27 / 04 / 2024

Teknik altyapı nedir? Teknik altyapının önemi nedir?

Teknik altyapı nedir? Teknik altyapının önemi nedir?

İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir terim olan teknik altyapı birçok işlemi kapsayan sürecin bütünselliğini ifade ediyor. Teknik altyapı, sadece inşaat sektörü ile ilişkili olmayıp çeşitli sektörlerin gereksinimlerini karşılar. Peki teknik altyapı nedir ve neden önemlidir?



TEKNİK ALTYAPI NEDİR?

Teknik altyapı, gaz, inşaat, içme ve kullanmaya suyu, elektrik, ulaştırma, kanalizasyon, arıtma ve haberleşme gibi çeşitli alanlarda verilen hizmetin bütünüdür. Bu ifade, inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir terimdir. 

ALTYAPI NEDİR?

Altyapı hizmetleri, maddi ve ekonomik açıdan temel öneme sahip olan birçok hizmeti içerir. Bu alanda özellikle enerji, gaz boru hattı, telekomünikasyon, su ve kanalizasyon hizmetleri gibi günlük gereksinimleri karşılayan alanları kapsar. Ayrıca katı atık toplama ve imhası gibi çevresel açıdan öneme sahip alanları da içerir.

 Teknik altyapı nedir? Teknik altyapının önemi nedir?

KENTSEL TEKNİK ALTYAPI ALANI NEDİR?

Kentsel altyapı, bir şehrin ya da yerleşim biriminin temel yaşam ve işlevselliğini sağlayan bileşenlerin tümünü içerir. Elektrik, havagazı, içme ve kullanma suyu, kanalizasyon, ulaştırma, haberleşme, arıtma ve çöp atıklarının imhası, ayrıca açık veya kapalı otopark gibi tesisler, modern kentlerin olmazsa olmaz ihtiyaçlarındandır. Bu ihtiyaçları karşılamak için doğru ve etkili bir teknik altyapı gerçekleştirilir. Bu işlemlerin tümü kentsel teknik altyapı alanı kapsamındadır. 

TEKNİK ALTYAPI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Teknik altyapı, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik'in bir maddesi olarak 02 Kasım 1985 tarihli ve 18916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Mevzii İmar Planı, mevcut planların yerleşik nüfusa yetersiz gelmesi veya yeni yerleşim alanlarının ihtiyaca yönelik olarak kullanıma açılması gerekliliği durumunda, ilgili idare tarafından sınırları ve gereklilikleri belirlenen, ilgili yönetmelikte belirtilen plan yapım kurallarına tam uygunluk gösteren bir imar planıdır. Bu plan, yürürlükteki tüm tür ve ölçeklerdeki plan sınırları dışında kalmakla birlikte, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi içerisinde karşılayabilen ve raporla açıklanmaktadır.

Planlamalarda, engellilerin şehir içi kullanımını ve sosyal teknik altyapı alanlarına erişimini kolaylaştırmak için, engellilere yönelik tüm mevzuat ve Türk Standartları Enstitüsü standartları göz önünde bulundurulmaktadır.

Vefa hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kullanılır?

Parselasyon nedir? Parselasyon planı nasıl yapılır?

Restorasyon nedir? Restorasyon süreci nasıl işler?


Geri Dön