28 / 04 / 2024

Ticari kredilerde musluklar açılıyor! Yeni adım için düğmeye basıldı!

Ticari kredilerde musluklar açılıyor! Yeni adım için düğmeye basıldı!

Ticari kredilerde musluklar açılıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), daha önce ticari kredileri kısıtlamak için aldığı önlemleri gevşetmek amacıyla bir adım daha attı.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ticari kredilerde şirketlerin önünü açacak bir adım daha attı. BDDK eksik belge veya bağımsız denetim beyanı ile ilgili usulsüzlükleri gideren şirketlerin kredi kısıtlamasını kaldırma kararı verdi. Kararın ticari kredilerde gerileyen büyüme hızını artırması bekleniyor.

Dünya Gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre, BDDK’nın, son düzenlemesinde eksik belge veya bağımsız denetim beyanı ile ilgili usulsüzlükleri gideren şirketlerin kredi kısıtlamasına son verilecek. Öte yandan döviz pozisyonundan dolayı kredi alamayan şirketler, yabancı para pozisyonunu limitin altına indirmeyi taahhüt ederse kredi kullanabilecek. Konuya ilişkin görüşlerine başvurulan bankacılık kaynakları kararın ticari kredilere ulaşamayan işletmeler açısından olumlu olduğunu fakat kredi maliyetlerinin de aynı oranda arttığına dikkat çekiyor.

Kaynaklar ayrıca kararın son dönemde gerileyen ticari kredilerde büyüme hızını artırıcı bir etki yapmasını bekliyor. BDDK’nın işletmelerin finansa erişimini kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirdiği düzenlemeler iş dünyasında olumlu karşılansa da pratikteki yansımaları merakla bekleniyor. Uzun zamandır ‘kredi muslukları’nın kapatıldığından yakınan reel sektör temsilcileri, yeni düzenleme ile birlikte ek maliyetlere rağmen krediye erişimde rahatlama getireceğini düşünüyor.

Ticari kredilerde musluklar açılıyor! Yeni adım için düğmeye basıldı!

ŞEREF FARAT KREDİ MALİYETLERİ ARTSA DA ULAŞABİLMEK ÖNEMLİ

Hem kredi kullanıcılar hem de bankalar açısından çok zorlu bir süreç olduğuna dikkat çeken TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, şimdi yavaş yavaş alınan kararlarla sadeleşme, daha rasyonelleşmeye gidildiğine vurgu yaptı.

BDDK’nın son kararı da aslında kredi maliyetlerini arttırmakla beraber krediye ulaşmakta net maliyetlerini yapabilen, en azından maliyet yapmayı görebilen bankalar tarafından kredi kanalları biraz daha açılacağını söyleyen Farat,  "Bu kredi kanallarının açılmasına bir vesile olacak” dedi. 

Birçok firmanın döviz borçları sebebiyle tuttukları döviz nedeniyle kredi yasaklarına maruz kaldığını hatırlatan Fayat, nakit sorununun olduğunu kaydetti.

Özellikle yüzde 80-90 ithalata dayalı ihracat yapan sektörlerde bilançoları tutmadığı için krediye ulaşımın imkansız olduğunu belirten faryat, "Piyasa geneline baktığımız zaman Türkiye’nin aşağı yukarı yüzde 50’si ithalata dayalı bir ihracat modeli. Bundan sonrası için sadeleşme adına hem BDDK, hem de Merkez Bankası’nın hızlı adımlar atarak kredi kararlarının açılmasına destek olmasını bekliyoruz.” dedi.

Ticari kredilerde musluklar açılıyor! Yeni adım için düğmeye basıldı!

RAMAZAN KAYA: DÜZENLEMELERİN AYAĞI YERE BASMALI

Düzenleme yeni olduğu için sahada uygulanmasını görmek gerektiğini aktaran Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, uzun zamandır kredi muslukları kapalı olduğu için nakit akışında ciddi sorunlar olduğunu ve işletmelerin, nakite ulaşamadığı için ödemelerinde ciddi problemler yaşandığını kaydetti.

Hem kamuda hem de özel bankalarda maliyetin ciddi bir şekilde arttığını aktaran Kaya, "Bugün kamu bankalarında 35-40’lardan kredi alırken özel bankalarda 55’ten aşağı değil. Bunun yanında çok ciddi karsızlıklar var. Bu faiz oranlarıyla iş yapıp para kazanıp oranları ödemek kolay değil" diye ifade etti. 

