Tek meskeni olan emekli, ilk yıl emlak vergisi öder mi?
Emeklilerin 200 metrekarenin altındaki tek meskenleri için emlak vergisi oranı sıfır olarak uygulanıyor. Peki tek meskeni olan emekli, ilk yıl emlak vergisi öder m?
İlk defa emekli olan bir kişi için emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlar? Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, gelen soruları yanıtladı..
Emekliler ilk yıl tek meskeni için vergi öder mi?
Soru: Ben memurum ve mayıs ayında nasipse emekli olacağım. Erkek berberi açmak istiyorum. Sigorta ödemem gerekecek mi? Vergiden muaf olur muyum? Yoksa vergi dairesine kayıt olmam gerekecek mi? Emlak vergisi iki taksitte ödeniyor. Mayısta emekli olduğumda o yıl için evimin emlak vergisinin tamamını ödememe hakkım var mı? (Cengiz S.)
Yanıt: Cengiz Bey, emekli olduktan sonra işyeri açarak, kendi adına faaliyet göstererek 4/b statüsünde çalışanlardan 2016 yılına kadar sosyal güvenlik destek primi (SGDP) alınıyordu. Bu uygulama 2016 yılında sona erdi, dolayısıyla emekli olduktan sonra berber dükkânı açtığınızda sosyal güvenlik destek primi veya başka bir prim ödemeniz gerekmeyecek. İşyeri açacağınız için vergi mükellefi olursunuz. Esnaf muafiyeti, bir işyeri açmaksızın gezici olarak faaliyet gösteren berberlere tanınmıştır.
Açacağınız berber dükkânının yıllık kirası 2019 yılı için büyükşehirde 9000, diğer yerleşim merkezlerinde 6000 liranın altında kaldığı takdirde basit usulde vergiye tabi olursunuz. Söz konusu tutarlar her yıl artırılmaktadır.
Emekli aylığından başka geliri olmayanlar, 200 metrekareyi açmayan tek konutları için emlak vergisi ödemezler. Emlak vergisi her ne kadar mayıs ve kasım aylarında iki taksit halinde ödenir ise de yıl içinde emekli olanlar, emekli oldukları tarihi izleyen yıldan itibaren sıfır emlak vergisi hakkından yararlanabilirler.
Emekli olduktan sonra başka bir işte çalışmaya başlayanlar bu haktan yararlanamazlar. Hakkını kaybettiği halde sıfır vergi hakkından yararlananlardan, ödemedikleri vergiler daha sonra faiziyle tahsil edilir.