23 / 12 / 2024

TMB Başkanı Mithat Yenigün: İran'da çok iş birikmiştir

TMB Başkanı Mithat Yenigün: İran'da çok iş birikmiştir

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, ambargoların kaldırıldığı İran'ın sektör açısından iyi bir pazar olacağını belirterek, "Ambargodan dolayı çok iş birikmiştir diye düşünüyoruz" dedi.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, ambargoların kaldırıldığı İran'ın sektör açısından iyi bir pazar olacağını belirterek, "Yıllardır ambargo altında olduğu için yapılacak çok iş birikmiştir diye düşünüyoruz" dedi.


Yenigün, Birliğin Genel Merkez binasında gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, inşaat sektörü, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve uluslararası pazarlardaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Türk müteahhitlerin yurt dışındaki işlerinin yüzde 35'ini oluşturan Rusya, Irak ve Libya’daki sorunlar nedeniyle yaşanan daralmanın, Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle yapılan yeni sözleşmelerle aşılmaya başladığını belirten Yenigün, Suudi Arabistan ve İran'da da yeni fırsatların değerlendirileceğini dile getirdi.


Yenigün, 64. kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanan Birliğin 142 üyesiyle Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirterek, yurt içindeki altyapı inşaat taahhüt işlerinin yüzde 70'ini, yurt dışındaki işlerin ise yüzde 90'ından fazlasını gerçekleştirdiklerini kaydetti.


Türkiye'nin dünya inşaat sektörüne liderlik yaptığını vurgulayan Yenigün, 1972’den 2015 sonuna kadar 107 ülkede üstlenilen 8 bin 662 projenin toplam bedelinin 322 milyar dolara ulaştığını söyledi.


İnşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payının yüzde 30'lara ulaştığına dikkati çeken Yenigün, "Yeni kurulan hükümetin reform programının sektör açısından etkili olacağını değerlendirmekteyiz" diye konuştu.


Türkiye müteahhitlerinin sektör lideri Çin'i zorlamak için en önemli meselesinin finansman olduğunu belirten Yenigün, hükümetin desteğiyle Türk Eximbank, ABD dahil tüm yabancı Eximbank'lar, tüm kalkınma bankaları ve yabancı fonlarla görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.


Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının sektörün geleneksel pazarları olan Libya, Irak ve Rusya'da son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle ciddi sorunlarla karşılaştığına işaret ederek, sektörün mevcut performansını sürdürebilmesinin Ortadoğu, Orta Asya ve bazı Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliklerini devam ettirmeleri, Sahra Altı Afrika ülkeleri gibi potansiyel arz eden pazarlardaki faaliyetlerini arttırmaları ve Güney Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlara girmeleri ile mümkün olabileceğini söyledi.


Rusya'nın sektör açısından çok büyük bir pazar konumunda bulunduğunun altını çizen Yenigün, firmaların geçen yıl bu ülkedeki yatırımlara ilişkin 3,5-4 milyar dolar tutarında sözleşme imzaladıklarını, şu an için ise Rusya ile ilgili konunun nereye varacağını bilemediklerini kaydetti. 


Libya pazarından ise sektörün 1,5 milyar dolar alacağı bulunduğunu belirten Yenigün, söz konusu ülkede 1,5 milyar dolar tutarında makine parkının kaldığını, aynı tutarda da teminat mektubunun söz konusu olduğunu ifade etti. 


- "Irak, en çok geri dönüşün sağlandığı pazar"


Irak'ın en çok geri dönüşün sağlandığı pazar olduğuna dikkati çeken Yenigün, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Oradan bir iş aldığınız zaman mazot, kum-çakıl ve asfalt hariç her şey Türkiye'den gidiyor. Geçen yılın başlarından beri o zamanki hükümete '2,5-3 milyar dolar Irak'a borç verelim' önerisinde bulunmuştuk. Çünkü 700 milyon dolar civarında alacağımız var. Bir de kendilerinin iptal ettirmeyip stratejik olarak devam ettirmek istedikleri, çoğunluğu firmalarımızın yaptığı işler var. Onları bitirmek için böyle bir paraya ihtiyaçları vardı. Aslında fikrimiz kabul gördü fakat geçen yılı seçimle geçirdiğimiz için gündem maddesi olmaktan çıktı. Biz hala bunu tekrarlıyoruz." 


