23 / 12 / 2024

Teknik altyapı nedir?

Teknik altyapı nedir?

Kentsel teknik altyapı nedir? Kentsel teknik altyapı alanları nelerdir? Teknik altyapı kavramı ne zaman ortaya çıktı? Kentsel teknik altyapı alanları hakkında merak ettiğiniz bilgileri detaylı olarak haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Teknik altyapı nedir? 



Teknik altyapı, elektrik, gaz, içme ve kullanma suyu, kanalizasyon, her tür ulastırma, haberleşme ve arıtım gibi hizmetlerin sağlanması için yapılan tesisler ile açık ve kapalı otopark kullanışlarının bütününü kapsayan bir altyapı sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Kentsel teknik altyapı hizmetleri,bir alanın iskâna açılması ve iskân sonrasında, mekânsal ve toplumsal olarak sağlıklı ve yașanabilir bir kentsel çevre için gerekli olan tüm iletim kanalları ve bunlara bağlı tesislerden meydana geliyor.



Teknik altyapı, 18916 sayılı ve 02 Kasım 1985 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’e göre plan yapımının maddelerinde de yer alıyor.


"Mevzii İmar Planı: (Değişik: RG 2/9/1999-23804) Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde, bu Yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planıdır."


Teknik altyapı çok farklı sistemlerden oluşuyor  Altyapı sözcüğü ile tanımlanan şebeke türü dağıtım ve hizmet sistemlerinin hemen hemen tümü farklı mühendislik ölçütlerine göre tasarlanıyor. Teknik altyapı alanında bulunan sistemler, kentsel olarak teknik ihtiyaçlara karşılık olarak kuruluyor.



Teknik altyapı tesislerinin doğru değerlendirilebilmesi için planlama, projelendirme, uygulama, işletme ve bakım hizmetlerinin bir bütünlük içinde ele alınması, incelenmesi ve aşamaların irdelenmesi gerekiyor. Teknik altyapı tesislerinde karşılaşılan problemlerin en aza indirgenmesinde dikkat edilecek hususlar uyumlu koordinasyon, teknolojik ekipman kullanıma uygun projelendirme, denetimi iyi yapılmış imalat, bu imalatların kalite kontrollüğü olarak özetlenebiliyor.


Altyapı nedir?

Sosyal altyapı nedir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön