30 / 04 / 2024

Ticari gayrimenkul pazarında yedek kurşun şart!

Ticari gayrimenkul pazarında yedek kurşun şart!

Esas Gayrimenkul 2020'ye kadar 10 AVM'ye ulaşacak. Piyasaların zorluğundan bahseden Esas Gayrimenkul CEO'su Köseoğlu, "Ticari gayrimenkul pazarında yatırımcı olmak isteyenlerin en az yüzde 50 sermaye koyarak yola çıkmalı ve yüzde 10 sermaye kadar da yedek kurşunu olmalı." dedi.



Esas Gayrimenkul "Burda" markalı AVM yatırımlarına devam ediyor. Şirket ticari gayrimenkul odaklı büyüyor. Balıkesir,  Adana  ve Lüleburgaz’da 300 milyon dolar yatırım yaptığı ‘Burda’ markalı 3 alışveriş merkezini açacak. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Esas Gayrimenkul CEO’su Kazım Köseoğlu,Ankara, İstanbul ve İzmir’de yatırım planlamadıklarını ve odaklarında Anadolu illeri olduğunu söyledi.  Köseoğlu, "2020’ye kadar 10 alışveriş merkezine ulaşacağız. 3-4 yıl içinde de şirketi halka açacağız" dedi.
 

"Tüm süreci biz yönetiyoruz"

Köseoğlu, arsa alımı, inşaat ve kiralama dahil tüm süreci kendilerinin yönettiğini ifade etti. Köseoğlu, "Nisan ayında Lüleburgaz’daki ‘39 Burda’yı açıyoruz. 30 bin metrekare kiralanabilir alan için 50 milyon dolar yatırım yaptık. Ekimde Balıkesir’de 45 bin metrekare kiralanabilir alanı olan ve 100 milyon dolar yatırıma sahip AVM’miz ‘10 Burda’ kapılarını açacak. Adana için de 150 milyon dolar yatırım yaptık ve ‘01 Burda’nın açılışı kasımda yapmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu. 

 

Ticari gayrimenkul pazarında yedek kurşun şart!


AVM sayısı 7'ye çıkacak

Esas Gayrimenkul bu yıl 3 AVM daha açacak. Bölyecek AVM sayısı 7'ye çıkmış olacak. Köseoğlu, "Pazarlık ettiğimiz AVM’ler ve arsalar var. Anadolu’da üniversite şehirleri önceliğimiz. Rekabetin az olduğu yerde olacağız. Bir şehrin 5’inci, 6’ıncı AVM’sini yapmak istemiyoruz. Bu kaynak israfı. Yatırımcıya da katkısı yok.  Ankara   İzmir  İstanbul radarımızda yok. 2018 Türkiye için aktif ve agresif geçecek. Biz de büyümek için gaza basmaya devam edeceğiz. 2018-2020 arasında en az 200 milyon Euro yatırım yapacağız. 10 AVM’ye ulaştıktan sonra şirketi halka arz etmek ve düzenli temettü dağıtmak istiyoruz" dedi. 


Yedek kurşun şart

İstanbul'daki AVM pazarında rekabetin yoğun olduğunu ifade eden Köseoğlu, İstanbul'un Levet hattında 12 AVm olduğunu söyledi. Köseoğlu, "Bu kadar fazla AVM olursa en az biri ikisi başarısız olacak. İstanbul’da ana sorun sayısal fazlalık. Kimi illerde ise yönetim başarısızlığı öne çıkıyor. Ticari gayrimenkul pazarında yatırımcı olmak isteyenlerin en az yüzde 50 sermaye koyarak yola çıkmalı ve yüzde 10 sermaye kadar da yedek kurşunu olmalı. İyi günde sorun yok ama kötü günde sermaye yapısı çok önemli. Kiralar düşünce bankalar kredileri düşürmüyor ve cepten vermek zorunda kalıyorsunuz" dedi. Kurumsal olmayan firmaların zorlanacağı bir döneme girdiğimizi belirten Köseoğlu, “Biz de hata yapa yapa öğreniyoruz. Bu noktada tek AVM ya da tek ofisi olan için durum zor. Finansman da çok zorlaştı. Büyük kurumların kredi almada sorunu yok ama diğer yatırımcı için şartlar zor" ifadelerini kullandı.


En fazla sermaye gayrimenkule

Esas Gayrimenkul, Sabancı ailesi şirketlerinden biri. 2009'da kurulan şirket ve grubun bugün en fazla sermaye ve zamanı gayrimenkule ayırıyor. Köseoğlu, "Ali Sabancı ve Erhan Kamışlı gayrimenkulün her dakikasını yakından takip ediyor. Halka arz konusu da yönetimin ortak kararı" dedi.


Yurt dışında da büyüyecek

Köseoğlu, 2017’nin yurtdışı yatırımları için de aktif bir yıl olduğunu söyledi. Köseoğlu, "Yılın ilk çeyreğinde 200 milyon sterlin yatırımla İngiltere’de 3 AVM aldık. New York’ta 180 milyon dolara bir ofis yatırımı yaptık. Almanya’da 145 milyon Euro yatırımla bir ofis portföyü satın aldık. Hollanda’da ise 50 milyon Euro bedelle 25 bin metrekare kiralanabilir alanı olan ofis satın aldık. 2018’de de yurtdışında fırsatları kovalayacağız. Almanya ve Holanda radarımızda" dedi.


Geri Dön