Irak'ın gelecek birkaç yıl içinde eski imkanlarına kavuşacağı öngörüsünde bulunan Yenigün, Türkiye'nin Irak'taki pozisyonunu kaybetmesi halinde doğacak boşluğu Çin, İran gibi yabancı ülkelerin firmalarının dolduracağı uyarısında bulundu. 


Sahra Altı Afrika ülkelerinden iş almaya başladıklarını anlatan Yenigün, bu kapsamda geçen yıl toplam 1,5 milyar dolar tutarında sözleşme imzaladıklarını bildirdi. Bölge ülkelerinin finans açısından sıkıntıları bulunmasına karşın önemli kaynaklara sahip olduklarını vurgulayan Yenigün, bölgede Çin firmalarının Türk firmalarından daha önce faaliyet göstermelerine karşın, buradaki ülkelerin Türk firmalarını tercih ettiklerini söyledi. 


Türk firmalarının yıllık 20-25 milyar dolarlık iş almalarına karşın bu tutar en büyük 42 firmaya bölündüğünde, firma başına 450-500 milyon dolara karşılık geldiğini kaydeden Yenigün, “Bu bize az geliyor. Mutlaka ortak olmamız lazım. Birleşerek gideceğimiz ülkelere gitmemiz lazım. Bu hem cesaretimizi artırır, hem riskimizin paylaşılmasını sağlar hem de daha büyük işlere talip olma imkanı yaratır” dedi. 


- "İran, sektör açısından güzel bir pazar"


Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Yenigün, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasının sektöre olası etkilerine ilişkin bir soru üzerine, İran’ın sektör açısından güzel bir pazar olduğunu dile getirdi.


"Yıllardır ambargo altında olduğu için yapılacak çok iş birikmiştir diye düşünüyoruz" ifadesini kullanan Yenigün, bunu doğrulayan duyumlar aldıklarını ifade etti.


Türkiye ile İran arasındaki siyasi ilişkilerin arzu edilen düzeyde olmamasının projeleri etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Yenigün, bu durumun sadece İran ile ilişkilerle sınırlı olmadığını söyledi. 


Siyaset ile ekonominin iç içe geçmiş kavramlar olduklarını vurgulayan Yenigün, "İstiyoruz ki her gittiğimiz ülke ile siyasi ilişkilerimiz de iyi olsun. Çünkü o zaman ne oluyor? Devletin kartvizitini kullanma imkanımız oluyor. Bu anlamda yalnız İran ile değil tüm ülkelerle ilişkilerin iyi olmasını arzu ediyoruz ve daha fazla pay alacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.


Yenigün, hükümet ile ilişkilerinin sorulması üzerine, "Biliyorsunuz yurtdışına geziler düzenleniyor, 1-5 Şubat arasında Şili, Ekvador ve Peru'ya gideceğiz. Bu şekilde düzenlenen gezilerde Cumhurbaşkanımız müteahhitlik sektörünü anlatıyor ve bize destek oluyor. Ekonomi Bakanımızla da benzer gezileri tekrar düzenleyeceğiz. Bunlar bizim için değerli girişimler. Bu konuda bize yapılan desteklerden memnunuz" ifadelerini kullandı.


Konut sektörünün durumuna ilişkin soruyu yanıtlayan Yenigün, "Yılda 700 bin civarında konuta ihtiyaç duyuluyor. Son bir yıldır konutta bazı belirsizlikler var. Balon var mı diye tartışılıyor. Balondan çok arz akışı oluştu. Geçen yıl belirsizlikle geçince talep daralması oldu. Belirsizlik durumunda insanlar nakitte kalmayı tercih ediyor. Şu an arz fazlalığı yok, talep daralması var" değerlendirmesinde bulundu.


AA



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




TMB Başkanı Yenigün, "Türk firmalarının birbirlerini kırmadan, ortaklık kurarak küresel piyasalarda büyümesi gerekir" dedi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektörün karşılaştığı riskleri, yeni iş yapma biçimini ve pazar hedeflerini değerlendirdi. Yenigün, devletin kartvizitini yanlarında hissetmelerinin önemli olduğunu söyledi. Türk firmalarının birbirlerini kırmadan, ortaklıklar kurarak küresel piyasalarda büyümesi gerektiğini belirtti. Yenigün, şu mesajları verdi: 

 323 MİLYAR DOLARLIK BAŞARI: 

TMB'nin 141 üyesi var. 1972'den bugüne 107 ülkede 323 milyar dolarlık 8 bin 693 projeyi tamamladık. Yurtdışında bitirilen işlerin yüzde 90'ını yurtiçi taahhüt edilen işlerinin yüzde 70'ini TMB üyeleri gerçekleştiriyor. 

