05 / 11 / 2024

Evini kiraya veren emekli kendisi kirada oturuyorsa, emlak vergisi öder mi?

Evini kiraya veren emekli kendisi kirada oturuyorsa, emlak vergisi öder mi?

Şükrü Kızılot Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde okuyucularından gelen vergi ve emlak ile ilgili soruları yanıtladı. Evini kiraya veren emekli kendisi kirada oturuyorsa, emlak vergisi öder mi?




Kız babası damada başlık parası öder mi?


SORU: Kızımın iki yıldır arkadaşlık ettiği bir genç var. Evlenme aşamasına gelmiş gibiler. Geçenlerde kızıma; “Bizim adetlerimize göre, kız babası damat adayına ‘drahoma’ adı altında başlık parası benzeri bir ödeme yaparlar. Baban şimdiden net iki milyon dolar hazırlasın” demiş. Hocam, hem kızı vereceğiz hem de drahoma adı altında damada para mı vereceğiz? Kız da oğlanı çok seviyor. Kafam karıştı.  Bir de “net” para deniliyor. Bu vergiyi kız babası olarak benim üstleneceğim anlamına

mı geliyor? 


(Rumuz: Kız Babası)


YANIT: Drahoma denilen, kız babasının damat adayına başlık ödemesi, yaygın olmamakla birlikte rastlanan bir uygulama. Madem damat tarafının adetleri böyle, kızınız da çok istiyor, ödenecek para da bütçenizi etkilemiyorsa, ödeyin gitsin.

Vergisine gelince, bu konuda rahat olabilirsiniz. Drahoma ödemeleri veraset ve intikal vergisinden istisna.


Almanya’da ölürsem çocuklar vergi öder mi?


SORU: Ben yurt dışında, Almanya’da yaşayan ve bir yabancı ile evli iki çocuk annesi bir Türk vatandaşıyım. Türkiye’de bir yazlık evim ve bir miktar banka yatırımım var. Eğer ben erken ölürsem eşim ve çocuklarım yabancı olarak miras konusunda Türkiye’de sıkıntı yaşarlar mı? 

Sara Müller - Almanya

YANIT: TC tabiiyetinde bulunan kişilere ait malların ölüm yolu ile intikali veraset ve intikal vergisine tabidir. Ölüm yabancı bir 

ülkede olmuşsa, mirasçılar da yabancı ülkede ise, ölüm tarihini izleyen sekiz ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verecekler. Yazlık ev ve bir miktar paraya vergi çıkmaz.


Asgari işçilik ödemesi ve cezası


SORU: Yaptığımız inşaat işi nedeniyle, SGK’dan 86.547 lira fark işçilik tutarı hesaplanarak tebliğ edildi. Bu tutarı gider yazabilir miyiz?

Hüseyin OĞUZ – Bursa

YANIT: SGK tarafından re’sen tahakkuk ettirilen sigorta primleri, fiilen bu kuruma ödendiği tarihte gider olarak yazılabilir. Ancak bu şekilde hesaplanan sigorta primleri nedeniyle kuruma ödenen para cezaları ile gecikme zamları ve faizleri, gider olarak indirilemez.


Evini kiraya veren emekli


SORU: Babamın bir evi var. 2001 yılında emekli oldu başka herhangi bir geliri başkabir evi arsası vs. si yok. 2002 yılından 2006 yılına kadar bu evin emlak vergisi ödenmiş. 2007 yılından itibaren 2014 yılına kadar toplam 690 TL borcu çıktı. Bu evde kiracı oturuyor fakat babamlar da kirada oturuyor. Bu borca itiraz edebilir miyiz? 

Mustafa AVCI - Trabzon

YANIT: Evet itiraz edebilirsiniz. 31.12.2003 Tarihli Mükerrer 3. Baskı Resmi Gazete’de yayınlanan 38 No’lu Emlak Vergisi genel tebliği var. Orada evini kiraya verip kendisi kirada oturan ve bir evi olan emeklinin, sıfır oranlı emlak vergisine tabi olduğu yazılı. Belediye’den, tebliği de dilekçenize ekleyerek “Düzeltme” talep ediniz.


Evde çalışan kadın ve işyeri hekimi


SORU: Evde yarım gün çalışan kadın için iş güvenliği ve işçi sağlığı hizmeti almamız gerekecek mi? 

Faruk YALDIZ – İzmir

YANIT: Hayır, gerekmeyecek. Ev, iş yeri sayılmıyor.


Yarım kalmış inşaatın devri


SORU: Kat karşılığı inşaat işi yapıyorum. Natamam vaziyetteki inşaatı devredeceğim.

KDV oranı yüzde kaç olacak?

Aydın ÇAKMAKCI – Ankara 

YANIT: Yüzde 18 olacak.



Şükrü Kızılot/ Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön