi. Ayrıca komisyon kaçak yapıların mülkiyet sorununun çözümü için kentsel dönüşümle sınırlı olmak üzere imar affı düzenlemesi istedi.



KENTSEL DÖNÜŞÜM BAKANLIĞI İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ!

TBMM Deprem Komisyonu raporunda, hızlı dönüşüm için kamu tüzel kişiliği olan özel bütçeli Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulması isteği dikkat çekti.

Raporda kentsel dönüşüm işlemlerinde açılan davaların hızlı karara bağlanması için özel ihtisas mahkemeleri kurulması gereltiği belirtildi. Ayrıca bu mahkemelerde hakim yardımcısı olarak uzman teknik personel istihdam edilmesi ve parsel bazında kentsel dönüşüm yerine ada esaslı dönüşüme geçilmesi gerektiği kaydedildi. 

Deprem Komisyonu raporunda dikkat çeken diğer öneriler ise şu şekilde; Kentsel dönüşümü güçlendirmeye yönelik faiz ve kredi desteği, teşvikler sağlanmalı. Konut kredilerinde faiz oranının yüzde 50’si esas alınarak faiz belirlenmeli. Yerli yapı malzemeleri geliştirilmeli, KDV indirimi uygulamasıyla da maliyetler düşürülmeli. Belediyelerin yıllık gelirlerinin yüzde 10’u ve emlak gelirlerinin bir kısmı dönüşüme ayrılmalı. Uygun hazine arazileri dönüşüme kazandırılmalı. İmar Hakkı Transferi etkin bir şekilde kullanılmalı.”

TBMM Deprem Komisyonu ndan kentsel dönüşüm için imar affı önerisi! İmar affı gelecek mi?

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BÜYÜK İSTEK!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı TV programında gündeme dair değerlendirmeler yaptı. Kurum, "Kentsel dönüşüm projesinde şu an itibarı ile 405 bin bağımsız bölümü ilgilendiren 72 bin başvuru olduğunu ifade etti.

Maliyet incelemesinde bulunacaklarını kaydeden Kurum, "750 bin liraya 2 artı 1 dairemizi dönüştüreceğiz. 3 artı 1 dairemizde de 900 binini devlet 900 binini vatandaşımız ödeyecek" dedi.

Bakan Kurum ödemelerin 10 yıl vade ile ödeneceğine dikkat çekerken, TOKİ’den ev alanlara yüzde 25 artış yaptıklarını, gelirleri yüzde 80 arttığını belirtti.

Bakan Kurum son olarak şu ifadeleri kullandı: " Vatandaşı koruyacak politikayı izleyeceğiz. Çalışmalarımızı rızaya dayalı yapacağız. 3’te 2 çoğunluk istiyorsa başlayacağız. Ödememe oranı yüzde 1’in bile altında. Ödenmeyince hemen gel bakalım demiyoruz. Bu, yüzyılın dönüşüm kampanyası. İlçe bazında en fazla Bahçelievler, Avcılar ve Güngören’de sayının yüksek olduğunu görüyoruz. Bahçelievler’de 47 bin başvuru oldu."

Dolar 24 saat sonra böyle olacak! Amerika Merkez Bankası resmen açıkladı! Yer yerinden oynadı!

7 bin 500 TL'nin üzerinde maaş alan emekliler aman dikkat! İşte Temmuz 2023 zam tahminleri!

Sosyal destek ödemelerine yeni zam var mı? 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım maaşı ne kadar ödenecek?


Geri Dön