26 / 11 / 2024

TİKA'dan Somali'ye kadım doğum ve çocuk hastanesi!

TİKA'dan Somali'ye kadım doğum ve çocuk hastanesi!

Somali'nin başkenti Mogadişu'da, Yardımeli Derneği tarafından inşa edilen ve tıbbi donanımını TİKA'nın sağladığı kadın doğum ve çocuk hastanesi, Başbakan Yardımcısı Kaynak tarafından hizmete açıldı




Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Somali'nin başkenti Mogadişu'da kadın doğum ve çocuk hastanesini hizmete açtı. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda, Kenya ve Somali'yi kapsayan Doğu Afrika ziyaretine kendisine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Yardımeli Derneği tarafından inşa edilen ve tıbbi donanımını Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) sağladığı kadın doğum ve çocuk hastanesinin açılışını gerçekleştirdi.


Hastanenin açılış töreninde konuşan Kaynak, 2011 yılında Somali için acil insani yardım çağrısı yapıldığında yardım elini ilk Türkiye'nin uzattığını söyledi.


Binali Yıldırım'ın Başbakanlığında kurulan yeni hükümetin ilk toplantılarında, kardeş ülkelere insani yardımların artırılması kararı alındığını belirten Kaynak, "Türkiye hükümeti olarak TİKA ve Kızılay gibi kurumlarımızla, Yardımeli Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile Somali'ye milyonlarca dolar yardımda bulunuyoruz. Bundan sonra da Somali’nin yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, hastanenin hizmete açılmasında emeği geçenlere ve TİKA Başkanı Serdar Çam'a teşekkür etti.


Hastanenin açılış törenine Somali Başbakanı Ömer Abdiraşid Ali Şarmarke, TİKA Başkanı Serdar Çam, Yardımeli Derneği Başkanı Sadık Danışman ve dernek yetkilileri ile Somalililer katıldı.


- Hastanenin kapasitesi TİKA tarafından artırıldı

Yardımeli Derneği tarafından Somali'nin başkenti Mogadişu'da inşa edilen kadın doğum ve çocuk hastanesinin kapasitesi TİKA tarafından artırıldı.


Proje kapsamında TİKA tarafından hastanenin tıbbi ünitelerinin ihtiyacı olan genel cerrahi ekipman seti, sezaryen ameliyathane ekipmanları, jeneratör, anestezi cihazı, jinekolojik muayene koltuğu, ameliyathane ekipmanları, ultrason cihazı ve benzeri hastane ekipmanlarından oluşan toplam 57 kalem tıbbi malzeme temin edildi.


Hastanenin idari ve hizmet servislerinin ihtiyacı olan kamera sistemi, kayıt cihazı, masaüstü bilgisayar, internet santrali, telefon santrali, büro mobilyaları ve benzeri 43 kalem malzeme de TİKA tarafından sağlandı.


- Somali'de doğan her bin bebekten 180'i yaşamını yitirdi

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı rapora göre, dünyada çocuk ölümlerinin en sık yaşandığı ülkenin Somali olduğu bildirildi.


Raporda, Somali'de 5 yaş altı çocuklar arasındaki ölüm oranının diğer ülkelerden daha yüksek olduğu belirtiliyor.


Rapora göre, geçen yıl Somali'de doğan her bin bebekten 180'i yaşamını yitirdi. Uzmanlar, ülkedeki kıtlık felaketi ve salgın hastalıklar yüzünden çocuk ölümlerinin daha da arttığını belirtti. Somali'de ülke nüfusunun yüzde 70'den fazlasının temiz suya erişimi olmadığı ifade edildi.


Ölümlere en çok kızamık, zatürre ve ishal gibi hastalıklar sebep oluyor.


Somali'nin başkenti Mogadişu'da eskiden atık toplama ve çöp merkezi olarak bilinen arazide Yardımeli Derneği tarafından inşa edilen hastane, tam donanımlı doğum üniteleri ve modern tıbbi donanımıyla 100 yatak kapasiteli olarak hizmet verecek.


