27 / 04 / 2024

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den zincir market açıklaması: Yeni yasal zorunluluklar getirilmeli!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den zincir market açıklaması: Yeni yasal zorunluluklar getirilmeli!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasadaki haksız rekabetin önüne geçebilmek için zincir marketlere birtakım yasal zorunlulukların getirilmesini talep etti.



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Perakende Yasası"na yönelik düzenlemelerin bir an evvel hayata geçirilmesini istedi.

PİYASADA HAKSIZ REKABET ORTAMI OLUŞTURULDU!

Palandöken, yazılı açıklamasında, ulusal zincir marketlerin temel gıdadan teknolojiye, tekstilden kozmetiğe, beyaz eşyadan mobilyaya, hırdavattan oyuncağa kadar 415 meslek dalına ait ürünleri satarak piyasada haksız rekabet ortamı oluşturduğunu belirtti.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre;fiyat istikrarının sağlanabilmesi ve enflasyonla mücadele edebilmek için Perakende Yasası ile ilgili düzenlemenin bir an evvel TBMM’nin gündemine alınarak hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, haksız rekabetin önlenmesi için zincir marketlere birtakım yasal zorunluluklar getirilmesini talep etti. 

NUFÜSA GÖRE AÇILMA SAATLERİ DEĞİŞTİRİLMELİ

Palandöken, "Dünyada bu iş nasıl yürütülüyorsa bizde de aynı yapılmalı. Zincir marketlerin açma kapama saatleri, yerleri, nüfusa göre açılma oranları, haftada 1 gün tatil ve çalışanların da haklarının korunacağı bir düzenlemenin yapılması lazım.

Belli nüfusun altındaki ve belirtilen mesafe aralığına uymayan yerlerde işletme açılmamalı. Yoksa piyasada fiyat istikrarı sağlanamaz" değerlendirmesini yaptı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken den zincir market açıklaması: Yeni yasal zorunluluklar getirilmeli!

O ÜRÜNLER MARKETLERDE SATILMAMALI

Palandöken, zincir marketlerde cep telefonu, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi ürünlerin satılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Yüksek meblağlı ve garanti kapsamına alınması gereken ürünlerin bile satışının yapıldığını belirten Palandöken,  ürünler arızalandığında tüketiciler muhatap bulamadığı gibi garanti servisine ulaşamayan ya da ulaştığı halde istediği geri dönüşü alamayan çok sayıda tüketicinin olduğunu söyledi.

Palandakön yaşanılan sorunlar karşısında zincir marketlerin konunun muhatabı olmadığı gibi sorunun çözümü noktasında da işlevsiz kaldıklarını açıklayarak '' Sattığı ürüne sahip çıkamayanlar o ürünü satmamalı. Perakende Yasası’nda yapılacak değişiklikle zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satabilmeli." dedi.

Zincir marketlerde yeni sistem! 81 ilde geçerli olacak! Migros, BİM, ŞOK, A101, CarrefourSA...

Geri Dön