02 / 05 / 2024

Termo Teknik, kombilerdeki arıza nedenlerini açıkladı!

Termo Teknik, kombilerdeki arıza nedenlerini açıkladı!

Termo Teknik ürün uzmanları kombilerde sık karşılaşılan arıza nedenlerini ve arızalardan korunma yollarını açıkladı. Birçok kullanıcı kış hazırlıklarına çoktan başladı.



Soğukların kendisini hissettirmesi  ile  birlikte kombilerimizin kesintisiz ve sağlıklı çalışması  tekrar önemli konulardan birisi haline  geldi. Birçok kullanıcı kış hazırlıklarına çoktan başladı. Kombi bakımları yapıldı, tesisatlar gözden geçirildi. Hâlâ bakım yaptırmadıysanız, son birkaç haftanız olduğunuzu unutmayın. Kombiler Isıtma tesisatının  en önemli öğesidir, hem mekanik hem de elektrik/elektronik parçalara sahiptirler. Kombinizde kış aylarında meydana gelebilecek arızalar bir yandan yaşam kalitenizi düşürürken, öte yandan  sistemdeki başka parçaların da çalışmasını etkileyerek zaman içerisinde telafisi daha maliyetli ve zor sonuçlara neden olabilir. Kombi arızaları, bakımın zamanında yaptırılmaması, dış faktörler veya yoğun kullanıma bağlı olarak parça aşınmaları gibi nedenlerle olabileceği gibi, kurulum ve kullanıcı hatalarından da kaynaklanabilir. Termo Teknik ürün uzmanları, sık karşılaşılan kombi arızalarını ve nedenlerini bizim için anlattı:


Kurulum Hataları


Kurulum hataları, tesisatınızın bir parçası olarak çalışan kombileri doğrudan etkiler. Bu tür hatalar genellikle tesisat kaçakları, yanlış plastik boru kaynağı, hatalı uygulama  neticesinde  boru çapının daralması, kaliteli radyatör vanalarının kullanılmaması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Ancak tesisat eksikliklerinin tespiti güçtür. Bu nedenle kurulum hatalarından ortaya çıkan sirkülasyon ve dolayısıyla ısınma sorunun kaynağı genellikle kombiye mal edilir. 


Tesisat Su Basıncı


Teknik olarak, kombiye tesisatınızdan gelen suyun basıncı ortalama 1,5 bar olmalıdır. Bir su bardağı suyun bile tesisatınızdan dışarıya sızması, kombinizin yetersiz su basıncı arızası vermesine neden olabilir. Bu açıdan sistem su basıncı, kombinizin tesisat kaynaklı en önemli arıza nedenlerindendir. Tesisatınıza suyun ilk verildiği haftalarda, sistemde kalan hava sirkülasyon esnasında kombiniz üzerinden otomatik olarak tahliye edileceğinden, ilk kullanımlarda sistem basıncının bir veya birkaç kez düşmesi normaldir. Ancak ortaya çıkan basınç kaybını engellemek için tesisatınıza sık olarak su verilmesi radyatörlerinizde korozyona da neden olabilir. Bu nedenle tesisata su ilavesinin mümkün olduğunca az ve kontrollü yapılması gerekir. Aksi halde genellikle radyatör ve kombi bağlantı noktalarında veya takip edilemeyen sıva altı noktalarda, malzeme kalitesinin de düşüklüğü nedeniyle meydana gelecek korozyon kombinizin de ömrünü kısaltacaktır.


Geri Dön