 PAZAR DARALDI: 

Son dönemde Rusya, Irak, Libya pazarları aksadığı için sözleşmeye bağlanan işler yaklaşık yüzde 30 azaldı. 25-30 milyar dolarlık yıllık potansiyel 19-20 milyar dolara indi. 

 LİBYA'YI TAKİP EDİYORUZ: 

Libya'daki hükümet kurma sürecini dikkatle izliyoruz. Halen 1.5 milyar dolarlık alacağımız, 1.5 milyar dolarlık teminat mektubumuz, bir kısmı yağmalanan 1.5 milyar dolarlık makine parkımız söz konusu. Özellikle teminat mektuplarına yılda 50 milyon dolar komisyon ödüyoruz. Bu katlanılabilecek yük değil. Bunu dondurmak istiyoruz. 

 IRAK'LA İLGİLİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ: 

Irak, en çok geri dönüş veren pazarımız. Mazot, kum, çakıl hariç herşey Türkiye'den gidiyor. "Irak'a, sadece K.Irak'a değil, Irak'ın tamamına yönelik 2.5-3 milyar dolarlık bir borç verelim. Taahhüt işlerimiz yürüsün" şeklinde bir önerimiz var. Bu kabul de edildi. Ancak seçim nedeniyle gündemden düştü. Şimdi yeniden gündeme getirmek istiyoruz. Irak'tan alacağımız yaklaşık 700 milyon dolar. 

 İRAN'DAKİ FIRSATLAR: 

Yaptırımların kalkması sonrasında İran, güzel bir pazar. Yapılacak çok iş birikmiştir. 7-8 ay önce büyükelçimizle temasa geçtik. Yapılması muhtemel projelerle ilgili bir heyet gelmesi için cevap bekliyoruz. Arada bir heyet geldi. Rafineri projelerini anlattılar. Bu sırada İran'a her ülkeden heyetler gidiyor. Avrupalı, ABD'li bize birlikte gidelim diye çağrıda bulunuyor.

SİYASİ TUZAK SORULAR

Yenigün'e bir dizi politik tuzak soru da ardı ardına geldi. İlk soru "İran'la siyasi ilişkiler sektörü olumsuz etkiliyor mu?" idi. Yenigün, "İstiyoruz ki siyasi ilişkiler iyi olsun. O zaman devletin kartviziti de yanımızda oluyor" dedi. İkinci soru, "Kartvizit yanınızda olsaydı, işler ne kadar artardı?" idi. Yenigün, "Yüzde 20 artardı" dedi. Üçüncü soru, "İran, Almanlarla, Fransızlarla gelin diyormuş..." oldu. Yenigün, "Bize öyle bir duyum gelmedi" dedi. Bir diğer soru "Komşularla siyasi ilişkilerden sektör memnun yani..." şeklinde soruldu. Yenigün, "Böyle bir soruya cevap veremem. Bana söyletmeyin lütfen" diyebildi.



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


2013 yılında yurtdışından 30 milyar dolarlık iş alan müteahhitlerin iş hacmi 2015’te 19.4 milyar dolara kadar düştü.


AKP Hükümeti’nin “komşularla sıfır sorun” mesajıyla başlayıp komşuları sıfırlayan yanlış dış politikaları yurtdışında milyarlarca dolarlık iş yapan müteahhitlik sektörünü de vurdu. 2013 yılında yurtdışından 30 milyar dolarlık iş alan müteahhitlerin iş hacmi 2015’te 19.4 milyar dolara kadar düştü. Sektör yetkilileri, bu yıldan başlayarak önümüzdeki yıllarda bu rakamın 15 milyar dolar ve altına ineceği bilgisini verdiler. 2013 yılında yurtdışından 30 milyar dolarlık iş alan müteahhitlerin iş hacmi 2015’te 19.4 milyar dolara kadar düştü.


