02 / 05 / 2024

The Economist’ten dolar ve faiz tahmini! 1 dolar 30 TL mi olacak? Bugün dolar ne kadar?

The Economist’ten dolar ve faiz tahmini! 1 dolar 30 TL mi olacak? Bugün dolar ne kadar?

İngiliz The Economist dergisi Türkiye'nin ekonomik hamlelerini değerlendiren analizde dolar ve faiz konusunda beklentilere değindi. 



Sözcü'de yer alan detaylara göre, İngiliz The Economist dergisinde paylaşılan "Türkiye'nin tuhaf ekonomik deneyi yeni bir aşamaya giriyor. Recep Tayyip Erdoğan daha ne kadar dayanabilir?" başlıklı raporda dolar ve faiz konusunda beklentilere değinildi.

Seçimlerden sonra Türkiye ekonomisindeki olası gelişmeler, uluslararası basında geniş yer almaya devam ediyor.

“Türkiye’nin tuhaf ekonomik deneyi yeni bir aşamaya giriyor. Recep Tayyip Erdoğan daha ne kadar dayanabilir?” başlıklı değerlendirmede Erdoğan’ın tekrardan seçilmesinin yatırımcıları şaşırttığı ve Türkiye’nin ekonomik problemlerini derinleştirdiği kaydedildi ve eksi reel faiz politikasının daha ne kadar devam ettirebileceği sorgulandı.

The Economist’ten dolar ve faiz tahmini! 1 dolar 30 TL mi olacak? Bugün dolar ne kadar?

DOLAR İÇİN 30 TL TAHMİNİ GELDİ!

Son iki haftada Türk Lirasının dolar karşısında yüzde 5 değer kaybettiği, Merkez Bankası (TCMB) döviz rezervlerinin ekside olduğu vurgulanan yazıda, hükümetin para birimini destekleme girişimlerine rağmen bazı ekonomistlerin sene sonuna kadar dolar/TL’nin 30 seviyesine ulaşabileceğini düşündüğü aktarıldı.

“Bu tür zorluklar, eksantrik para politikasının belirtileridir” denilen yazıda, 2021 yılında enflasyonist baskılar karşısında dünyanın her yerinde merkez bankalarının faiz artırdığı fakat Türkiye’de faizlerin düşürüldüğü, son olarak TCMB politika faizinin yüzde 8,5’e kadar indirildiği, resmi enflasyonun geçen senede yüzde 86’ya kadar çıkarttığı, daha sonra enerji fiyatlarındaki düşüş, döviz piyasasına müdahaleler ve baz etkisiyle enflasyonun yüzde 44’e gerilediği anımsatıldı.

Peki ekonominin başına Mehmet Şimşek'in gelmesi dolar kuruna nasıl yansıdı? Bolar bugün ne kadar?

DOLAR NE KADAR? KAÇ TL?

Dolar/TL kuru alış fiyatı 21,080 TL'den alınıp, 21,150 TL'den satılıyor. Aynı dakikalarda euro/TL kuru ise 22,508 liradan alınıp 22,634 liradan satılıyor. Euro dolar paritesi ise 1,0702 bandında hareket ediyor.
 

Benzin, motorin, LPG'ye yeni zam ya da indirim yapıldı mı? Haziran 2023 il il litre fiyatlarına aman dikkat! 

Altın fiyatlarında son dakika bombası! 1 gram bile altınınız varsa şimdi rakamlara bakın! 4 Haziran 2023 altın fiyatları

 


Geri Dön