23 / 11 / 2024
fuzul

Tek kurtuluş dayanıklı binalar!

Tek kurtuluş dayanıklı binalar!

Merkez üssü Pütürge olan ve çevre illerden de hissedilen sarsıntıya ilişkin uzmanlar uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Görür, "Bu hatta stres birikiyor. Yerleşimler dikkatli olmalı" derken, Prof. Dr. Ersoy ise "Esas olan yapıları dayanıklı hale getirmek, bizim için tek kurtuluş" dedi.




İzmir'i yıkan 6.6'lık depremin acıları sarılmadan bu kez de Malatya sarsıldı.  Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Malatya'nın Pötürge ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi saat 11.27'de yaşanan depremin büyüklüğünü 4,7 olarak açıkladı. Karar'da yer alan habere göre; 5.0 kilometre derinlikte meydana gelen deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ise depremin merkez üssünü Pütürge ilçesi olarak açıkladı. Şehirde büyük paniğe sebep olan deprem sırasında vatandaşlar kendini sokağa attı. Uzun süre evlerine girmeyen Malatyalılar depremin şiddetinin fazla olduğunu vurguladı. Valilik ve il sağlık müdürlüğünden yapılan açıklamalarda herhangi bir yaralanma, yıkım ve ölüm ihbarının olmadığı açıklandı. 

VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLMALI

Çevre illerde de korku yaratan deprem sonrasında Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, çarpıcı bir uyarıda bulundu. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımında bir haritaya dikkat çeken Görür, "Bu depremler bu hattı stres transferiyle yüklemektedirler. Buradaki yerleşimler dikkatli olmalı" dedi. Görür depremin hemen ardından yaptığı açıklamada, "Arkadaşlar, Malatya- Uluköy'de 4.9'luk bir deprem oldu. Elazığ depremi ile kırılan Sivrice-Pütürge kolu gittikçe kırılarak hemen hemen Çelikhan-Erkenek hattına dayandı. Bu depremler bu hattı stres transferiyle yüklemektedirler. Buradaki yerleşimler dikkatli olmalı" diye konuştu.

BU ANA DEPREMİN ARTÇISI

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise şöyle konuştu:

“Doğu Anadolu fayının tam ortasında yer alan bir bölge. Yakın zamanda biliyorsunuz Elazığ, Malatya'yı etkileyen bir deprem yaşadık. Maalesef can kayıpları da oldu. Çok büyük bir deprem olmaması şanstı. Çünkü burada daha büyük depremlere neden olabilecek parça var. 1875 yılında 7'den büyük yaratmış, 85 kilometre boyunda bir parçadır. Büyük bir deprem olmaması şanstır. Adıyaman, Gölbaşı'na doğru olan kısım kırılmamış durumda. Kuzeyde Palu-Hazar segmenti kırılmamış durumda. Sivrice-Pötürge arası kırıldı. Bu ana depremin artçıları oluyor. Çevrede çok büyük olmayan faylar var, bunların kırılmasına bağlı olarak da bir takım 4,7-4,9 verildi galiba depremin büyüklüğü, depremlerin olması şaşırtmıyor bizi. Bizi daha çok kaygılandıran, bu bölgenin güney batıya doğru, Adıyaman Gölbaşı, Gölbaşı Türkoğlu, Türkoğlu Hatay segmentleri var Doğu Anadolu fayının. Burada kırılma olursa çok daha büyük depremler bekliyoruz."

TEK KURTULUŞ DAYANIKLI YAPILAR

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise şunları kaydetti:

"Vatandaşlar bunu çok hissettikleri için korkmuşlardır, eminim. Bu büyüklükteki bir depremin binayı yıkmaması gerekir, ancak 5.5 büyüklüğünden fazla olduğu zaman bu olabilir. Evden dışarı çıkınca da artçı depremlere karşı binalardan uzak olmaları gerekir. Doğu Anadolu Fayı’nda periyodik depremler olmaya başladı. Bunlar daha büyük bir deprem oluşturma kapasitesi olduğundan bu depremler çok sürpriz olmuyor. Burada esas olan yapıları depreme dayanıklı hale getirmek, bizim için tek kurtuluş. Yıkıcı depremler eninde sonunda gelecektir, bundan kaçış yok. 4.7 büyüklüğündeki bir deprem, büyük depremin enerjisini almışsa bile bu çok küçük ölçüdedir, ama büyük deprem olabilir sinyali veriyor."

 Bu binalar depreme karşı daha dayanıklı!

Bu malzeme yüzyıllarca ayakta kalabilir!

 


Geri Dön