İRAN’DA SOMUT ADIM YOK


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektör açısından 2012 yılının yorgunluk, 2014 ve 2015 yıllarının ise hem ekonomi hem de müteahhitlik sektörü için yavaşlama dönemi olduğunu belirtti. Yenigün, son dönemde özellikle Rusya ve Irak pazarlarında ciddi kayıplar yaşadıklarını bildirdi. Hükümetin uyguladığı dış politikalardan müteahhitlerin ne düzeyde olumsuz etkilendiği yönündeki bir soruya Yenigün, “Siyaset ve ekonomi iç içedir. Ülkelerle siyasi ilişkilerin iyi olması ya da olmaması, sektörü genel olarak yüzde 20 oranında etkiler” yanıtını verdi. Başkan Yenigün, bugüne kadar 64 milyar dolarlık inşaat işi yaptıkları Rusya’da tam bir belirsizlik yaşandığını söyledi. Libya’dan 4.5 milyar dolar alacakları olduğunu, ancak tahsilat konusunda henüz bir gelişmenin olmadığını belirten Yenigün, Irak’ta ise uzun süredir ödenmeyen 700 milyon dolarlık alacağın tahsilatı için Türkiye’nin bu ülkeye 2.5-3 milyar dolar kredi açması gerektiğini ifade etti. Yenigün, ambargonun kalktığı İran’dan iş almak için girişimlere başladıklarını, ancak henüz somut bir sonuç gelmediğini bildirdi.


Sözcü/ Erdoğan SÜZER





Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Komşu ülkeler ile ilişkilerin bozulması Türk müteahhitleri de vurdu. Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre 2013'te 30 milyar dolarlık iş üstlenen müteahhitler, 2016'da 15 milyarlık iş almayı bekliyor. Yurtdışında faaliyet gösteren müteahhit sayısı 140'ı buluyor.


Türkiye'nin Suriye, Libya, Irak ve son olarak da Rusya ile yaşadığı sıkıntılar, geçtiğimiz dönemlerde yurtdışından tarihi rekor seviyelerde iş üstlenen Müteahhitleri vurdu. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri potansiyelinin yüzde 35-40'ını kapsayan Irak, Libya ve Rusya'da yaşanan gelişmeler nedeniyle işlerinin azaldığını ve üstlenilen toplam iş tutarının 2015 sonu itibarıyla 19-20 milyar dolar mertebesine gerilediğini belirtti. 2013'te 30 milyar dolar, 2014'te 26,8 milyar dolar, 2015'te ise tahmini 19,4 milyar dolarlık yeni iş üstlenen Türk müteahhitlerin kötü senaryo gerçekleşirse yurtdışında üstlenmeyi bekledikleri iş tutarı 2016'da 15 milyar dolara düşecek.


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu, dün Ankara'daki merkezlerinde  Ankara  gazetecileriyle bir araya geldi. Yenigün'ün verdiği bilgilere göre Türk müteahhitlik firmaları tarafından 1972'den 2015 sonuna kadar 107 ülkede üstlenilen 8 bin 662 projenin toplam bedeli 322 milyar dolara ulaştı. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin gelecek hafta 64. kuruluş yıldönümünü kutlayacağını hatırlatan Başkan Mithat Yenigün, “Türkiye'de bulunan 300 bin müteahhide karşılık, 141 üyemiz, yurtiçindeki altyapı inşaat taahhüt işlerinin yüzde 70'ini, yurtdışındaki işlerin ise yüzde 90'ından fazlasını gerçekleştirmektedir.” dedi.


Siyaset ile ekonomi iç içe


Özellikle Komşu ülkeler olmak üzere diğer ülkelerle yaşanan sıkıntıların işlerine etkilerini de anlatan Yenigün, şu anda yurtdışındaki müteahhitlik sektöründe 20-25 milyar dolarlık bir hacimlerinin olduğunu kaydetti. TMB Başkanı, “Siyasal ilişkiler çok önemli komşu ve diğer ülkelerle siyasi ilişkilerimiz iyi olsaydı yurtdışı müteahhitlik sektörümüz şu anda yüzde 20 artardı.” diye ekledi. Gittikleri ülkelerde siyasi ilişkilerin iyi olması halinde daha fazla pay alma imkanı oluştuğuna dikkat çeken Mithat Yenigün, şunları söyledi: "Aslında siyaset ve ekonomi iç içedir. Bunu her yerde görüyoruz. İstiyoruz ki her gittiğimiz ülkede siyasi ilişkilerimiz de iyi olsun. Çünkü o zaman devletin kartvizitini kullanma imkanımız oluyor. Kısmen de olsa doğru çalışıyor olmamız halinde de koruma altında olmuş oluyoruz. Öbür türlü oralara tek başımıza gitmiş gibi oluyoruz. O anlamda da tüm ülkelerle de ilişkilerimizin iyi olmasını arzu ediyoruz ve daha fazla pay daha fazla imkan sağlayacağımızı düşünüyoruz."


