Eğitim

Tezsiz yüksek lisans yapmak isteyenler için ALES gerekli mi sorusu cevaplandı! İşte detaylar!

Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra, akademik kariyerde ilerlemek ve not ortalaması iyi olan öğrenciler yüksek lisansa yönelmektedirler. Yüksek lisans, tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olarak ikiye ayrılmaktadır. Peki tezsiz yüksek lisans için ALES gerekli mi? İşte bu sorunun yanıtı…Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerine başlamak için gerekli olan ALES, her yıl dönemsel olarak 3 kez yapılan bir sınavdır

Tezsiz yüksek lisans için ALES'in gerekli olup olmadığı pek çok lisans mezunu tarafından merak ediliyor. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerine başlamak için gerekli olan ALES, her yıl dönemsel olarak 3 kez yapılan bir sınavdır. Lisans mezunlarının girebildiği bu sınav, lisans üstü eğitim için gereklidir. Ancak tezsiz yüksek lisans için ALES şartı değişmektedir. 

Tezsiz Yüksek Lisans eğitiminde ALES şartı var mıdır?

Tezsiz Yüksek Lisans eğitimi için ALES şartı yoktur. Ancak bazı üniversite kurumlarında bu şart değişebilir. Dolayısıyla bazı üniversitelerde Tezsiz Yüksek Lisans’ta ALES şartı söz konusu olabilir. ALES şartında üniversiteye göre daha düşük bir puan da kabul edilebilir. Bu nedenle Tezsiz Yüksek Lisans için başvurulan üniversitelerin şartları dikkate alınmalıdır. ALES şartının olup olmadığı bilgisine  ilgili üniversitenin resmi internet sitesinde veya eğitim birimlerinden ulaşılabilir. 

ALES şartı olmayan bölümler 

Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programlarında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, ALES şartının olduğunu açıklayarak Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Ancak 2020 Haziran itibariyle bazı bölümlerde ALES şartı aranmamaktadır. Tıpta Uzmanlık, Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık, Diş Hekimliğinde Uzmanlık, Eczacılıkta Uzmanlık, Sanatta Yeterlik ve Doktora mezunları ALES'ten muaftır. Aynı zamanda tezsiz yüksek lisans programlarında da ALES şartı bulunmamaktadır.

Meslek Yüksekokulları için de 21 bölüm dahilinde ALES şartı aranmamaktadır. Bu bölümler arasında Aşçılık, Deri Teknolojisi, Atçılık ve Antrenörlüğü, Deri Konfeksiyonu, Endüstriyel Cam ve Seramik, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümleri vardır. Aynı zamanda Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi, Doğal Yapı Taşları Teknolojisi, Geleneksel El Sanatları, Otobüs Kaptanlığı, Kozmetik Teknolojisi, Sualtı Teknolojisi gibi bölümler de yer almaktadır. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, Oto Boya ve Karoseri mezunları için de ALES şart değildir. 

ALES başvuruları ne zaman? ALES sınav tarihleri açıklandı mı?

Biruni Üniversitesi mart ayında akademik başvuru ilanı yayımladı! İşte o ilanda yer alan başvuru şartları neler?Temmuz zamlı memur maaşları kaç TL olacak? Hemşire, polis, öğretmen maaşları bir bir hesaplandı! Son dakika rakamlar!