- Hastaneye ulaşım için asfalt yol yapıldı

TİKA tarafından Yardımeli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla Mogadişu şehir merkezinden hastane yerleşkesi içine kadar asfalt yol yapılarak, güneş enerjisi panelli gece aydınlatma direkleri ile yol aydınlatıldı.


Yol ve aydınlatma direkleriyle hastaneye ulaşım kolaylaştırıldı ve güvenli hale getirildi.


TİKA ve Yardımeli Derneği işbirliğinde yürütülen proje kapsamında, hastane bahçesine çocuk parkı kurulması çalışmalar ise sürdürülüyor.


Somali'de 2011 yılında doğrudan acil insani yardımlar ile başlayan TİKA faaliyetleri, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi, kültürel ve eğitsel altyapıların desteklenmesi, üretim sektörlerini geliştirmeye yönelik teknik donanım desteği ve kapasite artırım projeleri, sağlık ve tarım alanları başta olmak üzere mesleki eğitim ve teknik işbirliği programları ile çeşitlenerek devam ediyor.




AA




Haber  Ankara  Başkent Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ortaklaşa Gazze'ye hastane ve konut yapıyor. İsrail saldırılan sonucu yıkılan hastane ve evler yeniden inşa edilerek mağdur olan halkın sorunları giderilmeye çalışılıyor. TİKA. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'ııın, 2011 yılında yapımına başlanılan hastanenin 2 senede bitmesi gerekirken İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle bu süre 4 seneye çıktı. Bir yıllık onarım süresi kalan hastanenin tıbbi cihazların da temin edilmesiyle yapımı tamamlanacak. Haziran ayı sonunda bazı firmaların ihaleye girerek cihazlar temin edilebileceği bekleniyor. 23 bin metrekare üzerine inşa edilen hastane 180 yataklı hastayı tedavi edebilecek. 


Gazze İslam Üııiversitesi'ne bağlı eğitim ve araştırma hastanesi olarak geçen bu hastanede tüm birimler bulunacak ve her hasta tedavi edilebilecek. Hastanenin tamamlanmasının ardından Filistin dışına tedavi amaçlı hasta gönderilmeyip, burada bulunan ekipmanlar sayesinde hasta tedavi edilebilecek. Öncelik Türkiye olmak üzere uluslararası ülkelerden gelen doktorlar burada çalışmaya başlayacak. Şu an hastanenin açılış tarihinin ise yaklaşık bir sene süreceğini söyleyen yetkililer. Türkiye ve Filistin halkının gurur duyacağı bir hastane olacağını ifade etti. TİKA. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilen hastane 40 milyon dolara yapıldı. 


320 KONUTUN ARALIK AYINA KADAR BİTMESİ PLANLANIYOR 


2016 yılının Ocak ayında yapımına başlanılan 320 konutluk inşaat 13 milyon 500 bin dolara mal oldu. Yapımının tamamlanmasının ardından bu evlere şehit ve gazi yakınları, yetim kalanlar ve ihtiyaç sahipleri yerleştirilecek. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun bölgede incelemelerde bulundu. Savaş sırasında çok sayıda insanın evi yıkıldığına değinen Tutkun, "Birçok insan evsiz, barksız kaldı. Onların barınması ile alakalı 320 konutluk bir inşaat projesi Aralık ayına kadar bitmesi planlanıyor. Gazze şartlarında çok hızlı bir şekilde 1 yıl gibi bir sürede bitecek olan bir proje. Bunun yanında yine aynı kaynak üzerinden 2 bin gencin yapıldı ve her bir çifte ise 2 bin dolar nakit yardım yapılarak onların ev eşyaları ve temel ihtiyaçları karşılanmaları sağlandı. Aynı şekilde Gazze'deki üniversitelerde okuyan öğrencilere de 2 milyon dolar civarında bir yardım burs olarak ulaştırıldı TİKA üzerinden. İnsanların her türlü ihtiyacını direk karşılama ayni ihtiyacını karşılama durumu söz konusu olmadığı için, insanların ihtiyaçlarını görebilmeleri için her bir aileye de biner dolar olacak şekilde yine 2 milyon dolar yardım dağıtılmış oldu" açıklamasını yaptı.  




Ankara Başkent


Geri Dön