Libya, Irak ve Rusya'da yaşanan sorunlardan dolayı toplam iş kaybı hacminin yüzde 35'ini oluşturduğunu belirten Başkan Yenigün, bunun rakamsal değerinin ise 10 milyar dolara yakın olduğundan söz etti. Libya, Irak ve Rusya'da son zamanlarda yaşanan gelişmelerden dolayı müteahhitlik sektöründe sıkıntıların sürdüğünü ve çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalındığını ifade eden Yenigün, "Sektörün mevcut performansının sürdürülebilmesi için Sahra Altı Afrika ülkeleri gibi potansiyel arz eden pazarlardaki faaliyetlerini artırmaları ve Güney Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlara girmeleri ile mümkün olabileceği düşünülmektedir." değerlendirmesinde bulundu.


İran'a ambargonun kaldırılması bizim için fırsat


35 yıl sonra uygulanan ambargoların kaldırıldığı İran'dan ne beklendiğine de değinen TMB Başkanı, yapılacak çok işin olduğunu ve son olarak 7 rafineri birden yapılmak üzere toplantılar yapıldığını söyledi, İran pazarını çok önemsediklerinin altını çizdi. İran'a her ülkeden heyetlerin gittiğini duyduklarını anlatan Mithat Yenigün, “Hatta bizimle temas kurup Amerikalı, Avrupalılardan, ‘beraber girelim' diyenler oluyor. İmkanları birleştirip değerlendirebilir miyiz diye bakacağız. İran hem yakın komşumuz, hem büyük potansiyeli olan bir ülke, hem de birikmiş ihtiyaçları olan bir ülke. Konuttan altyapıya, boru hatlarına, rafineriye, barajlara kadar her türlü işin olduğunu duyuyoruz. Onun için bu hamleleri beraber gerçekleştirirsek en kısa zamanda gideceğiz İran'a.” dedi.


Irak'tan alacağımız 70 milyon dolar


Irak pazarının en çok geri dönüş veren pazar olduğunu, bir iş alındığında mazot, kum, çakıl ve asfalt hariç her şeyin Türkiye'den gittiğini belirten Mithat Yenigün, “Ocak ayında yaptığımız İnşaat Zirvesi'nde ve sonraki temaslarımızda da Irak'a 3 milyar dolar borç verin diye önerdik hükümetimize. Çünkü 700 milyon dolar civarında bir alacağımız var. Bir de kendilerinin iptal etmeyip, stratejik olarak devam ettirmek, bitirmek istedikleri çoğunu da firmalarımızın yaptığı işler var. Onları bitirmek için böyle bir paraya ihtiyaçları vardı. Aslında kabul gördü teklifimiz. Geçen yılı seçimle geçirdiğimiz gündem maddesi olmaktan çıktı.” dedi.



Koray TEKİN/Zaman 


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, uluslararası siyasi ilişkilerin iş hacmini yüzde 20 etkilediğini belirterek, yeni pazar arayışı kapsamında Güney Amerika ve Sahraaltı Afrika ülkeleriyle görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi. İran konusunda ise 7-8 ay önce temaslara başladıklarını belirten Yenigün, İran’da 7 rafineri yapımı konusunda görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Yenigün, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basınla sohbet toplantısı düzenledi. Bugüne kadar toplam 320 milyar proje üstlenen yurtdışı müteahhitlik sektörünün, komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar sebebiyle yüzde 20 iş kaybına uğradığını belirten Yenigün, Sahraaltı Afrika, Güney Amerika ve ASEAN ülkelerindeki projeleri takip ettiklerini kaydetti. 


