22 / 05 / 2024

Termal Grup Darıca projesinde yürütmenin durdurulması için dilekçe verildi!

Termal Grup Darıca projesinde yürütmenin durdurulması için dilekçe verildi!

Cumhuriyet Halk Partisi Darıca İlçe Başkanlığı, Darıca Belediye Meclisi’nin 2 Haziran’daki mecliste onayladığı bir maddenin yürütülmesinin durdurulması talebiyle adliyeye dilekçe verdi.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Darıca İlçe Başkanlığı, ilçe belediye meclisinin aldığı bir karar üzerine harekete geçti. CHP’liler; Darıca Belediye Meclisi’nde 2 Haziran tarihinde görüşülen ve oy çokluğuyla kabul edilen, Termal Grup tarafından Darıca Emek Mahallesi’nde yapılması planlanan projenin imar uygulamasına ilişkin kararının ve işleminin iptali ile işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağından dolayı yürütmenin durdurulması istemiyle Darıca Belediyesi’ne dava açtı. İlçe başkanı Yakup Törk ve CHP’li meclis üyeleri İbrahim Karslı, Şinasi Serdar, Musa Kovalık, Serap Aydın, Şevki Yıldırım ve Yavuz Dursun imzasıyla Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’nde açılan davada, projenin plan değişikliği kanunun yasa ve yönetmeliklere aykırı hususlar içermekte olduğu, eşitlik ilkesine aykırı ve kişiye özel imar değişikliği yapıldığı vurgulandı.

 

SİLUETİ OLUMSUZ ETKİLER

Mahkemeye verilen dava dilekçesinde, bu plan değişikliğiyle kamu arazilerinin ederinin çok altında bir bedelle devredilmek istendiği ve kamu zararına sebep olduğu ifade edilerek, Darıca’nın dokusunu ve siluetini olumsuz etkileyeceği ve Darıca halkının yaşamı zorlaştırılmakta olduğu kaydedildi. CHP’lilerin mahkemeye verdiği dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Bugüne kadar mevcut imar planında verilen 3-5 kat sınırına gerekçe olarak burası deprem bölgesi deniyordu. Yani depremleri çabuk unutuyoruz ve bunun zayıf yönümüz olduğunu biliyoruz ve bunu esas alarak 5 katın üstüne çıkmıyoruz ama Termal Grup’a 35 kat veriyoruz. Bu projenin bu meclisten geçmesi; Darıca’nın imarı konusunu olumsuz etkileyecektir.

 

HAKKINA RAZI OLSAYDI

Eğer bu Termal Grup, ‘Darıca Belediyesi bir imar düzenlemesi yapmış, ben de herkes gibi kurala uyayım hakkıma razı olayım’ deseydi, arazisi 382.504 metrekare üzerine 357.504 metrekare inşaat yapabilirdi. Mevcut imara göre 0.90 emsal ile 357.000 metrekare hakkı varken, 1.5 emsal ile 576.000 metrekare yapacak ve bu 15. madde ile emsal yaklaşık 2,4 oluyor ve 920.000 metrekare inşaat yapıyor, yani tam 550.000 metrekare ilave inşaat yapabilecek. Projede plan değişikliği 576.000 metrekare esas alınmış ve tahminen 13.000 kişinin yaşayacağı değerlendirilerek örneğin spor tesis alanı olarak 93 bin, dini tesis alanı olarak 3 bin metrekareyi bu maddeye göre tahsis etmiş. Plan notunun 15’inci maddesine göre inşaat alanı 920.000 metrekareye ve emsal 2,4’e çıkınca burada 30.000 kişi yaşayacak ve böylece 13.000 kişi için ayrılan bu yerler çok yetersiz kalacaktır.

 

KİŞİYE ÖZEL UYGULAMA

Bu alanda; yapı nizamı, bina şekli ve ebatları, bodrum zemin ve normal kat yükseklikleri, kat adetleri, çekme mesafeleri, blok uzunlukları serbest olup bugüne kadar hiçbir plan değişikliğinde verilmemiş ölçekte imtiyazlar verilmektedir. Kişiye özel uygulamadır. Belediyenin çok değerli yaklaşık 10.000 metrekare arsası da plan değişikliği ile şahsa devrediliyor. Belediyenin arsasının ederi şahsın vermeyi taahhüt ettiği arsanın ederinin en az 5 katıdır. Her ne kadar üzerine bir spor kompleksi yapılacağı belirtilmişse de yapılacak bu tesisin projesi ortada yoktur. Belediyenin devrettiği arsa yaklaşık olarak 50 milyon TL iken en yüksek inşaat kalitesinde spor kompleksi de dahil taahhüt edilen arsanın ederi 15 milyon TL’dir. Bu hususta belediye tarafından emsal araştırması yapılmamıştır. Bu nedenlerden dolayı projenin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep ediyoruz.”


Bizim Kocaeli


Geri Dön