28 / 04 / 2024

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Konut alım ve satımlarında yeni dönem başlıyor...

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Konut alım ve satımlarında yeni dönem başlıyor...

Konut almak ya da satmak isteyen vatandaşlar için açıklamalar Ticaret Bakanlığı'ndan geldi. Konut satışlarında yeni düzenlemeye geçildiği kaydedilen herkesin bu kurallara göre satış işlemlerini yapması gerektiği açıklandı. İşte haberin detayları...



Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında gerçekleşen değişiklikler doğrultusunda da konut alım ve satım işlemlerinde yeni düzenlemeler yapıldığı belirtildi. Buna göre, "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı" uygulanırken taslak kapsamnda ticari sektörde yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve sektörü temsilcilerin talep ve beklentilerinin karşılanması hedefleniyor.

MESLEKİ DENEYİM ŞARTI KALDIRILIYOR

ekonomist.com.tr yer alan detaylara göre; yapılan açıklamalar kapsamında da taşınmaz ticaretinde yeni düzenlemeler kaydedildi. Taslak ile beraber yer alan taşınmaz ticaretinde faaliyet gösteren yada göstermek isteyen emlak firmalarıan yetki belgesi zorunluluğu getiriliyor. Yetki belgesi için talep edilen şartlarında yapılan düzenleme ile birlikte mesleki deneyim şartının kaldırılacağı ve gerekli diğer koşulları taşıyan emlak şirketlerinin yetki belgesiz çalışmalar göstermelerinin önüne geçileceği amaçlanmaktadır.

Taşınmaz satışına yönelik yapılan düzenleme ile birlikte elektronik ortamda sağlanan gerçek veya tüzel kişilerin aynı konut için farklı fiyat vermesinin de önüne geçiliyor. Düzenleme kapsamında ilanların fiyat rekabetinin önüne geçilmesi ile birlikte sektörde adil bir rekabet ortamının oluşması amaçlanmaktadır.

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Konut alım ve satımlarında yeni dönem başlıyor...

TASLAKTA HANGİ KURALLAR YER ALIYOR?

Yeni düzenleme doğrultusunda internet ortamındaki ilanlara ilişkin yükümlülüklerde düzenlemeler yapılmaktadır. Başkasına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin aynı yere ilişkin farklı fiyat girmesinin önüne geçiliyor. Sektörde yer alan spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan platformdaki ilanların bilgi kirliliğine yol açmaması amaçlanmaktadır. Kurallar dışındaki ilanlara yönelik kanunlarda bulunan ifadelerin suç niteliğinde olduğu belirtilerek farklı miktarlarda para cezaları uygulanacak kaydedildi.

Öte yandan, yetki belgesi verilme şartlarından "kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması"na ilişkin kural, "kasten işlenen suçlardan dolayı toplam 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması" şeklinde değiştirilecek. Yetki belgesi bulunmaksızın taşınmazlarda ticari faaliyet yürütenler hakkında idari para cezası uygulanacak. Cezai işlemler il müdürlükleri tarafından işleme alınacak.

Ev alıp kiraya vermek mi? Yoksa paranızı faize yatırıp yüksek aylık getirisi sağlamak mı? 

Konut satışında karmaşa! Kıbrıs’ta hangi ülke vatandaşları mülk alıyor?

İstanbul Fikirtepe’de 11 bin bağımsız bölüm yükseliyor!

Konut ve devre mülk ilanları üzerinden ev sahiplerine ulaşan dolandırıcılardan yabancı yatırımcı tuzağı!


Geri Dön