28 / 04 / 2024

Tevhid işleminde tapu harcı!

Tevhid işleminde tapu harcı!

Aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mallar için veya farklı kimselere ait taşınmaz mallar için tescil edilebilen tevhid işlemi için, harç ödenmesi gerekiyor. İşte tevhid işleminde tapu harcı 2014...



Tevhid işleminde tapu harcı!

Tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok taşınmaz malın birleştirilmesi işlemi tevhid (birleştirme) işlemi olarak ifade ediliyor. Tevhid işlemi, aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor. İşlemin gerçekleşmesi için gerekli belgeler ile tapu dairesine başvuruda bulunmak gerekyiyor.


Ayrıca, tevhid işleminde tapu harcı nın da ödenmesi gerekiyor. Peki, tevhid işleminde tapu harcı nasıl hesaplanır? Ödenecek tevhid işlemi masrafı şu şekilde hesaplanıyor.


Tevhid işleminde tapu harcı hesaplama

Tapu ve kadastro 2014 döner sermaye fiyat listesinde yer alan bilgilere göre tevhid masrafı 112,00 TL olarak belirleniyor.


İşlem için taşınmazın yüz ölçümüne ve yöresel katsayıya bakmaksızın (n-1) x 112,00.TL formülü üzerinden hesaplanan döner sermaye ücreti tahsil edilir. (n = Birleşen Parsel Sayısı) 


Örnek:

İki parsel birleşecekse bu işlemin masrafı yukarıdaki formül ile hesaplarsa; (2-1)x 112,00 TL= 112,00 TL oluyor. 


Üç parsel birleşecek ise hesap şu şekilde yapılıyor:

(3-1)x 112,00 TL

2 x 112,00 TL = 224,00 TL


YARGI KARARI VE 43.no’lu TEBLİĞ

İfraz ve Tevhit Harcının Arsa değeri olarak gösterilen miktar üzerinden alınması gerekeceği Arsa üzerindeki tesislerin değerini de kapsayan miktar üzerinden Harç tahakkuk ettirilmesinde isabet bulunmadığı hakkında  bir karar da ,


Uyuşmazlık; yükümlü şirkete ait arsa için yapılan ifraz ve tevhit sonu cunda bu işlemlere tabi tutulan fabrika arsası ve üzerindeki tesisler için beyan olunan Emlak Vergisi değeri üzerinden alınan ifraz ve tevhit harcının terkini isteği ile açılan davanın; gerek 492 sayılı Harçlar Kanununda gerekse buna bağlı tarifede, ifraz ve tevhit işlemlerinde ifraz ve tevhide tabi tutulan arsa üzerinde bina bulunması halinde arsa ile binaların birlikte değerinin mi, yoksa sadece arsa değerinin mi harca esas alınacağı hususunda bir açıklamanın bulunmadığı, ancak tevhit ve ifrazı yapılan taşınmazın arsa olduğu ve binanın tevhit veya ifrazına olanak bulunmadığı cihetle, sadece arsanın kayıtlı değeri üzerinden harç alınması gerektiği, davacı şirketin Emlak Vergisi Beyannamesinde fabrika arsası üzerinde mevcut bina ve tesislerin de değerini beyan ettiği ve bu değerler toplamı üzerinden Emlak (bina) vergisi ödediği,


aynı beyannamede bu binalara ait arsanın asgari değerinin ... lira olarak beyan edildiği, bu durumda ifraz ve tevhit harcının arsa değeri olarak gösterilen bu miktar üzerinden alınması gerekirken, arsa üzerindeki tesislerin değerini de kapsayan ... lira üzerinden harç tahakkuk ettirilmesinde isabet bulunmadığı gerekçesiyle kısmen kabulüne ve harcın ... lira üzerinden hesaplanarak alınmasına ilişkin Vergi Mahkemesi kararının bozulması isteğinden ibarettir. Temyiz edilen Vergi Mahkemesi kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama

Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına karar verildi. (Dokuzuncu Daire-1986 karar yılı-kararno:3634-) 


23 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 2535 Maliye Bakanlığından: Harçlar Kanunu Genel Tebliği Seri No:43’e göre


02.01.2004 gün ve 25334 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1.1.2004 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5035 sayılı Kanun ile 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi ve mükerrer 138 inci maddesinde değişiklik yapılmış, Kanuna Ek Madde 1 eklenmiş ve ayrıca Kanuna ekli (1), (2), (4), (6), (7), (8) ve (9) sayılı tarifelerde değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişikliklerle ilgili açıklamalar aşağıda belirtilmiştir.


I-492 SAYILI HARÇLAR KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER


A- 123 üncü maddede yapılan değişiklikler


5035 sayılı Kanunun 31 inci maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin son fıkrası,


"Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler harca tabi tutulmaz." şeklinde değiştirilmiştir.


Yapılan düzenlemeye göre, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş ve sermaye artırımı ile ilgili işlemleri ayrıca, bankaların, yurt dışı kredi kuruluşlarının ve uluslararası kurumların kullandıracakları her türlü kredilerin temini ve bu kreiler nedeniyle kredi kuruluşlarına karşı verilecek teminatlar ve alınan bu kredilerin geri ödenmesi saflasında geri ödemeye ilişkin işlemler harçtan müstesna tutulacaktır.


Ayrıca 2010 Yılı Harçlar tarifesine göre, (4 sayılı Tarife)


6.


a) İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 9,9)

b) (5831 sayılı Kanunun 7′inci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 9,9) (Binde 9,9)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 3,96)


harç alınacağı hükme bağlanmıştır.


III.SONUÇ

Kuşkusuz yatırım kararı verirken işletmeler ve yöneticileri geleceğe dönük sayısız projeksiyonlar yaparlar.İleriyi görebilmek adına yapılan çalışmalarda, kanaatime göre en fazla unutulan yada göz ardı edilen konulardan birisi de Yerleşkeler ve hasıl olabilecek Arsa Birleştirmeleridir.


Arsa birleştirmesi yapacak olan işletmelerin Harç muafiyeti konusunda öncelikle bağlı bulundukları Vergi dairesi Müdürlüklerine müracaatla izahat almaları ve konunun önemine binaen bir Özelge ile çözüme gitmeleri yerinde olacaktır.


Tapu ve kadastro 2014 döner sermaye fiyat listesi!


Geri Dön