28 / 04 / 2024

Tiryakileri üzecek haber! Sigaranın paketine 5 lira zam yolda!

Tiryakileri üzecek haber! Sigaranın paketine 5 lira zam yolda!

Meclis'teki yeni ek vergilerin yasalaşması halinde sigaranın paketine 5 lira birden zam gelecek. Böylece bir paket sigaradaki vergi oranı yüzde 82,5’a yükselecek.



Kahramanmaraş merkezli depremlerin finanse edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa teklifinin yürürlüğe girmesi halinde artan vergi oranları nedeniyle bir paket sigaraya yaklaşık 5 liralık ek bir zam gündeme gelecek.

Deprem harcamalarının karşılanması amacıyla Meclis gündemine gelen yasa teklifi içeriğine göre tütün ürünlerine uygulanan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20 oranına çıkarıldı.

Habertürk yazarı Rahim Ak'ın verdiği bilgiye göre satış fiyatı üzerinden hesap yapılan efektif KDV oranı da yüzde 15,25’ten yüzde 16,67’ye yükselmiş oldu.

BİR PAKET SİGARADA YÜZDE 82,5 VERGİ!

KDV oranlarında yapılan güncellemelerin yasalaşması durumunda, 5 Temmuz'daki ÖTV artışıyla endüstrinin ortalama fiyat seviyesindeki bir paket sigaranın üzerindeki toplam vergi yükü de 1,5 puan artış yaparak yaklaşık yüzde 81’den yüzde 82,5 oranına kadar çıkmış oldu.

Ak, getirilen yeni vergi oranının sigara fiyatlarını nasıl etkileyeceği ile ilgili olarak yazısında şu analizi yaptı: Yüzde 63 oranında uygulanan nispi vergi dolayısıyla mali çarpan KDV’nin yüzde 20’ye yükseltilmesiyle birlikte, sigara paketi üzerindeki toplam verginin daha da yüksek bir oranı fiyata bağlı hale gelmesine neden oldu.

Sigaralar için mevcut uygulamada yaklaşık 6,8 olan mali çarpan 7,5’a yükseldi. Böylece gerçekleşen maliyet artışları fiyatlara yaklaşık 6,8 katı yerine 7,5 katı oranında yansımış olacak. Bu duruma örnek verecek olursak, mesela 1 TL’lik bir maliyet artışı perakende satış fiyatına yaklaşık 7,5 TL ek bir artış yapılmasına neden olacak.

 


Geri Dön