30 / 04 / 2024

Teşvik belgesinin püf noktaları

Teşvik belgesinin püf noktaları

Yatırımlar, bir ekonomi için yaşamsal önem taşır. Bu nedenle, ülkeler çeşitli araçlarla yatırımlara yönelik teşviklere başvuruyorlar



Ülkemizde de belirli şartlar altında; gelir ve kurumlar vergisi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve benzeri teşvikler uygulanıyor.
Söz konusu teşviklerden yararlanabilmek; makro ekonomik programlar, arz-talep dengesi, sektörel, mali ve teknik değerlendirmeler çerçevesinde yatırım projelerinin uygun görülmesini ve teşvik belgesine bağlanmış olmasını gerektiriyor.

BELGE NASIL ALINIR?
Yatırım Teşvik Belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından yararlanma imkanı sağlayan bir belge.
Yatırımcıların 2009/15199 sayılı BKK'nın ekinde yer alan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ile belirlenmiş bölgeler ve sektörlerde yapacakları yatırımlar ile ilgili olarak teşvik unsurlarından yararlanabilmeleri için söz konusu yatırımın teşvik belgesine bağlanmış olması gerekiyor.
Yatırımların teşvik belgesine bağlanmasına ilişkin usul ve esaslar 28.07.2009 Tarih ve 27302 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile belirlenmiştir.
Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları %50'yi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubeleri müracaat edebilir. Ancak halihazırda kurulu bulunmayan ve yeni kurulacak olan şirketler adına yapılacak teşvik belgesi taleplerinin dikkate alınması mümkün değildir.

YATIRIM TUTARI VE KAPASİTESİ
2009/1 sayılı Tebliğin 5. maddesinde yatırımların teşvik belgesine bağlanabilmesi için yatırımın yapılacağı bölgeler itibariyle asgari yatırım tutarları ve kapasitelerine ilişkin olarak düzenleme yapılmış olup, söz konusu asgari yatırım tutarlarının altında gerçekleştirilecek yatırımlar ile ilgili olarak teşvik belgesi düzenlenmesi mümkün değildir. Başka bir deyişle yatırımın teşvik belgesine bağlanabilmesi için yatırım tutarının, söz konusu yatırımın yapılacağı bölgeler ve sektörler itibarıyla belirlenmiş bulunan asgari sabit yatırım tutarına ilişkin hadleri aşması gerekmektedir.
Asgari sabit yatırım tutarının, (I) ve (II). bölgeye dahil illerde yapılacak yatırımlarda 1 milyon Türk Lirası, (III) ve (IV). bölgeye dahil illerde yapılacak yatırımlarda ise 500 bin Türk Lirası olması gerekmektedir.

YATIRIMCININ YOL HARİTASI
Yatırımcıları ilgilendiren teşvikle ilgili konular oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Bunun için uzman desteğinden yararlanılmasında yarar var. Ayrıca, konu hakkında yayınlanmış derli toplu yayınlara da başvurulması mümkün. Bu noktada yatırımcılara, meslek mensuplarına ve konu ile ilgili olan diğer kişilere bir kitap önermek istiyoruz.
Cem Tekin tarafından kaleme alınan 'Yeni Teşvik Sistemi ve Uygulama Rehberi' isimli çalışma konu hakkındaki beklentilere cevap verebilecek nitelikte. Yaklaşım Yayınları tarafından 2010 Mart ayında basılan kitap, ilgililer için 'yol haritası' özelliğini taşıyor. Sade ve akıcı bir tarzda kaleme alınmış olan bu değerli çalışma hakkında www.yaklasim.com adresinden ayrıntılı bilgi edinmek mümkün.

AKLINIZDA BULUNSUN
Denetçilerin tekrar seçiminde ibra şartı
ANONİM şirket genel kurulu tarafından belirlenen denetçinin tekrar denetçi olarak belirlenmesi mümkündür. Ancak, bir denetçinin tekrar denetçi olarak belirlenmesi için genel kurulda ibra edilmesi gerekiyor. İbra edilmeden veya ibra konusu görüşülüp karara bağlanmadan bir denetçinin tekrar denetçi olarak seçilmesi mümkün değildir.

GÜNÜN SÖZÜ
'Fark yaratmak için çok küçük olduğunuzu düşünüyorsanız sivrisinekle hiç yatağa girmemişsiniz demektir.'  Anita Roddick
Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam


Geri Dön