29 / 04 / 2024

TESK uyardı: Eski kasap, bakkal kalmadı. Perakende Yasası bir an önce güncellenmeli!

TESK uyardı: Eski kasap, bakkal kalmadı. Perakende Yasası bir an önce güncellenmeli!

OVP ile ilgili değerlendirmeler yapan TESK Başkanı Palandöken, "Enflasyonun önüne geçecek şey, rekabet ortamının oluşmasıdır. Bunun için de Perakende Yasası’nın güncellenmesi gerekiyor. Zincir marketler karşısında rekabet mümkün değil” dedi.



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili değerlendirmeler yaptı ve Perakende Yasası’nın meclis açılır açılmaz gündeme alınarak yasalaşmasını talep etti.

Palandöken, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, orta vadeli programın en önemli ayaklarından birinin temel gıda ürünlerindeki fiyatların, enflasyonun üzerinde artmasını engellemek olduğuna dikkat çekti.

Ekonomim.com’un haberine göre açıklanan programın başarı elde etmesi için, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açılmasıyla birlikte acilen, "Perakende Yasası"nın güncellenmesi gerektiğine dikkat çeken Palandöken, şöyle konuştu:

TESK uyardı: Eski kasap, bakkal kalmadı. Perakende Yasası bir an önce güncellenmeli!

REKABET ORTAMI ŞART

"Enflasyonun önüne geçip rakamları aşağı çekecek olan şey, rekabet ortamının meydana getirilmesidir. Günümüz koşullarında artık eskisi gibi aynı mesleği 70 yıl devam ettirmek mümkün değil. Artık çevremize baktığımızda semtimizde bakkal, manav, kasap görmek mümkün değil. Sayıları fazla oranda azaldı, bazı bölgelerde ise artık bakkal, kasap kalmadı bile. Çünkü zincir marketler onların çalışma alanlarına girip kendi istedikleri fiyatı ve ambalajı dikte ederek satış yapıyor. Bir zincirde farklı fiyat, diğerinde farklı fiyat olmak üzere, zaman içerisinde bu, temel gıdada, zaman içerisinde ise zorunlu tüketim ürünlerinde yaşanıyor. Fiyatlar artınca piyasada rekabet edecek insan sayısı da azalıyor. Bakanlıkların koordine ettiği denetlemelerde ancak gidilen noktalarda denetim yapılıyor. On binlerce mağazası olan zincir marketler için böyle bir denetim söz konusu bile değil. Bu durumun düzeltilmesi için yasal düzenleme yapılarak, 'Perakende Yasası' bir an önce günün şartlarına uygun şekilde güncellenmelidir."

Rekabet ortamının meydana getirilmesi ile birlikte fiyatların kendiliğinden düşeceğine işaret eden Palandöken, şunları söyledi: "İş yerleri açılmadan önce mesleki kuruluşlara başvuru yapılarak bu konudaki görüşleri mutlaka alınmalı. Bununla ilgili yaptığımız kapsamlı çalışmaları Ticaret Bakanlığına teslim ettik. Enflasyonla mücadeleyi tek haneye indirme noktasında kuralların konulup uygulanması hayati derecede önem taşıyor."


Geri Dön