28 / 12 / 2024

TBMM'de yeni halkla ilişkiler binası yıkılmalı!

TBMM'de yeni halkla ilişkiler binası yıkılmalı!

Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM yerleşkesinde A ve B blokları yerine yeni halkla ilişkiler binasının yıkılması gerektiğini savundu.



Bağımsız  Ankara  Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM yerleşkesinde A ve B blokları yerine yeni halkla İlişkiler binasının yıkılması gerektiğini savundu.


Nazlıaka, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, parlamentoların sadece bir ülkenin yönetim merkezleri olmadığını, mimarisiyle, değerleriyle, tarihiyle o ülkenin demokrasisini, saygınlığını, yaşanmışlığını yansıttığını söyledi. 


FETÖ'nün 15 Temmuz'da parlamentoya yaptığı saldırıyla egemenliği yok saydığına işaret eden Nazlıaka, bu açıdan halk nezdinde ayrı bir isyana neden olduğunu dile getirdi.


Hangi siyasi görüşte, hangi inanışta olursa olsun, bu binaların halkın ortak değerleri olduğunu belirten Nazlıaka, "Bir iktidarın mimarı olarak dokunabileceği en son yapı parlamento binalarıdır. Bu yerleşkelerde yapılacak en ufak tadilat için bile kurul izni alınması gerekir. Peki bizim parlamentomuzda durum nedir? Bizim parlamentomuzda yıllardır devam eden bir inşaat süreci var." diye konuştu.


Nazlıaka, 1960'ta hizmete açılan parlamento binasının, Türkiye'nin örnek yapılarından biri olduğunu söyleyerek, TBMM'nin mimarı Prof. Clemens Holzmeister'ın öğrencisi Mimar Behruz Çinici tarafından Halkla İlişkiler A ve B bloklarının yapıldığını kaydetti. Şimdi ise bu binaların yıkıldığını söyleyen ve bu binaların yanında bulunan caminin de yıkılmayacağı yönündeki açıklamalara güvenmediklerini bildiren Nazlıaka, "TBMM yerleşkesinde asıl yıkılması gereken A ve B blok değil, cami değil, yeni halkla ilişkiler binası olmalıdır." ifadesini kullandı.


Yeni halkla ilişkiler binasının kullanışsız ve çirkin görünümlü olduğunu savunan Nazlıaka, zemin katı lağım bastığı, asansörlerin verimli kullanılmadığı yönündeki sorunları sık sık dile getirdiklerini aktardı. 


Nazlıaka, TBMM yerleşkesindeki yeni binaların yapımı için Meclis Başkanlığı ile Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) arasında bir protokol imzalandığını ve bu protokole göre binanın, derneğe üye 32 firmanın sponsorluğuyla 120 milyon liraya mal olacağının yazıldığını ifade etti. Meclis'in inşaatı yapabilecek güce sahip olduğunu belirten Nazlıaka, şunları kaydetti:


"Başka firmalardan sponsorluk almanın amacı nedir? Burası AKP'nin arka bahçesi değildir. Ayrıca Meclis Başkanı'na, şunları sormak istiyorum, tek tek bu yıkımlar için koruma kurulu kararı almış mıdır? Aldıysa bunun altında kimlerin imzası vardır? Unuttuysa hatırlatmak isteriz, tescilli bir yapıya komşu olan bir parselde herhangi bir yıkım, yeni bir inşa işlemi yapılacaksa tescil sahibinden onay almak gerekmektedir. Öğrendiğim kadarıyla Çinici ailesinden yazılı bir onay alınmamış. Dolayısıyla bu A ve B bloğu neye güvenerek yıkmışlar. Ayrıca eğer cami ile ilgili olarak ileride bir yıkım düşünceleri varsa bunu unutsunlar, burası ödüllü bir yapıdır, asla ve asla yıkılamaz."


AA


Geri Dön