27 / 04 / 2024

Tekfen İnşaat Katar'da 450 milyon dolarlık ihale kazandı!

Tekfen İnşaat Katar'da 450 milyon dolarlık ihale kazandı!

Tekfen İnşaat Katar'da 450 milyon dolarlık ihale kazandı. Tekfen İnşaat, hala inşasını sürdürdüğü, Kuzey Sahası Doğu Projesi çerçevesinde, LNG Üretim Tesisleri’nin “Offsites 2” paketinin yapım işlerini de hayata geçirecek.



Türk müteahhitlik sektörünün dünya genelinde lider olan temsilcilerinden Tekfen İnşaat, 2005'ten bu yana iş üstlendiği Katar’da portföyüne bir yeni işi daha dahil etti. Şirket, hala inşasını sürdürdüğü, Kuzey Sahası Doğu Projesi çerçevesinde, LNG Üretim Tesisleri’nin “Offsites 2” paketinin yapım işlerini de hayata geçirecek.

Boru hattına ek olarak deniz yoluyla da taşınabilir olması sebebiyle, enerji tedarikinde güvenli çözüm ağlayabilen kaynaklardan olan LNG’nin dünyadaki en büyük üreticisi konumundaki Katar, yeni yatırımıyla 2027'ye kadar mevcut LNG üretim kapasitesini yüzde 64 oranda yükselterek, senelik 77 milyon tondan 126 milyon tona çıkaracak. Bugüne kadar hayata geçirilmiş en büyük yekpare LNG projesiyle, aynı zamanda karbon emisyonunun da yüzde 25 oranda düşürülmesi planlanıyor.

Tekfen İnşaat Katar da 450 milyon dolarlık ihale kazandı!

Katar’daki varlığını, 2005'ten bu yana üstlendiği altyapı, endüstriyel tesis ve otoyol projeleriyle kesintisizşekilde devam ettiren Tekfen İnşaat, bu yatırım adımının yaklaşık 30 milyar dolarlık ilk paketi çerçesinde, geçen Ocak'ta, Chiyoda-Technip Adi Ortaklığı (CTJV) İdaresi’nden, ülkenin kuzeydoğu ucunda yer alan, dünyanın en büyük LNG geliştirme projesi şeklinde belirtilen Kuzey Sahası Doğu Projesi’nin (North Field East Onshore) EPC-1 paketine ait Common Offsites 2 genel işleri için 388 milyon ABD Doları bedeline sahip sözleşmeye imzaa atmıştı. Tekfen şimdi de 60 milyon ABD Dolarlık ‘Offsites 2 borulama ön imalat paketi’nin ihalesinin kazananı oldu ve Katar’daki portföyüne 2022'nin ilk çeyreğinde toplam 450 milyon ABD doları bedelinde yeni iş dahil etti.

“Offsites 2” paketinde yer alan ek işin kapsamı, LNG proses ünitelerine destek sağlayacak ünitelerin ve bağlantı boru köprülerinin montajının yapılmasından, elektrik ve enstrümantasyon ile devreye alınmasından meydana geliyor. 51 ay devam etmesi öngörülen projenin, en yoğun sürecinde 4 bin kişiye istihdam sağlanacağı belirtiliyor.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Tekfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kafkaslı, “Enerji tedariki konusu ve bunun güvenli bir şekilde yapılması bugün her zamankinden büyük bir önem taşıyor. Her şeyin durduğu pandemi döneminde, deniz yolu ile taşıma en az etkilenen sektörlerden oldu. Bu durum da bu yolla tedarik edilebilen LNG’nin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.” ifadelerini kullandı.

Tekfen İnşaat Genel Müdürü Mustafa Kopuz ise konuyla ilgili gerçekleştirdiği açıklamasında, “Katar’da bugüne kadar tamamladığımız ve halihazırda devam etmekte olduğumuz sanayi, altyapı, otoyol ve stadyum projelerinin toplam bedeli 3,5 milyar dolar mertebesinde. Ülkedeki 17 yıllık geçmişimiz, sayısız kazasızlık rekorlarımız, güvenilir bir çözüm ortağı olarak iş performansımız, arkası gelecek LNG yatırımlarından daha fazla pay alabileceğimizin teminatıdır.” diye konuştu.

Tekfen İnşaat Kazakistan’da 185 milyon dolarlık ihale kazandı!


Geri Dön