30 / 04 / 2024

Ticari krediler hız kesti, bankalar tüketicilere yöneldi. Mevduatta yeniden faiz yarışı başladı!

Ticari krediler hız kesti, bankalar tüketicilere yöneldi. Mevduatta yeniden faiz yarışı başladı!

Merkez Bankası’nın aldığı makro önlemler nedeniyle bankalar ticari kredilerde frene basarken, tüketici kredilere ağırlık vermeye başladı. Sektörde bir taraftan da mevduat faizlerinde yeniden tırmanışlar gözleniyor.



Ticari kredilerde faiz oranları ve büyüme hızına getirilen kısıtlamalar nedeniyle bankalar, bireysel kredilerde yoğunlaşmaya başladı. Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredilerindeki büyüme hızı 13 Ocak haftasında 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 65,65’e ulaştı. Ticari krediler ise aynı dönemde yüzde 28,8 oranında büyüdü.

Ticari krediler hız kesti, bankalar tüketicilere yöneldi. Mevduatta yeniden faiz yarışı başladı!

Ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, bu eğilim özel bankalarda daha belirgin bir şekilde gözlendi.  Özel bankalarda tüketici kredileri yüzde 103,6 oranında büyürken, ticari kredi büyüme hızı yüzde 5,52 oldu. Kamu bankalarında ise tüketici kredileri yüzde 23,4 büyürken, ticari kredileri ise yüzde 56,7 büyüdü.

Turhan’ın haberinde, bankacılık sektöründe tüketici kredilerine olan yönelimin, yılın ikinci yarısından sonra gelen makro ihtiyati önlemler ile ilgili olduğu belirtildi. TCMB, Türk Lirası ticari kredi faizinin de yıllık bileşik referans oranın 1,4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredilerin yüzde 20'si, 1,8 katı üzerinde faizle kullandırılacak kredilerin ise yüzde 90'ı kadar bankalara menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirmişti. Ayrıca Türk Lirası mevduat oranı yüzde 60’ın altında kalan bankaların ek menkul kıymet tutma zorunluluğu da bulunuyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön