Kent Haberleri

Temmuz'da asgari ücret 13.515 TL'ye, en düşük emekli maaşı 7.949 TL'ye düşecek! 

Temmuz'da 4 milyon memur ve 12 milyon emeklinin maaşı yüzde 20.3 ile 25.8 arasında artarken asgari ücretlilere ve 10 bin TL'lik  en düşük emekli maaşına hiç zam uygulanmayacak. İşte o son dakika rakamlar...

Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücrete zam yolu zora girerken, mevcut şartlarla asgari ücretlinin alım gücü de Temmuz'da enflasyonun altına düşmüş olacak. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan son anda zam sürprizi gelmezse temmuzda 4 milyon memur ve 12 milyon emeklinin maaşı yüzde 20.3 ile 25.8 arasında artarken asgari ücretlilere ve 10 bin TL'lik  en düşük emekli maaşına hiç zam uygulanmayacak. 

Fakat, zam uygulanmaması sayıları toplamda 11 milyonu aşan bu yoksul kesimin gelirlerinin hiç değişmeyeceği anlamı taşımıyor. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Yılbaşı zammından bu yana enflasyondaki artış yüzde 25’i geçeceği için asgari ücretin alım gücü 13 bin 515 TL'ye en düşük emekli aylığının alım gücü de 7 bin 949 TL'ye gerileyecek. 

Diğer bir ifadeyle asgari ücretli ve emeklinin reel geliri yerinde saymadığı gibi büyük oranda erimiş olacak. Ayrıca, bu kesimin hayat pahalılığı karşısında yaşadığı kayıp yılın sonuna kadar artarak sürecek ve açlık sorunu yaşanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a gazeteciler TBMM’de "Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?" sorusunu yöneltti. Bakan Işıkhan, "Defalarca ifade ettiğim gibi herhangi bir artış yaşanmayacak"  dedi ve zam için 2025'in Ocak ayını işaret etti. 

10 bin TL'lik en düşük emekli aylığında da artış yapılmayacağı daha önce açıklanmıştı. Asgari ücrete zam gelmemesi, asgari ücretin bir miktar üzerinde maaş alanlar başta olmak üzere sendikası olmayan tüm özel sektör çalışanlarını da olumsuz etkileyecek. 

Asgari ücretin alım gücü zamsız geçirilen 6 ayın sonunda 3 bin 487 lira kayıpla 13 bin 515 TL'ye gerilerken; sene sonunda bu gelir Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine göre 12 bin 320 liraya, piyasa beklentilerine göre ise 11 bin 973 TL'ye kadar inecek.

Arsa almayı düşünenler aman dikkat! Arsa alırken nelere dikkat edilmeli? 

Ege Denizi 4.4'lük depremle sallandı! Prof. Dr. Naci Görür: Marmara depremini bekliyoruz, gerilim devam ediyor!

2024'te yabancıya konut satışının zirve yaptığı 10 şehir!