21 / 05 / 2024

Ticari krediler hız kesti, bankalar tüketicilere yöneldi. Mevduatta yeniden faiz yarışı başladı!

Ticari krediler hız kesti, bankalar tüketicilere yöneldi. Mevduatta yeniden faiz yarışı başladı!

Merkez Bankası’nın aldığı makro önlemler nedeniyle bankalar ticari kredilerde frene basarken, tüketici kredilere ağırlık vermeye başladı. Sektörde bir taraftan da mevduat faizlerinde yeniden tırmanışlar gözleniyor.



MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELİYOR

Ticari krediler hız kesti, bankalar tüketicilere yöneldi. Mevduatta yeniden faiz yarışı başladı!

Bu önlemlerin ardından ticari kredi faizlerinde sert düşüşler yaşanırken, TL mevduat faizleri ise üzde 30’ lara kadar yükseldi. Turhan’ın haberine göre, Merkez Bankası’nın aldığı önlemler sonucu bankalar da tüketici kredilerine yöneldi. Türk Lirası mevduat faizlerini yükselten ancak ticari kredi faizlerini regülasyonlar nedeniyle çok fazla yükseltemeyen bankaların, görece daha yüksek faiz oranlarına sahip olan tüketici kredilerine yöneldiği belirtildi. İhtiyaç kredilerinde faiz oranları yüzde 30 seviyelerinde seyrediyor. Ticari kredi faiz oranı ise yüzde 13,02 seviyesinde bulunuyor.

Haberde, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizinin TCMB verilerine göre ortalama yüzde 24,02 olduğu göz önüne alınırsa, bankaların ticari kredi faizi mevduat faizinin 11 puan altında bulunduğu belirtiliyor.  13 Ocak itibariyle ise ihtiyaç kredi faizinin yüzde 29,97 seviyesinde bulunduğu belirtildi.

Haberde, şu tespitlere yer verildi: “Banka özelinde bakıldığı zaman ihtiyaç kredileri faiz oranları aylık yüzde 2,69’un üzerine çıkıyor. Bu da yüzde 32’nin üzerinde yıllık ihtiyaç kredisi faizlerinin bulunduğunu ve yine TL mevduat faizinin neredeyse 10 puan üzerinde ihtiyaç kredisi kullandırım imkanına bankaların olduğunu ortaya koyuyor.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön