06 / 05 / 2024

Three Gorges Barajı, 15 nükleer kadar güç sağlayacak!

 Three Gorges Barajı, 15 nükleer kadar güç sağlayacak!

Dünyanın en büyük barajı olan Çin’deki Three Gorges Barajı, son jeneratörün de devreye girmesi ile 15 nükleer reaktöre eşit güç sağlayacak



Çin'in en büyük nehri Yantze üzerinde yer alan Three Gorges Barajı, 32. jeneratörün de devreye girmesi ile 15 nükleer reaktöre eşit güç sağlayacak ve toplam yıllık elektrik üretim kapasitesi 22.5 milyon kilovata ulaşacak.


Çin'de sık sık yaşanan şiddetli yağışlar sonrası Yantze nehrinin taşması ile oluşan sel baskınlarını önlemek için tasarlanan Three Gorges, dünyanın en büyük barajı.


Bu hafta Çin’de yaşanan şiddetli yağış nedeniyle barajın tüm jeneratörleri devreye sokuldu. Baraj haznesine saniyede 70 bin metreküp su birikirken, en az 26 bin metreküpü tutuldu ve barajın kapaklarından saniyede yaklaşık 43 bin metreküp su bırakıldı. Böylece dünyanın en büyük kapasiteli temiz enerjisi de üretilmiş oldu.


Baraj; elektrik üretme, selleri önleme, taşımacılık, turizm, ekolojik koruma, çevre temizliği ve sulama gibi çok sayıda fonksiyonu gerçekleştirmek için kullanılıyor.


Barajın yapımı ile su seviyesinin yükselmesi ve bundan dolayı bölgedeki doğal dengenin değişmesi nedeniyle 1.4 milyondan fazla kişi başka yerlere göç etmek zorunda kalmıştı.


1993 yılında proje çalışmaları başlayan ve 2003 yılında devreye giren barajın, toplam 22.5 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor.

NTV


Geri Dön