Şu anki ana sorunları talepsizlik, karsızlık ve finansal sıkıntı olarak peş peşe sıralayan Kaya, “Son faiz artışlarıyla kur enflasyonun ciddi altında kaldı. 25-30 yıldır hiç yaşamadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Bu günlerin bir geçiş dönemi olduğunu düşünmek istiyoruz” vurgusu yaptı.

Kredi maliyetlerinin yüksekliğine vurgu yapan Kaya, bugün ihracatçı olarak minimum yüzde 25 faizle kredi alırken faizi kesilip verildiğini söyledi.

Yüzde 32’lere varan bir faiz oranıyla karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Kaya, "Kredi maliyetleri çok yüksek. Krediye ulaşım imkanları çok ciddi şekilde açılması lazım. Reytingi olan firmalar zaten bu kredilere ulaşabiliyor. Devletin mutlaka firmaları, farklı şekilde destekleyip krediye ulaşım imkanları yaratması lazım" diye belirtti.

Minimum 1 yıl geri ödemesiz olacak şekilde organize edilmesi lazım diyen Kaya, Düzenlemelerin somut bir şekle bürünmesi gerektiğini vurguladı.

ALİCAN DURAN: SAHADA GÖRMEMİZ LAZIM

BDDK’nın kararını piyasalar için olumlu bir adım olarak yorumlayan Kağıt Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, hangi şirketlerin muaf tutulacağını hangi kısıtlamalar kalkacağını pratikte bunları görülmesinin gerektiğine dikkat çekerek, "İyi niyetli bir uygulama olduğu kesin ama teorideki düzenlemeleri sahada da görmemiz lazım” dedi. 

Ticari kredilerde musluklar açılıyor! Yeni adım için düğmeye basıldı!

VEHBİ CANPOLAT: KREDİYE ERİŞİMİN ÖNÜ TIKANDI

İşletmelerin yabancı para nakdi varlıklarının Türk Lirası karşılığının 10 milyon liranın üzerinde olması durumunda kredi kullanma kısıtlamasının ihracatçı açısından koşulları karşılamadığını söyleyen Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat, bu kısıtlamanın krediye erişimin önünü tıkadığını aktardı.

Canpolat, “Örneğin firma olarak yaklaşık 80 milyon dolarlık yatırım yapıyorum ve bunun 40-50 milyon doları yurtdışından geliyor. Buna ‘senin 10 milyon doların var kredi veremem’ diyemezsin. Biz ana hammaddede dışa bağımlı bir ülkeyiz. Dış ticarete çalışan her firmanın hesabında 10 milyon lirayı aşan döviz bulunur" diye belirtti.

MUSTAFA BALKUV CİDDİ MALİYETLER VAR

Yaklaşık 13 aydır ihracatta kayıp veren triko sektöründe de finansmanla ilgili sıkıntılar meydaa gelirken Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı Mustafa Balkuv, yeni düzenlemeyi ‘uygulamada görmemiz lazım’ şeklinde değerlendirdi.

Düzenlemelerle birçok şeyin vaat edildiğini ama ulaşılmasının mümkün olmadığını söyleyen Balkuv, şirketlerin ayakta kalmak uğruna zararına çalıştıklarını aktararak, "Şirket kapatmak da daraltmak da kolay değil ciddi maliyeti var. Yani şirketlerin ne kapatmaya ne daralmaya gücünün kalmadığı bir dönem yaşıyoruz" dedi.

Şirketlerin her şeye rağmen üretmek, ayakta kalmak gayreti içerisinde olduklarına vurgu yapan Balkuv, Hal böyleyken 10 TL borcu varsa şirket para kazanmaya devam etmek adına 10 TL daha borç alıyor.

Borç 20 TL oluyor. Hiçbir ticari kuruluşun para kazanmadan 13 ayakta kalması mümkün değil.” diye belirtti.

Türkiye’nin üretim ve ihracata en fazla ihtiyacı olan bir dönem yaşadığını söyleyen Balkuv, bunun için de ihracatçıları daha uygun maliyetli kredilerle desteklenmesi gerektiğini aktardı. Sanayicinin alacağı kredilerle borcun üzerine borç ekleyeceğini kaydeden Balkuv, bu nedenle ödenebilir maliyetlerle kredi açılması gerekliliğine dikkat çekti.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den son dakika uyarısı geldi: Daha güçlüleri geliyor!

Sağlık Bakanlığı resmen duyurdu! Dev sürekli işçi alımları başlıyor! Mülakat yok, KPSS şartı yok!

Mutfaklara resmen ateş düştü! İşte son dakika Aygaz, İpragaz, Bizimgaz Eylül 2023 fiyatları!


Geri Dön