Ekonomi

TİM Başkanı Gültepe’den kur çıkışı! ‘İstediğimiz seviyede değil!’

Kurda denge isteyen ve dövizi dizginlemeye çalışırken, ihracatçıyı vurmamak gerektiğini vurgulayan iş insanları, “Kurlar ihracatçının çok isteği seviyede değil” dedi. İş insanları, maliyetler de katıldığında kurun rekabetçilikte Türkiye’yi pahalı noktaya koyduğunu söyledi.

Dövizdeki sorun durum ihracatçıların tepkisine sebep oldu. Dövizde dengenin sağlanmasını talep eden iş insanları, maliyetler hesaba katıldığında ihracatta Türkiye’nin pahalı bir ülke konumuna geldiğine vurgu yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 2023’te global pazarlardaki talep daralmasının yansımalarının çimento, cam ve seramik sektöründe hissedildiğini ifade etti. Gültepe, “Karamsarlığa kapılmıyoruz. İhracatta dönemsel inişler çıkışlar yaşanabilir. Bizim oyun planlarımızı, uzun süreli hedeflere göre kurgulamamız lazım. Hazırlık sürecinin her adımında katkı sağladığımız Orta Vadeli Plan’da 2026 yılı için 302 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ortaya kondu. Mütevazı sayılabilecek bu hedef. Bizim yeni dönemdeki ilk büyük imtihanımız olacak. Fakat, kurlar ihracatçının çok isteği seviyede değil. Maliyetleri de katarsak rekabetçilik konusunda Türkiye’yi pahalı noktaya koydu’’ şeklinde konuştu.

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’e göre, finansmana erişim bakımından son i60 günde atılan adımlara vurgu yapan Gültepe, “Eximbank kredilerinde ihracatçı için 70 milyar TL’lik ilave kaynak sağlandı. Reeskont kredisinde ise günlük limit 1.5 ayda 10 kat artırılarak, 3 milyar liraya yükseltildi. Son değişiklikle beraber reeskont kredileri için yüzde 30 oranında ek döviz satışı ve önden döviz satışı gibi şartlar da kaldırıldı.

Bunun yanı sıra, 11 bankanın katılımı ile beraber ihracatçılar için 1 milyar dolarlık esnek vadeli bir kredi paketi ortaya kondu. Bütün bu gelişmelerle ihracatçımızı finansmana erişimde yaşadığı problemler büyük oranda aşıldı. Bu yüzden, artık gücümüzü finansman arayışına harcamayacağız. Daha fazla üretime ve ihracata odaklanmak zorundayız. Kredilere ulaşma konusunda finans sorununu aştık. 1-2 sene sonra finansman sorununu konuşmayacağız’’ dedi.

“ARZ-TALEP DENGESİNDE SIKINTI YAŞIYORUZ”

Öte yandan, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur da ihracatçının üretimde potansiyel kaybına uğramaması için krediye yönelik engellemelerin ortadan kaldırılması ve kurda dengenin sağlanmasının şart olduğunu paylaştı.

Çamur, “Kur’u dizginlemek isterken ihracatçıyı vurmamak gerek. İhracat yapmadan döviz sağlayamayız. Döviz konusunda yalnızca turizm geliri yetmez. Kısa vadeli sorumluluklarımız için, dış borç sorumluluklarımız için dövize ihtiyaç var. İçerde maliyetler devamlı artıyor. Fakat kur artmayınca rekabetçi olamıyoruz. Bakın; düşük kur nedeniyle Ortadoğu pazarında Çin bizi çok ciddi manada zorluyor. Arz talep dengesinde sorun yaşıyoruz. Kurun düşük seyretmesi, ithalatı da özendirir. Kurla ilgili bir dengeleme mekanizması olmalı ki ihracatçı çalışsın” diye konuştu.

KKM’den çıkanlar dikkat! Eylül ayı mevduat faiz oranları belli oldu! İşte banka banka mevduat faiz oranları...

CarrefourSA’da fiyatlar resmen çakıldı! Ayçiçek yağı 39,50 TL’ye, dana kıyma 289,90 TL’ye, bulgur 25,50 TL'ye düştü!

ABD'de ikinci el konut satışlarında görülmemiş düşüş! 7 ayın en düşük seviyesine indi!