08 / 05 / 2024

Tema Park'ın fuarını Hannover ve Munih Messe işletmek istiyor!

Tema Park'ın fuarını Hannover ve Munih Messe işletmek istiyor!

Mesa Başkanı Boysanoğlu, Tema Park içindeki fuar alanı için Başbakan'ın "büyütülsün" dediğini belirterek, "Hannover ve Munih Messe fuarı işletmek için yarışıyor" dedi



Mesa, Kantur-Akdaş,Artaş ve Öztaş Grubu 1.3 milyar euro (3.1 milyar TL) ile Türkiye'nin en büyük tema parkını Halkalı'da kurmak için çalışmalarına başladı. İçinde konut, alışveriş merkezi, otel, kongre merkezi ve fuar alanı olacak tema park özellikle 200 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 240 bin metrekarelik fuar alanıyla dikkat çekiyor. İstanbul'un halihazırda bulunan iki fuar alanının toplamından (180 bin metrekare) bile daha büyük bir alana kurulacak fuar alanı için Başbakan Erdoğan'ın "Daha büyük olsun" ısrarı olduğunu söyleyen Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, "İstek 500 bin metrakareydi. Çünkü Hannover Messe 500 bin metrekare. Ancak biz bu kadar alanın yeteceğini hesapladık" diye konuştu.

Alman fuarcılar heyacanlı
Boysanoğlu'nun anlattıklarına göre, fuar alanı için kendileri kadar Alman fuar şirketleri de heyecanlı. Çünkü Hannover ve Münih Messe hemen talip olmuşlar. Boysanoğlu, normal şartlarda böyle bir alanı fuar merkezi yapmanın fedakarlık gerektirdiğini ancak Almanların kira gelir tekliflerini görünce bu işin mantıklı bir yatırım olacağını dile getirdi. Boysanoğlu, Almanların Çin'deki büyük fuarlara ürünlerini götürmek istemediğini, Türkiye'nin kendileri için çok çok daha iyi bir tercih olduğunu ifade ediyor. Çünkü Çinli şirketler fuarın ilk günü gelip ertesi gün ürünlerin taklitleriyle karşılarına çıkıyorlarmış. Hal böyle olunca firmalar fuara ürünlerini koyma konusunda isteksiz davranıyormuş. Bu arada Atatürk Havalimanının yanındaki alanda kurulu CNR Fuar Merkezi de fuarlarını Tema parkın içindeki yeni alana kaydırmaya istekli olduğunu anlattı. Bir başka deyişle İstanbul sanırım 2016'ya doğru çatısı akan fuar alanlarından kurtulacak.

8 projeye başlıyor
2011'de 600 milyon liralık ciroya ulaşan Mesa yılı neredeyse sıfır büyümeyle kapatmış. Ancak anlaşılan şirket yeni yılda ciro patlaması yapacak. Çünkü Mesa bir yıl içinde ikisi yurtdışında olmak üzere toplam 8 ayrı projeye başlıyor. Yaklaşık 6 milyar TL'ye denk gelen bu projeler içinde en önemlisi herkesin ilgiyle izlediği Tema Park. Halkalı- Atakent'te 1.6 milyon metrekare olan alana yapılacak proje için açılan ihaleyi 1 milyar 885 milyon liralık gelirin yüzde 21.5'ini (405 milyon TL)  TOKİ  ile paylaşmak üzere anlaşan Mesa-Kandur-Akdaş kazanmıştı. İhale sonrası ortak arayışına giren konsorsiyuma Avrupa Konutlarını inşa eden Çetinsaya'nın Öztaş İnşaat'ı da katılmıştı. Konsorsiyum 1.3 milyar euroluk projede finansmanı için ilk önce konut alanını yapıp satışa çıkaracak. Gelir, otel, fuar alanı ve eğlence parkı gibi projenin diğer alanlarına harcanacak. Boysanoğlu, 5 yıllık bir dönem için kullanılacak kredi ise 250-280 milyon euro civarında olacağını söyledi.

Mesa'nın 8 projesi
 Tema park
 İstanbul Kartal'da "Kartall Mesa" konutları
 Kağıthane'de Papirüs Plaza isimli ofis projesi
 Çamlıca'da 85 dönüm araziye villa
 Nurol'la birlikte Bahçeşehir'de 3 bin konut
 İş GYO 'nun Tuzla'daki projesinin yapım işi
 Polonya'nın başkenti Varşova'da 2 ayrı bölgede konut

Sabah

 


Geri Dön