Kent Haberleri

Asgari ücret 13 bin 552 TL'ye, en düşük emekli maaşı 7 bin 971 TL'ye düşecek! Çalışana ve emekliye şok!

Merkez Bankası ilk 6 ayda enflasyonun yüzde 25.46’ya çıkacağını belirledi. İkinci yarıda zam verilmezse milyonlarca asgari ücretlinin alım gücü 13 bin 552 TL'ye, en düşük emekli maaşı da 7 bin 971 TL'ye gerileyecek. İşte ayrıntılar...

Merkez Bankası tarafından sık sık enflasyonun düşürülmesi amacıyla asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapılmaması gündeme getiriliyor. 

Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları üzerinden yaptırdığı ankete göre, tüketici enflasyonunun Mayıs ayında yüzde 3.04, Haziran ayında da yüzde 2.56 seviyesinde olması öngörülüyor. Ocak-nisan aylarını kapsayan ilk 4 ayda tüketici enflasyonu yüzde 18.72 şeklinde olmuştu. 

Merkez Bankası anketindeki tahminlerin gerçekleşmesi halinde 6 ayın sonunda tüketici enflasyonu yüzde 25.46 olacak.

ASGARİ ÜCRET 13 BİN 552 TL'YE GERİLEYECEK

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; bu enflasyon oranına rağmen asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca işçiye zam yapılmaması durumunda Ocak ayında 17 bin 2 TL olarak güncellenen asgari ücretin çarşı pazardaki gerçek alım gücü 13 bin 552 TL'ye gerileyecek. Üstelik alım gücü kaybı, enflasyon yükseldikçe sene sonuna kadar her ay artarak devam edecek.

Tahminlerin tutması durumunda, işçi emeklilerinin temmuzdan itibaren ilk 6 aylık enflasyon kadar, yani yüzde 25.46 oranında otomatik zam alması öngörülüyor. 

Memur ve memur emeklilerine ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammından meydana gelen formül gereği temmuzda yüzde 20 oranında zam yapılması bekleniyor. Bu zammın yaklaşık yüzde 9.1’i enflasyon farkından, yüzde 10’u da toplu sözleşme zammından meydana gelecek. 

Memur ve memur emeklilerine ocakta enflasyon farkı dışında yüzde 15 toplu sözleşme zammı uygulanmıştı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM GELECEK Mİ? 

Ekonomi yönetimi ile Merkez Bankası tarafından genel olarak sabit gelirlilerin maaş ve aylıklarına, yasayla belirlenmiş zorunlu durumlar haricinde ek zam uygulanması istenmiyor. Asgari ücretle beraber en düşük emekli maaşına da Temmuz'da zam yapmayı zorunlu kılan herhangi bir yasa yok. 

Emekli zamları kök aylıklara yapıldığı için 10 bin TL'den düşük kalan fakat verilen kararla 10 bin liraya tamamlanan maaşların büyük kısmına Temmuz ayında zam yapılmama riski var. Bu durumda Ocak'ta 10 bin TL yapılan en düşük emekli aylığının gerçek alım gücü 7 bin 971 TL'ye kadar gerileyecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Deprem konutları ne zaman teslim edilecek? 

'Kimse keyfinden kiracı olmuyor, ama keyiften ev alıp yatırım yapılıyor' dendi: Ev sahiplerinden tepki gecikmedi!

Arazi yatırımı yapacaklar dikkat! Ünlü gayrimenkul uzmanı başkent Ankara'daki fırsat bölgeleri açıkladı!