17 / 09 / 2024

Ticaret Bakanlığı’ndan mevzuata aykırı konut ilanlarına 126 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanlığı’ndan mevzuata aykırı konut ilanlarına 126 milyon TL ceza!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı, mevzuata aykırı konut ilanlarına 126 milyon TL ceza uyguladı. İşte konu ile ilgili detaylar...





Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında ilan platformlarına getirdiği 'yetki doğrulama' uygulaması, 15 Eylül tarihi itibarıyla emlak ilanları için resmen devreye alındı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre yetki doğrulaması uygulaması ile ilan platformlarındaki emlak ilanları yalnızca taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin 1'inci ve 2'nci derece kan hısımları ya da eşi ile taşınmaz sahibi tarafından Elektronik İlan Doğrulama Sistemi üzerinden yetkilendirilen 'yetki belgeli' emlak işletmelerince verilebilecek. Emlakçılık yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı alınması gerekli olan taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri tarafından ilan girişi yapılamayacak.

Ticaret Bakanlığı’ndan mevzuata aykırı konut ilanlarına 126 milyon TL ceza!


DOĞRULANMIŞ İLANLARDA 'EİDS' LOGOSU BULUNACAK

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi  yetki doğrulama uygulamasında 15 Eylül-31 Aralık 2024  tarihleri arasında bir geçiş süreci yaşanacak. Söz konusu bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak fakat yetki doğrulaması yapılmış ilanlarda Elektronik İlan Doğrulama Sistemi logosu yer alacak. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla da yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek biçimde uygulama tamamen devreye alınacak.

158 BİN TL’YE KADAR PARA CEZASI KESİLECEK

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Ticaret Bakanlığı bundan sonraki süreçte emlak ilanlarını sıkı takip edecek. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin tamamen devreye alınması sonrasında, mevzuata aykırı biçimde yayınlanan her bir ilan için 15 bin 846 TL’den 158 bin 460 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. Söz konusu bu ceza tutarları 2025 yılında yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

Ayrıca tüm bunların dışında diğer bir taraftan, bugüne kadar emlak ilanlarında manipülatif fiyat artışı yaptığı belirlenmiş olan, yetki belgesiz olarak taşınmaz ticareti faaliyeti yürüten veya yönetmeliğe aykırı şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilmiş olan toplam 2 bin 36 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 126 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulandığı belirtildi. 

 

Tunceli depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür’den açıklama geldi: Deprem bekliyoruz, endişelendik!

Kiralananın geç tahliyesi sebebiyle tazminat! Kiracılar dikkat! Bu parayı ödemek zorundasınız..:

Gazeteci Fatih Portakal'dan asgari ücret zammı açıklaması: Yüzde 65'e kadar yükselebilir! 


Geri Dön