27 / 04 / 2024

Teşvikiyelilerden TOKİ tepkisi!

Teşvikiyelilerden TOKİ tepkisi!

Geçen senenin Nisan'ında eski Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün arsasında inşaatın başlaması amacıyla yapı ruhsatı alınması üzerine Teşvikiye Mahallesi sakinleri, duruma tepki gösterdi. Avukat Özge Çetin, Teşvikiyeliler adına bir açıklama gerçekleştirdi.



Geçen senenin Nisan'ında eski Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün arsasında inşaatın başlaması amacıyla yapı ruhsatı alınması üzerine Teşvikiye Mahallesi sakinleri, deprem toplanma alanında yapılaşmanın önüne geçmek için mücadelelerine devam ediyor. 

Sputnik News'ten Ali Çağatay'ın haberine göre; mahalle sakinleri adına konuşma gerçekleştiren Avukat Özge Çetin, eski kampüste süre Toplu Konut İdaresi (TOKİ) inşaatının hukuki boyutuna ve mahalle halkının tepkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çetin, inşaatın gerçekleştiği arazinin geçmişini “Burası Marmara Üniversitesi’nin Eczacılık ve Diş Hekimliği Fakültesi’nin bulunduğu yerleşke, toplamda 26 dönümlük bir araziden söz ediyoruz. İstanbul’un göbeğinde, şehrin içinde kalmış bir alandır. 1965 yılından 2016 yılına kadar eğitim ve öğretim amacıyla kullanılıyor. 2016 yılında merkezi yönetim ‘Marmara Üniversitesi’nin dağınık yerleşkelerini birleştirelim. Size Maltepe’de bir yer verelim. Şehir içindeki bu alanları bize devredin’ diyor. Yönetimle protokol imzalanıyor ve alanların devri TOKİ’ye yapılıyor” şeklinde aktardı. 

Teşvikiyelilerden TOKİ tepkisi!

Söz konusu arazinin TOKİ’ye devredilmesinin ardından imar planı değişikliği yapıldığını belirten Çetin, “TOKİ tarafından bir imar planı değişikliği süreci başlatılıyor. Kamusal kullanıma tahsil edilmiş bu alan konut ve ticaret fonksiyonuyla değiştirilmiş oluyor. Biz bundan 2020 yılında tam pandeminin tırmandığı Nisan ayında evlerimizde otururken haberdar olduk. İş makinaları girmeye başladı. Öğrendik ki 2018 yılında bundan haberdar olan belediyemiz bu alana yapılan imar değişikliğinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek dava açmış. Şişli Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatına dayanarak inşaat işlemleri başladı” şeklinde konuştu. 

Çetin, Teşvikiye Sakinleri olarak inşaata karşı sürdürdükleri yasal mücadeleyi şöyle anlattı:

“Bir buçuk yıldır bu alana ilişkin mahalle halkı olarak bir mücadele yürütmeye çalışıyoruz. Geldiğimiz noktada ilk derece mahkemesi talebimizi reddetti. Şu anda bir icra hazırlığındayız.”

Şişli Belediyesi’nin inşaat ruhsatı vermesiyle ilgili de konuşan Çetin, “Kendi oylarımızla seçtiğimiz bir belediyenin bu hukuka aykırı yapılaşmaya inşaat ruhsatı vermesi açıkçası bizi hayal kırıklığına uğrattı. Hala devam etmekte olan davası varken Şişli Belediyesi’nin tüm bunları yok sayarak ‘olabilecek en çevreci proje’ diye bir sav ileri sürdü. Şehir içinde kalan son yeşil ve açık alana üstelik bizim deprem toplanma alanımıza yapılan bu yapılaşmaya geçit vermiş oldu” diye konuştu.

Teşvikiye ve Harbiye'deki riskli yapılar ne olacak?


Geri Dön