05 / 05 / 2024

TBMM Deprem Komisyonu'ndan kentsel dönüşüm için imar affı önerisi! İmar affı gelecek mi?

TBMM Deprem Komisyonu'ndan kentsel dönüşüm için imar affı önerisi! İmar affı gelecek mi?

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu raporunda 6.7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiği bildirdi. Ayrıca komisyon kaçak yapıların mülkiyet sorununun çözümü için kentsel dönüşümle sınırlı olmak üzere imar affı düzenlemesi istedi.



DÖNÜŞÜM AFFI DİKKAT ÇEKTİ!

Söz konusu raporda, dönüşümün hızlandırılmasına ilişkin olarak, mülkiyet sorunlarının çözümü için “dönüşüm affı” önerisi dikkat çekerken taşınmazların bir kısmının mülkiyet hakkının bina maliklerine ait olmamasının dönüşüm sürecinde sorun olarak belirtilen raporda, geçtiğimiz senelerde çıkarılan iki imar Affı Yasası ile Hazine arazilerinin üzerinde kaçak binası olanlara belli kriterler ekseninde satıldığı hatırlatıldı. Bu kapsamda mülkiyet hakkı konusunda sorun tespit edildiğinin aktarıldığı raporda, şu ifadeler dikkat çekti:

TBMM Deprem Komisyonu ndan kentsel dönüşüm için imar affı önerisi! İmar affı gelecek mi?

“Hukuki düzenlemelerle, zamanında zilyetlerine (bina maliklerine) sağlanmış olan 'tapu alma' imkanına rağmen, ya kanunda öngörülen süre içerisinde gerekli başvuruda bulunulmamış olması veya başvuruda bulunulmuş olsa dahi sonradan mali yükümlülüklerin yerine getirilmemiş olması (taksitlerin ödenmemesi gibi) nedeniyle, mülkiyet hakkının kazanılamadığı, söz konusu taşınmazların mülkiyetinin halen Hazine ya da diğer kamu idarelerine ait olduğu, bu durumun da kentsel dönüşüm uygulaması sırasında önemli bir sorun oluşturduğu, zira, zemin mülkiyeti kendisine ait olmayıp sadece binanın maliki olan vatandaşların, uygulama sırasında ve sonrasında ‘enkaz bedeli’ almak dışında, hak sahibi olamadığı tespit edilmiştir."

Öte yandan söz konusu rapordaki beyanların bu sebeple, kentsel dönüşüm uygulamasının vatandaş mağduriyetine neden olmadan süratle sürdürülebilmesini teminen ve dönüşüm faaliyetlerinin istenilen seviyelere ulaşması için, izah edilen mülkiyete ilişkin meselenin kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen bölgelerle sınırlı olmak üzere yapılacak hukuki bir düzenleme ile çözülmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Kentsel Dönüşüm Bakanlığı kurulacak mı? İşte detaylar...


Geri Dön