04 / 05 / 2024

Teknoloji perakende zincirleri Anadolu'da büyüyor!

Teknoloji perakende zincirleri Anadolu'da büyüyor!

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde belli doygunluğa ulaşan teknoloji perakende zincirleri yüzünü Anadolu'ya çevirdi. Önceleri tereddüt ederek küçük illere yönelen şirketler, gördükleri ilgiden oldukça memnun



İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyük şehirlerde belli doygunluğa ulaşan teknoloji perakende zincirleri yüzünü Anadolu'ya çevirdi. Önceleri tereddüt ederek küçük illere yönelen şirketler, gördükleri ilgiden oldukça memnun. Anadolu insanının teknoloji ve güleryüz beklediğini söyleyen Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, "Oraya gidenler iyi iş yapıyor." dedi.

Genç ve dinamik nüfusa sahip olan Türkiye, teknolojiyi çok hızlı tüketir hale geldi. Özellikle cepte 3. neslin başlamasıyla internetin hızlı en ücra illerde de kolayca kullanılabiliyor olması, Anadolu insanının teknoloji tüketimini de artırdı. Buna büyük şehirlerde doygunluğa ulaşan tekno marketlerin bu illere yönelmesi eklenince, bu alanda tüketim patlaması yaşanıyor. Son dönemlerde büyük kentler dışındaki illere mağaza açan Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, "Anadolu insanı teknolojiye, rekabete, iyi hizmet ve güleryüze aç. Bu illerde mağaza açanlar iyi iş yapıyor. Hem de teknolojiye aç milletiz." sözlerine yer verdi. Bu yüzden yabancı tekno zincirlerin bu sektöre yatırım yaptığını ileri süren Bayraktar, "Biz de yerel şirketler olarak yatırıma devam ediyoruz. 2015 sonunda 81 vilayetimizde ve büyük ilçelerimizin hepsine Bimeks markasını götüreceğiz. Ayrıca internet kanalıyla tüm Türkiye'ye satış yapacağız." dedi. 22 yıl önce ilk mağazasını açan Bimeks, bugün 56 mağazası ile 35 ilde faaliyet gösteriyor. Mevcut bilgi birikimini kullanarak büyük mağazalar açacaklarını söyleyen Bayraktar, "Anadolu'ya hızlı bir şekilde yayılacağız. Bunu bize özel franchise sistemi ve internet satışıyla büyüyeceğiz."dedi.

Bayraktar, Bimeks'in teknoloji satarak değişimde öncü olduğunu söylüyor. 2011 ile ilgili değerlendirmede bulunan Bayraktar, "Hedefler tuttu. Şimdi 2012 yılında büyüme hızında yavaşlamadan bahsediliyor. Yüzde 4 civarında büyüme beklentisi var. Teknoloji perakendeciliği her zaman daha fazla büyüyen bir sektördü, yine büyüyecek diye bekliyoruz. Bimeks sektördeki payını 2012'de artıracak. 2012 pozitif bir yıl. 85 mağaza ve 600 milyon TL'den fazla ciro hedefliyoruz." diye konuştu. 10 yıl önce Türk malı denildiğinde insanların tereddütle yaklaştığını söyleyen Bayraktar, şimdi 'Türk malı kullanalım' diye bir algının olduğunu, kendinde güven bulmuş bir ülke haline gelindiğini söyledi. Okullarda bilgisayarlı eğitim konusuna da değinen Bimeks Genel Müdürü, "FATİH projesini başlatanları tebrik ediyorum. Aslında panel üreten şirketler Türkiye'de fabrika kurabilirler. Buradan ihracat başlar. Bu tesisi kurmak milyar dolarlık bir yatırım. Keşke yerli bir yatırımcı çıksa ve bu tesisi kursa ve yeni teknolojiyi buradan dünyaya satsa. O zaman Türkiye'nin bile kimse önünü tutamaz diye tahmin ediyorum." sözlerine yer verdi. Türkiye'nin artık montaj tesisi üretiminden kurtulup katma değerli üretime geçmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, "Hayalci olmayıp, kaynakların doğru kullanılması gerekiyor. Belki Intel'e Türkiye'de bir fabrika kurdurtulabilir. İşlemci üretimi 10 milyar dolarlık yatırım demek. Türkiye'nin 2023 hedefinde burada böyle bir fabrikanın olması gerekiyor. Nasıl otomotivde bir merkez haline geldiysek, Intel'in fabrikasıyla Türkiye bu konuma gelebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Zaman/KENAN MEHMETZADE


Geri Dön