27 / 04 / 2024

Teşvikiye Mahallesi sakinlerinden deprem toplanma alanı isyanı!

Teşvikiye Mahallesi sakinlerinden deprem toplanma alanı isyanı!

Teşvikiye Mahallesi sakinleri İstanbul’un en değerli bölgesinde devam eden inşaat çalışması için dava açtı.



Büyük Marmara depreminin 21. yıldönümünde bir mahallenin sankinleri deprem toplanma alanları için mücadele veriyor. Cumhuriyet'ten Hazal  Teşvikiye Mahallesi sakinleri İstanbul’un en değerli arazileri arasında yer alan Marmara Üniversitesi’nin eski Nişantaşı Kampusu’nun bulunduğu arazideki yeşil alanın deprem toplanma alanları olduğunu dile getirerek arazide başlayan konut ve ticaret projesine karşı dava açtı.

Dap Yapı tarafından “92 konut ve 1 ticari ünite”yi içeren projeye ilişkin ruhsatlar ile imar planı değişikliklerinin iptalini isteyen mahalle sakinleri “Gelecek kuşaklara miras kalsın” diye konuştu.

Dava dilekçesinde söz konusu arazinin mahallenin deprem toplanma alanı olduğu bildirilerek, “Meydana gelecek herhangi bir deprem veya felakette mahalle sakinlerinin toplanacağı, sığınacağı, geçici olarak barınacağı yeterlilikte başka alan bulunmamaktadır. Mahalle sakinlerini göz göre göre yaşamsal tehlikeye atan bu yapılaşmada kamu yararı bulunmadığı kuşkusuzdur. Sunulan deprem toplanma alanlarından, davaya konu araziyi çıkardığımızda, bölge halkını kapsayacak ölçekte başkaca bir yer bulunmadığı görülecektir” ifadeleri yer aldı.

BUGÜN EYLEM VAR

Dilekçede arazinin bölgenin tek nefes alma noktası olduğu belirtilerek “Yapılaşma, arazinin barındırdığı doğal değerleri tahrif edecektir. Arazi içerisindeki ormanlık alanda, kuşlar, kirpiler, kaplumbağalar ve sansarlar yaşamaktadır. Yapılaşma ile hayvanlar yaşam alanlarında barınamaz hale gelecektir” ifadelerine yer verildi.

Dilekçenin sonuç bölümünde ise projeye ilişkin imar planlarının ve ruhsatların öncelikle yürütmesinin durdurulmasını ardından da  iptali istendi. 17 Ağustos 1999 büyük Marmara depreminin 21. yıldönümünde saat 19.00’da inşaat alanında eylem yapacağını açıklayan mahalle sakinleri “Herkesi mahallemizin tek yeşil alanı ve deprem toplanma alanımıızın yapılaşmaya kurban gitmemesi için eyleme bekliyoruz. Arazinin deprem Toplanma ve Yaşam Alanı ilan edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

İMAR PLANLARI DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Diş Hekimliği ve İletişim Fakülteleri’nin yer aldığı  Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampusu’nun 26 dönümlük arazisi, 2018 yılında imar planları değiştirilerek ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi, 1.7 milyar liralık teklifi ile Dap Yapı kazanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planı ile arazi “ticaretkonut” alanına dönüştürüldü.

 

Deprem geliyor!


Geri Dön