03 / 01 / 2025

Tire Süt Kooperatifi projesi büyük çiftlikler kurmaya hazırlanıyor!

Tire Süt Kooperatifi projesi büyük çiftlikler kurmaya hazırlanıyor!

Hazırlanan projeyle, köydeki küçük hayvan barınakları bir araya getirilerek, meralarda site şeklinde büyük çiftlikler kurulacak. Proje ile köylerde istihdam ve hayvan yetiştiricilerin geliri arttırılarak, köyden kente göçün azaltılması amaçlanıyor...



Tire Süt Kooperatifi'nin hazırladığı "Bizim Çiftlik" projesi ile köydeki küçük hayvan barınakları bir araya getirilerek, meralarda site şeklinde büyük çiftlikler kurulacak. Proje ile köylerde istihdam ve hayvan yetiştiricilerin geliri arttırılarak, köyden kente göçün azaltılması amaçlanıyor.


Model teşkil etmesi amacıyla Tire'nin Kırtepe köyünde yaklaşık 155 bin metrekarelik bir alana kurulması planlanan çiftlikte, hayvanlar için barınak, sağımhane, revir ve doğum odası yer alacak. Ayrıca tesislerde, laboratuvar, idari bina, eğitim salonları, dezenfeksiyon çukurları, yürüyüş yolları, biyogaz tesisi ile seralar da bulunacak. 


Kooperatifin yönetim kurulu başkanı Mahmut Eskiyörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırdan kente göçün Türkiye'nin en büyük sosyal problemlerinden biri olduğunu belirterek, köydeki işsizliğin, buna benzer projelerle en aza indirileceğini söyledi.


Hayvancılık sektöründeki küçük işletmelerin, yüksek üretim maliyeti, üretilen sütün kalitesi ve pazarlaması gibi sıkıntılarla karşı karşıya olduğuna işaret eden Eskiyörük, "Türkiye'de köylerdeki evlerde bilinçsiz ve sağlıksız koşullarda yapılan 10 baş altı süt hayvancılığının yüzde 84'ü üreticinin sağlığını tehdit ediyor. Kalite düşüklüğü ve maliyet yüksekliği nedeniyle yeterli kazanç sağlayamayan küçük işletmelerin devamlılığını sağlamak amacıyla organize süt sığırcılığı tesisleri oluşturulmalıdır" dedi.


Eskiyörük, projede yan yana hayvan barınakları kurulacağını ve bu barınakların ortasında yer alacak bir sağım ünitesiyle daha önce köyün içinde yapılan hayvancılık faaliyetinin köyün dışına çıkartılacağını ifade ederek, "Evlerde yapılan hayvancılık nedeniyle köylerimizde kötü bir görüntü var. Bizim Çiftlik ile köylerimiz pırıl pırıl olacak" diye konuştu.


Proje kapsamında, hayvan gübrelerinin geri dönüşümü için biyogaz tesisinin de kurulacağını aktaran Eskiyörük, hayvanların gübresinden elde edecekleri enerjiyi bu çiftlikte kullanacaklarını dile getirdi.


- Seralar da kurulacak


Mahmut Eskiyörük, bu çiftliklerin yanına seralar kurup köylünün kullanımına açmayı, gelirini ve yaşam standartlarını arttırmayı planladıklarını vurguladı.


Projenin hem insan hem de hayvan sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Eskiyörük, "Hayvancılık sağlık açısından zor bir meslek. Üreticilerin hayvanlardan gelen herhangi bir hastalığa yakalanma riski yüksek, Hayvan hastalıkları ile mücadele konusunda besicimiz bilinçsiz. Proje ile hayvanları köy dışına çıkararak, insan ve hayvan sağlığını koruyacağız" şekinde konuştu.


"Bizim Çiftlik" projesinin, mevcut yapıyı bozmadan, köyden kente göçü önleyerek ve üretimin ve üreticinin devamını sağlamayı amaçladığını söyleyen Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Köyde işsizliği buna benzer projelerle bitirirsek, Türkiye'de bugün yaşadığımız sosyal problemler ortada olmaz. Ayrıca proje ile sektördeki kayıt dışı ile mücadele, üretim maliyetini düşürerek karlılığı arttırmak, hayvan hastalıklarından uzak işletmeler kurmak, üretimi uygun yerde ve koşullarda yapılmasını sağlamak, süt üretiminde verimliliği arttırmak, üreticilere ve bakıcılara uygulamalı eğitim hizmeti verilerek, hayvan bakıcılığının profesyonel meslek haline getirmek amaçlanıyor."  


"Bizim Çiftlik",  İzmir  İl Özel İdaresi ve İl Tarım Müdürlüğü'nün denetiminde Tire Süt Kooperatifi tarafından yönetilecek. Çiftlikte, eğitim çalışmaları Ege Üniversitesi tarafından verilirken, sağım ve veterinerlik hizmetleri kooperatif tarafından sağlanacak. Sağımdan sonra süt bilgileri, her üreticinin kendi hanesine işlenerek, üreticiye ödeme yapılacak. Süt kalitesinin yarattığı pazar değeri ile işletmenin giderleri finanse edilebilecek.


Üreticiler, "Bizim Çiftlik"e hayvanlarını yerleştirebilmek için, hayvanlarının hasta olmadığını, projenin uygulanacağı köyde ikamet ettiğini, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olduğunu, kooperatif üyesi olduğunu ve kaba yem üretimi yaptığını belgelemesi gerekecek. 



AA


Geri Dön