08 / 01 / 2025

TBMM’de 1.85 milyonluk tadilat!

TBMM’de 1.85 milyonluk tadilat!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'ta yapılan tadilat ve düzenlemeler için toplam 1 milyon 855 bin 447,87 TL bedel ödendiğini belirtti.



 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekili sayısının anayasa değişikliğiyle 550’den 600’e çıkması sebebiyle yapılan tadilat ve düzenlemeler nedeniyle toplam 1 milyon 855 bin 447,87 TL bedel ödendiğini belirtti.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, CHP'li Özgür Özel'in soru önergesine, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop'un verdiği yanıta göre, vekil sayısının yükseltilmesi sebebiyle TBMM Genel Kurulu'nda yapılan tadilatlar ise GYODER ile imzalanan protokol kapsamında KİPTAŞ'a bedelsiz olarak yaptırıldı.

Özel'in önergesine cevap veren TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, “Milletvekili sayısındaki değişiklik kapsamında yeni teşkil edilen milletvekili odalarına yapılan tadilat ve düzenlemeler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 19'uncu maddesine göre açık ihale usulü ile yapılmış olup 1 milyon 855 bin 447,87 lira bedel ile tamamlanmış, odaların tefrişi için mobilya ve IP telefon alımı da Devlet Malzeme Odası vasıtasıyla yaptırılmıştır. Genel Kurul Salonu tadilatları GYODER Konsorsiyum İş Ortaklığı ile yapılan 24 Ağustos 2016 tarihli protokol kapsamında bedelsiz olarak KİPTAŞ sponsorluğunda yaptırılmıştır” dedi.

Şentop'un önergesine verdiği yanıtı değerlendiren Özgür Özel, “Yapılan harcamalar dikkate alındığında, anayasa değişikliğiyle artırılan her bir milletvekili için yaklaşık 38 bin TL masraf yapıldığı görülmektedir. Bu masrafa DMO'dan alınan mobilyalar dahil değildir. Mobilyalar için yapılan masrafın dahil edilmesiyle bu rakam, daha da yükselecektir” dedi. Özel, “Milletvekili sayısının artması nedeniyle Genel Kurul Salonu'nda yapılan değişiklikler arasında komisyon sıralarının 10'a kadar düşürülmesi gibi bazı hatalı işlemler de olduğu açıkken, TBMM Başkanlığı'nın bu tadilatları bir firma sponsorluğuna havale etmiş olması ciddi bir sorundur. Bir başka sorun ise, bu tadilatların, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle yaşanan hasarların giderilmesi için imzalanan Ağustos 2016 tarihli protokole dayandırılmasıdır. İlgili protokolde, bombalanan yerlerin güçlendirilmesi, alüminyum, ahşap pencere doğramalarının, şeref kapılarının, kulislerin ve avizelerin yenilenmesi, ana bina çatısının onarılması gibi darbe girişiminin yarattığı hasarların giderilmesi planlanmaktadır. Darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü halden de yararlanarak meclisin yetkilerini saraydaki bir tek adama havale eden ve rejime kasteden bir anayasa değişikliğiyle yapılan düzenlemelerin darbe girişimi gecesi yaşanan hasarla bağdaştırılması da mümkün değildir” diye konuştu.


Geri Dön