01 / 07 / 2024

Tınaztepe Sosyal Yaşam Kampüsü 'nün inşaatı devam ediyor!

Tınaztepe Sosyal Yaşam Kampüsü 'nün inşaatı devam ediyor!

Büyükşehir, "Sosyal Yaşam Kampusü" projesinin inşatı nedeniyle EVKA-1'de kayalar ve molozlardan tepeler kurdu. "Taştan tepeler" evlerin, parkların, yolların dibinde yükselirken, halk isyan etti: "Bitirin artık bu işkenceyi"




İzmir'in Buca ilçesinde taş devrini aratmayan bir manzara yaşanıyor.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve Buca Tınaztepe'de büyük bir kompleks şeklinde tasarlanarak yapbaşlanan "Sosyal Yaşam Kampusü", bölge halkının adeta kabusu oldu. Devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle çıkarılan molozlar, yerleşim yerlerinin yanındaki Barış Manço Hatıra Ormanı'ndaki ağaçların üzerine yığıldı. 20-25 metre yüksekliğe ulaşan moloz dağı nedeniyle yollar kapandı, doğa tahrip edildi. Patlatılan dinamitler bazı evlerin hasar görmesine ve hafif çapta yaralanmalara neden oldu. Moloz dağı nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını belirten mahalle sakinleri, "Bu işkencenin bitirilmesini istiyoruz" diye konuştu.


Kayalar düşüyor

İzmir Buca EVKA-1 1240 sokakta yaşayan vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı Eylül ayından bu yana devam eden 'Sosyal Yaşam Kampusü' inşaat çalışmaları yüzünden moloz yığınlarının arasında yaşamlarını sürdürüyor. Belediye ekipleri, inşaat alanından çıkarılan devasa kaya ve moloz parçalarını, binaların önüne yığarak yaklaşık 20 metre yüksekliğinde bir tepe oluşturdu. Tepelerden yuvarlanan bazı kayalar evlerin duvarlarını yıktı, yolları kapadı ve ufak çapta yaralanmalara neden oldu. Mahalle sakinleri yetkililerin kendilerine bilgi vermemesinden şikayet ederek, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini ve yığınların kaldırılmasını istedi.


Ağaçlar katledildi

Mahalle sakini Kazım Binaz, yüzlerce zeytin ağacının moloz yığınlarının altında kaldığını belirterek, doğa katliamı yapıldığını dile getirdi. Hizmete karşı çıkmadıklarını ancak yanlış uygulama nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Binaz, "Evlerimizin önüne yapay bir dağ çektiler. Gezi olaylarında 4-5 ağaç için direnen kişiler, moloz yığınlarının altında bırakılan yüzlerce zeytin ağacı için neden harekete geçmiyor? Barış Manço Hatıra Ormanı, kayalık bir alana dönüştü. Ağaçlarımızı geri istiyoruz, parkımızı ve ormanımızı geri istiyoruz. Bizi ölmeden mezara koymak istiyorlar. Hakkımızı sonuna kadar savunacağız" dedi.


Deprem gibi

1240 sokak sakinlerinden olan Naif İbek ise, "Diktiğim ağaçlar ya kesildi ya da kayaların altında kaldı. Sürekli dinamit patlatılıyor. Çocuklarımız korkuyor, deprem oluyor sanıyoruz. Evlerimize isabet eden taş parçaları nedeniyle yaralanan yakınlarımız oldu. İmza toplayarak ilgili makamlar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdik ama bir sonuç alamadık. Astım hastasıyım. Ortaya çıkan toz nedeniyle sağlığım bozuldu. Yetkililerin bu sorunu bir an önce çözmesini ve evlerimizin önündeki bu çirkin moloz dağının kaldırmasını istiyoruz" diye konuştu. Mahalle sakini Melek Binaz da, "İnşaat çalışmaları nedeniyle dinamit patlatılıyor. Parçalar sürekli evlerimize hasar veriyor. Can güvenliğimiz yok, hayatımız tehlikede. Yolumuz kapandı, parkımız, ağaçlarımız yok edildi. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Sürekli ağlıyor ve korkuyorlar. Kimsenin bize bu sıkıntıyı yaşatmaya hakkı yok" dedi.


Temeli Kocaoğlu attı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği 'Sosyal Yaşam Kampusü'nün temeli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katıldığı etkinlikle atılmıştı. Yapımı süren tesiste, engellilere eğitimin yanı sıra, spor yapma olanağı sağlanacağı dile getirilmişti. 3 katlı rehabilitasyon merkezinde engellilere ve yaşlılara hizmet sunulacağı dile getirilmişti. Sadece rehabilitasyon amaçlı oluşturulacak merkezde engelliler ve yaşılar için birer tane havuz oluşturulacağı, kapalı spor salonunda ise konferans salonu, yarı olimpik yüzme havuzu ve basketbol sahası yer alacağı dile getirilmişti. Buca Tınaztepe'de yapımına başlanan Sosyal Yaşam Kampusü'nün maliyeti 64 milyon 814 bin TL.



Yeni Asır


Geri Dön