Rusya’da son iki yıldır büyük iş alınmadığını ancak sorunlara rağmen geçen yıl 4 milyar dolar civarında proje üstlenildiğini söyleyen Yenigün, geçen hafta itibarıyla sorunun çözümüne yönelik iyimser mesajlar aldıklarına dikkat çekti. 


Libya’da ciddi sorun bulunduğunun altını çizen Mithat Yenigün, tekrar girmenin çok zor olduğu için ülkeden çıkmadıklarını, bu yüzden 1.5 milyar dolarlık teminat mektubu için bankalara yıllık 50 milyon dolar komisyon ödediklerini söyledi. Yenigün, komisyonların dondurulması konusunda Bankalar Birliği ve BDDK ile görüşme yaptıkları bilgisini verdi.


“Irak’a 3 milyar dolar yardım yapalım” 


Irak’ta sektörün 700 milyon dolar civarında alacağı bulunduğunu söyleyen Mithat Yenigün, Türkiye’nin bu ülkeye 3 milyar dolar yardım yapması halinde, yeni işler alınabileceğini, zengin bir ülke olan Irak’ın yeniden eski günlerine döneceğini bildirdi. 


Sahraaltı Afrika pazarında Türkiye’nin daha etkin hale gelmesi gerektiğini dile getiren Yenigün, Çinli firmaların limitsiz finansman desteğiyle hızlı davrandığını, Türk firmalarının finans ayağının eksik olduğunu belirtti. 


“Türk müteahhitlerini yarıştırıp fiyat kırıyorlar” 


Türkiye’de ortaklık kültürü olmadığı için özellikle yurtdışı işlerde büyük kayıplar yaşandığının altını çizen Mithat Yenigün, bu zaafı bilen ülkelerin bilerek ihalenin son aşamasında iki Türk firmasını yarıştırdığını, bundan Türkiye’nin zarar gördüğünü söyledi. 


“Fiyat farkı hesaplama yöntemi değişmeli” 


İran’a uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılacağının netleştiği 7-8 aydan beri görüşmeler yaptıkları bilgisini veren Mithat Yengün, bu kapsamda 7 rafineri yapımı için görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Yenigün, diğer konularda bilgilendirmeler için yakın zamanda bir heyetle İran’a gitmeyi planladıklarını, bu kapsamda boru hattı ve baraj projelerinin gündeme geleceğini aktardı. Kamu İhale Kanunu’nun özellikle fiyat farkı ile ilgili hükümlerinin değiştirilmesi yönünde İNTES ve Asfalt Müteahhitleri Derneği ile çalışmaların sürdüğünü belirten Mithat Yenigün, halen enfl asyona endeksli fiyat farkı ödendiğini ancak bunun sektörün gerçek maliyet artışını yansıtmadığını vurguladı. 


Karayolu müteahhitlerinin hakediş alacaklarının 6.2 milyar liraya ulaştığını dile getiren Yenigün, önceki gün itibarıyla bunun yarısının ödendiğini, kalan paranın da ay sonuna kadar tamamlanacağı bilgisini verdi. 


'Konutta balon yok, belirsizlik talebi erteledi'


Konut sektöründe balon tartışmalarına da değinen Yenigün, yılda 700 bin konuta ihtiyaç olduğunu, ancak son 1 yıldaki belirsizliğin talebi olumsuz etkilediğini anlattı. Mithat Yenigün, sektörde balondan söz edilemeyeceğini, talebi olan insanların da beklemeye geçtiğini aktardı.


2015'te iş hacmi 7,4 milyar dolar azaldı


Yurtdışı müteahhitlik sektörünün, üstlendikleri projelerin 2015 yılına ilişkin geçici sonuçları da belli oldu. Buna göre 2015’te üstlenilen iş tutarı önceki yıla göre 7.4 milyar dolar azalarak 19.4 milyar dolara geriledi. Sektörün bugüne kadar yurtdışında üstlendiği toplam proje tutarı ise 320 milyar doların üzerine çıktı.


'İnşaatı sanayiden ayırmak çok kolay değil'


TMB Genel Sekreteri Haluk Büyükbaş ise bir soru üzerine inşaat ile sanayiyi birbirinden ayırmanın doğru olmadığını, TMB olarak tüm sektörlerin bir arada olacağı model istediklerini dile getirdi.


Dünya


Geri Dön