06 / 05 / 2024

Ticaret Bakanı Bolat açıkladı! Fırsatçılara resmen ceza yağdı!

Ticaret Bakanı Bolat açıkladı! Fırsatçılara resmen ceza yağdı!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılının başından bu yana toplam 176 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulandığını, otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaçlar kapsamında vatandaşları mağdur edenlere uygulanan para cezasının da 361 milyon TL'ye ulaştığını kaydetti.



Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Bakanlık görev ve yetki alanı çerçevesinde yapılan düzenlemelerle, iç ticarette adil, şeffaf ve rekabetçi bir piyasa yapısını sürdürülebilir kılmayı ve fiyat istikrarına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Yaptığı açıklamada bu kapsamda, otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadeleye kararlılıkla devam ettiklerine değinen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, vatandaşlara yönelik haksız uygulama ve aldatıcı reklamlara ilişkin tüketicileri koruyucu tedbirler aldıklarına değindi.

Ticaret Bakanı Bolat yaptığı açıklamada denetimlere de aralıksız olarak devam ettiklerine değinerek, "Biz Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu eliyle idari yaptırımları gecikmeksizin uyguluyoruz. Perakende ve elektronik ticarette de özellikle KOBİ'lerimizi korumaya ve haksız ticari uygulamaları ortadan kaldırmaya yönelik şekilde önemli düzenlemeleri de hayata geçirdik. Vatandaşımızı mağdur edenlere fırsat vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum." dedi.

Ticaret Bakanı Bolat açıkladı! Fırsatçılara resmen ceza yağdı!

Gıda ve market denetimleri

Bakan Ömer Bolat ayrıca yaptığı açıklamada vatandaşları haksız uygulamalardan korumak amacıyla sürdürülen gıda ve market ürünlerine ilişkin denetimler dahilinde Bakanlık bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme ve Reklam kurullarınca cezalar uygulandığını da anımsattı.

Ömer Bolat şöyle konuştu: "Gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş fiyat uygulamaları kapsamında 86 milyon Türk Lirası, tüketici mevzuatına aykırılıktan dolayı 47 milyon Türk Lirası, aldatıcı reklamlar nedeniyle 43 milyon Türk Lirası olacak şekilde 2023'de toplam 176 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulandı. Ayrıca buna göre, 2023 yılında otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddeleri dahilinde vatandaşları mağdur edenlere uygulanan para cezası toplam 361 milyon TL'ye ulaştı."

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada iç ticaretle ilgili olarak yapılan muhtelif düzenlemelerle de ilgili konuşan Bakan Bolat, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'daki değişiklikle elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar için net işlem hacmi ile işlem sayısı kriteri göz önüne alınarak küçük ölçekli ve e-ticarete yeni başlayan işletmelerin haksız rekabet koşullarından korunmasına çalışıldığını kaydetti.

Ticaret Bakanı Bolat açıkladı! Fırsatçılara resmen ceza yağdı!

Bakan Ömer Bolat ayrıca açıklamasında Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile alışveriş merkezlerinin ortak giderlerinin paylaşımı ile ortak gelirlerin kullanımının adil bir zemine oturtulmuş olduğunu ve söz konusu bu süreçlerin bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenmesine yönelik düzenleme yapıldığını kaydetti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıklamasında bu sene "Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun"da değişiklik yapılarak, toptancı hallerinde tahsis hakkı bulunan iş yerleri için 12 senelik kira süresinin 18 seneye çıkarıldığını, kira ücretlerinin artışından kaynaklı sebze ve meyve fiyatlarında oluşması muhtemel artışların önüne geçilerek enflasyonla mücadeleye katkı sağlandığını da bildirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön