29 / 04 / 2024

Tescilsiz logoya yurtdışı teşviki verilmeyecek!

Tescilsiz logoya yurtdışı teşviki verilmeyecek!

Ekonomi Bakanlığı’nın Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğ’de değişiklik yapıldı. Buna göre artık Ocak 2014 tarihinden sonra tescilsiz logoya yurtdışı teşviki verilmeyecek...



Ekonomi Bakanlığı’nın Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğ’de değişiklik yapıldı. Buna göre artık yurtdışı işlemlerde teşvik alınabilmesi için yurtdışındaki işlemlerde kullanılan logo ve marka ibaresinin aynı şekli ile yurtiçinde de marka tescilinin yaptırılması gerekiyor. Ocak 2014 tarihinden sonra yapılacak fuarlara katılımda bu koşula uymayan başvurulara teşvik desteği verilmeyecek.


Türkiye’nin lider marka ve patent vekilliği şirketi Destek Patent önümüzdeki yıl yurtdışında fuarlara katılacak firmaları dikkatini, Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğ’de gerçekleştirilen değişikliğe çekiyor. Tebliğde yapılan değişiklik uyarınca artık yurtdışındaki fuarlara katılmak üzere teşvik almak isteyen şirketlerin, yurtdışındaki işlemlerde kullandıkları logo ve marka ibaresinin aynı şekli ile yurtiçinde de marka tescilini yaptırması gerekiyor.


Ocak 2014 sonrasındaki fuarlara dikkat


Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, yurtdışı fuarlara başvuran firmaları teşvik fırsatlarını kaçırmamaları ve başvuruda sorun yaşamamaları için logo ve markalarını hem yurtiçinde hem de yurtdışında aynı olacak şekilde bir an önce tescil ettirmeleri konusunda uyardı. Logo tescili şartı hem 01 Ocak 2014 tarihinden itibaren düzenlenecek fuarlara dair hem de halen inceleme süreci devam eden destek talebi olan başvurularda aranacak.


 


Yurtdışı ve yurtiçi tescilde uyum


Ekonomi Bakanlığı yurtdışındaki fuarlara katılacak şirketlerin teşvik desteğinden yararlanması için yerine getirmesi gereken bazı şartlarda değişiklik yaptı. Firmalardan stant alanında kullanacakları logo ve markalara ilişkin Marka Tescil Belgesi sunmaları istenecek. Ayrıca yurtdışında tescil ettirdikleri logo ve markanın yurtiçinde de tescilli olması şartı getirildi.



Örneğin; bir firmanın yurtiçinde tescil ettirdiği marka “Aaa” ise, ancak yurtdışındaki fuar standında “Aaa Tekstil” olarak kullanıyorsa, teşvikten yararlanabilmesi için “Aaa Tekstil” markasını yurtiçinde de tescil ettirmesi gerekiyor. Aynı şekilde yurtdışında kullanılan markada logo ya da amblem varsa, ancak yurtiçinde tescil edilen markada logo veya amblem kullanılmamışsa, teşvik başvurusu yapabilmek için markanın logolu halinin de Türkiye’de tescilli olması koşulu aranıyor.




Geri Dön