18 / 05 / 2024

Scaina : Küresel satışların yüzde 10' u Türkiye'de olursa fabrika kuracak!

 Scaina : Küresel satışların yüzde 10' u Türkiye'de olursa fabrika kuracak!

İsveçli ticari araç üreticisi Scania, geçen yıl tüm dünyada 80 binin üzerinde araç sattı



Faaliyette bulunduğu pazarlar içinde 7. büyük satış hacmine sahip olduğu Türkiye'de ise 3 bin adede yakın satış gerçekleşti. Scania'nın genel merkezinde Türk gazetecilerin sorularını cevaplayan İcra Kurulu Başkan Vekili Martin Lundstedt, Türkiye'deki pazar payından ve bölgede taşıdığı büyük potansiyelden memnun olduklarını söyledi. Martin Lundstedt, "Türkiye piyasasına tüm gücümüzle girmeye çalışıyoruz. Şu an gündemimizde olmasa da eğer Türkiye'deki satışımız toplam satışımızın yüzde 10'u civarına gelirse burada da fabrika açabiliriz." dedi.


Şirketin halen İsveç, Hollanda, Polonya, Brezilya, Fransa ve Arjantin'de fabrikaları bulunuyor. 100'den fazla ülkede pazarlanan Scania markalı ağır vasıta, otobüs, endüstriyel ve deniz motorları küresel krizin etkisiyle 2009'da yıllık 40 binlerin altına inmişti. 10 yılda bir ticari araç sektöründe buna benzer düşüş yaşanmasının normal olduğunu anlatan Lundstedt, "Satışlarımız son iki yıldır yeniden yükselme eğiliminde. Önümüzdeki 5-6 yıl içinde yılda 150 bin ağır ticarî araç satmayı hedefliyoruz." diye konuştu. Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü Tolga Senyücel ise 2012 yılı ağır ticari araç pazarı hakkında beklentileri karşıladığı değerlendirmesinde bulundu. 


Türkiye'de yıl sonuna kadar 16 ton ve üzeri toplam araç satışlarının 25 bin adet seviyesinde gerçekleşeceği tahmininde bulunan Senyücel, "Scania olarak yüzde 8-9'luk pazar payı ve yaklaşık 2 bin-2 bin 200 adet civarında araç satışı ile toplam pazarda 3. sırada yer almayı hedefliyoruz." dedi. Scania'nın Türkiye pazarında en çok çekici satışı gerçekleştiren 2'nci marka olduğu bilgisini veren Genel Müdür, şirketin Türkiye hedefleri konusunda, "Bu konumumuzu da sürdürmeyi hedefliyoruz. Türkiye ekonomisinde özellikle hızla devam eden inşaat, altyapı ve kamu yatırımlarının sektörümüze olan etkisiyle, pazardaki talebin olumlu yönde seyredeceğini ve Türkiye'nin Avrupa'nın ilk 4 ağır ticari araç pazarından birisi olmayı sürdüreceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.


Zaman



Geri Dön